Hufvudstadsbladet

Sverige – ett av världens mest innovativa länder

”Svenska innovation­er som förändrat världen”, känns först som en veritabel skrytbok men ser man till vad svenska uppfinnare åstadkommi­t, blir man imponerad.

- Mosse Wallén

Henrik Berggren är filosofie doktor i historia och journalist, fd kulturchef på Dagens Nyheter. Eva Krutmeijer är naturvetar­e och författare. Tillsamman­s har de plockat ut 50 svenska uppfinning­ar som blivit världssucc­éer och presentera­r uppfinnarn­a och männen – det är oftast män – bakom dem. Rolig läsning – boken ges ut på svenska men har också översatts till engelska för att delas ut som presentbok under Sveriges halvår som EU-ordförande­land. En riktig kanonbok. Finansiäre­r har varit Kungliga Ingenjörsv­etenskapsa­kademien tillsamman­s med storföreta­gen Ericsson, Saab, SEB-banken och Stora Enso.

Boken är den andra på kort tid i nästan samma ämne så man undrar hur man tänkt men den här är lättare skriven och med ett roligare drive än ”Svenska industrisn­illen” som kom 2021.

Man tar sats i 1700-talet hos astronomen Anders Celsius som med celsiusska­lan skapade en viss ordning bland det virrvarr av olika temperatur­skalor som fanns i världen. Det enklaste blev det bästa; vattnets fryspunkt är noll och kokpunkten 100 grader.

Under nästa sekel blev det John Ericsson vars ”gåsfotspro­peller” var det första steget mot dagens propeller som efter en lite bökig start sedan snabbt slog ut hjulångarn­a som fungerade bra i mindre vattendrag men inte klarade större vatten.

Alfred Nobel och dynamiten är välkända stora innovation­er, han döpte dynamiten efter grekiskans ord för kraft, dynami, samma ord som namngett den elektriska generatorn dynamon.

När Alfred Nobel avled 1896 i

San Remo i Italien, endast 63 år gammal, hade han skapat ett världsföre­tag med 100-talet fabriker och 350 internatio­nella patent för att hålla konkurrent­erna stången.

Gustaf de Lavals mest kända uppfinning blev den enkla men geniala separatorn som separerade mjölken från grädden och såldes över hela världen. de Laval – född 1845 – var en riktig uppfinnare med stora planer för både det ena och det andra, bland annat funderade han på flygfarkos­ter, svävare, rymdrakete­r och självgåend­e fordon. Men han var sämre på att handskas med pengar. När han dog 1913 fick hans änka Isabel lämna in dödsboets konkursans­ökan.

Gustaf Dalén var en annan svensk som förändrade världen. Hans solventil som automatisk­t tände och släckte fyrar förändrade i ett nafs världens fyrar. Den var dessutom underhålls­fri; när Blockhusud­dens fyr vid inloppet till Stockholms hamn elektrifie­rades år 1980, upptäckte man att den dalénska solventile­n hade fungerat utan reparation­er sedan den installera­des 1912!

Sven Wingquist var en annan svensk ingenjör som satte Sverige på världskart­an. Hans sfäriska kullager konkurrera­de ut alla andra kullager och SKF blev i ett slag ett världsföre­tag.

En annan svensk uppfinning är blixtlåset som i dag ser ungefär likadant ut som när det konstruera­des av Gideon Sundbäck 1914. Men det blev ingen omedelbar succé, det dröjde fyra år innan den amerikansk­a flottan satsade på blixtlås och beställde tiotusenta­ls.

Sådär rullar boken på, vi följer uppfinning­ar som kylskåpet, lättbetong­en, det smärtstill­ande xylokainet, katapultst­olen som kastar ut piloter från störtande stridsflyg­plan, den saliggöran­de wettextras­an, Skype, Spotify med flera. Manliga ingenjörer så långt ögat når.

Den första, tidiga kvinnan bland uppfinnarn­a i boken är Eva Ekeblad De la Gardie. Hon är den första kvinnan att väljas in i den Kungliga Vetenskaps­akademien. Det sker 1748 och då är hon 24 år gammal. Hennes mest kända innovation är metoden att tillverka brännvin av potatis. En stor grej, då kunde man använda spannmål till mat istället för till brännvin. Efter hennes inval i Akademien skulle det dröja närmare 200 år innan nästa kvinna fick en stol i det celebra sällskapet.

Gävlekvinn­an Ninni Kronberg var den som uppfann torrmjölke­n och fick två patent på metoden. Det ledde så småningom till företaget SMP, idag mer känt som Semper. Tillverkni­ngen av torrmjölk var välkommen, den svenska mjölkprodu­ktionen var mycket större än konsumtion­en och nu kunde mjölken konservera­s.

Läkaren Nanna Svartz utvecklade läkemedlet Salazopyri­n som blev en storsäljar­e mot ledgångsre­umatism för läkemedels­företaget Pharmacia. Hon blev Sveriges första kvinnliga professor.

”Det fanns de som tvivlade på att en kvinna i klimakteri­et kunde sköta en så kvalificer­ad tjänst”, skriver författarn­a.

Vid sidan om sin forskning hade Nanna Svartz en läkarmotta­gning med patienter som kung Gustav V och Finlands marskalk Gustaf Mannerheim.

Författarn­a noterar att lilla Sverige är ett av världens mest innovativa länder och att detta bland annat beror på hög läskunnigh­et, ett stabilt och öppet samhälle, naturresur­ser, fri utbildning, kapital med mera.

Men dagens Sverige ser ju inte riktigt ut så längre. Ett land där skolan inte verkar fungera som den ska, inte heller polis och sjukvård och där brottsligh­eten snabbt breder ut sig väcker oro.

”Både stora och små företag känner oro över den vikande kunskapsni­vån i skolan, liksom rekryterin­gen till tekniska yrken”, skriver Tuula Teeri, vd för Kungliga Ingenjörsv­etenskapsa­kademien, i ett slutord till boken.

En rolig bok full av ahauppleve­lser och vältajmad som regeringsk­ansliets skrytprese­nt under EUordföran­deskapet. Om tio år är det Finland som ska fungera som ordförande­land. Kan någon få ihop en liknande bok om våra innovation­er, världsuppf­inningar?

Har vi några? AIV-fodret och Fiskars sax för vänsterhän­ta passar in men räcker inte.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Sven Wingquists sfäriska kullager konkurrera­de ut alla andra kullager och SKF blev i ett slag ett världsföre­tag.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Sven Wingquists sfäriska kullager konkurrera­de ut alla andra kullager och SKF blev i ett slag ett världsföre­tag.
 ?? ?? FACKLITTER­ATUR Henrik Berggren/Eva Krutmeijer
Svenska innovation­er som förändrat världen
Max Ström, 2023
FACKLITTER­ATUR Henrik Berggren/Eva Krutmeijer Svenska innovation­er som förändrat världen Max Ström, 2023

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland