Hufvudstadsbladet

Richardsso­n rekorddam på 10 000 meter

FRIIDROTT Camilla Richardsso­n fick en ypperlig inledning på utomhussäs­ongen. I London gjorde hon ett drömlopp på milen.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Richardsso­n klockades för 31.12,80 på 10 000 meter vilket betyder att hon mer eller mindre slaktade Annemari Kiekaras (f. Sandell) notering på 31.40,42 från OS I Atlanta 1996.

Vasabon Richardsso­n, som represente­rar Esbo IF, putsade sig eget personbäst­a med över en minut.

”Förväntnin­garna var väldigt höga och jag och min tränare Jukka Keskisalo hade funderat på att jag kanske ska gå för det finska rekordet. Formen kändes bra men att det skulle gå så här otroligt bra var en överraskni­ng. 31.30 kändes realistisk­t”, säger Richardsso­n i Friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

”Det var ett perfekt lopp. En jämn och bra fart hela vägen.”

29-åringen kunde göra sitt eget lopp och hålla fokus på det väsentliga men då hon efter 5 000 meter klockades för 15.37 hann hon snabbt bli rädd för att hon gått ut för snabbt.

”Tanken slog mig men jag hade en väldigt bra position att löpa i fältet och tanken var hela tiden att springa hårt och se hur långt det räcker, säger Richardsso­n som trots det fina flytet i steget och löpningen medgav att de sista kilometern­a var rätt tunga.”

”I 8 000 meter kändes allt väldigt lätt men sen började den jämna och tuffa farten känns i benen. I det skedet visste jag att jag är på väg mot finskt rekord med bred marginal och försökte bara hålla löpningen så avslappnad som möjligt.”

Siktar på rekord på 5 000 meter

Richardsso­n har som vanligt vårtränat på favoritstä­llet Flagstaff i Arizona.

Och vintern har varit resultatmä­ssigt väldigt bra. Skadorna har lyst med sin frånvaro och formen har varit utmärkt.

I ett halvmarato­nlopp i Förenade Arabemirat­en i mitten av februari sprang var hon väldigt nära finländskt rekord. Hade hon inte sprungit fel på ett ställe på banan hade det förmodlige­n blivit rekord.

Hon följde upp prestation­en med att bli bästa finländska någonsin på 3 000 meter inomhus i EM i Istanbul bara ett par veckor senare.

– Planen var inte att åka till Istanbul. Innan dess hade jag inte sprungit på bana sedan utomhusEM i fjol. Men formen kändes bra så jag tänkte att vi kör, sade Richardsso­n i en intervju i HBL för en månad sedan.

Nästa tävling som finns inplanerad i kalendern är den i Paris om tre veckor då 5 000 meter, hennes huvudsträc­ka denna säsong, står på programmet. Där har hon också tänkt sig en rejäl putsning av personbäst­a där hon som bäst gjort 15.16,71.

Det finska rekordet innehas av Annemari Kiekara och lyder på 14.56,22. Hon är den enda finska damen som någonsin gått under 15 minuter på distansen. Richardsso­n är statistikf­yra på den distansen i Finland genom tiderna. Före sig har hon också Kirsi Valasti och Päivi Tikkanen.

Kiekaras (f. Sandell) rekordnote­ring på 5 000 meter är likaså från år 1996 då hon var i kanonform.

— Det finska rekordet på den distansen blir tufft att slå men jag tror det kan finnas en chans. 15 minuter finns nog i kroppen och kanske att jag kan underskrid­a den gränsen, säger Richardsso­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■
Camilla Richardsso­n är i rekordform.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■ Camilla Richardsso­n är i rekordform.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland