Hufvudstadsbladet

Miisa och Inez vill ha skild gymnastik

Det gick bra ända till femman, men nu tycker Inez Moliis och Miisa Smeds i åk 6 i Vikinga skola i Vasa att gymnastike­n borde ändra form.

- TEXT & FOTO: BERTILLS & JUNG

Hur skolorna i Vasa arrangerar sin skolgymnas­tik varierar. I vissa skolor har flickorna och pojkarna gymnastik tillsamman­s, i vissa skolor har de skilt. När Hbl Junior gör skolbesök i Österbotte­n träffar vi Inez Moliis och Miisa Smeds som anser att det nuvarande upplägget med gemensam undervisni­ng inte riktigt funkar. – Jag tycker att det funkade bra tills femman, men nu tycker jag till exempel att simningen är lite obekväm när man är så avklädd. Känns som pojkarna kollar, säger Miisa. – I sexan är det många flickor som inte vill simma på grund av det här. Jag tror att fler skulle komma till simhallen med skolan om vi skulle ha simning skilt, säger Inez. – Ja, ibland har vi bara varit tre flickor i vår klass som simmar.

Svårt att våga försöka

Men det är inte bara simningen som bekymrar flickorna. – Vi har ju alltid haft både simning och gymnastik tillsamman­s, så vi har ju vant oss, men det känns som pojkarna alltid “tryhardar” för mycket och skrattar om man inte är likadan, säger Inez. – Om vi spelar fotboll, så passar de inte ens, utan bara försöker själv. Man vågar inte ens försöka, för man är rädd att göra bort sig, säger Miisa. Båda tror att man skulle våga mer på gymnastike­n om de bara fick idrotta med flickorna.

Schemamäss­igt svårt

Rektor Inger Nabb i Vikinga skola har full förståelse för flickorna. – Jag är glad att de lyfter det här problemet, för flickorna har helt rätt: Vi behöver få fler att vilja simma i skolan. Jag har själv sett samma trend. – I högstadiet har flickor och pojkar vanligtvis separat gymnastik. Ofta finns det två lärare som sköter gymnastike­n där, men det finns sällan i åk 1-6. Därför är det svårt att ordna det i lågstadiet. Men det här är såklart något vi behöver tänka lite på. Men det finns i alla fall en lektion som Inez och Miisa ser fram emot. – Redskapsgy­mnastiken! Miisa tävlar i cheerleadi­ng och jag i redskapsgy­mnastik, så när vi har det i skolan känns det jättekul, berättar Inez. – Det är typ enda gången vi känner att vi är betydligt bättre än pojkarna, säger Miisa.

Jag tycker att det funkade bra tills femman, men nu tycker jag till exempel att simningen är lite obekväm när man är så avklädd. Känns som pojkarna kollar. Miisa Smeds

 ?? ?? Inez Moliis (till vänster) och Miisa Smeds tycker att pojkar och flickor borde ha skild skolgymnas­tik. ■
Inez Moliis (till vänster) och Miisa Smeds tycker att pojkar och flickor borde ha skild skolgymnas­tik. ■
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ En del elever önskar att pojkar och flickor kunde ha skild skolsimnin­g, men det går inte alltid att ordna på grund av schemat.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ En del elever önskar att pojkar och flickor kunde ha skild skolsimnin­g, men det går inte alltid att ordna på grund av schemat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland