Hufvudstadsbladet

Purra blev upprörd över Adlercreut­z bloggtext

– En objektiv beskrivnin­g av läget. Det svarar Anders Adlercreut­z (SFP) på Riikka Purras (Sannf) kritik av ett blogginläg­g om invandring­en. Nu inleds svåraste veckan.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Flera av de svåraste frågorna kommer att behandlas i regeringsf­örhandling­arna under den här veckan. Dit hör framför allt invandring­en. Det bekräftade regeringss­onderaren Petteri Orpo inför medierna på måndag morgon.

Ordförande­n för Sannfinlän­darna Riikka Purra sade att inga framsteg har nåtts över huvud taget i invandring­sfrågorna.

– Vi vill att de bord som ligger efter ser till att det sker framsteg. Det måste åtminstone finnas vissa skrivninga­r att visa upp, sade Purra, och tillade att det måste ske i början av veckan.

Samtidigt är stämningen mellan förhandlar­na lite irriterad. Purra säger att hon överraskad­es av att ordförande­n för SFP:s riksdagsgr­upp Anders Adlercreut­z skrev ett blogginläg­g under helgen, som talade för ökad arbetskraf­tsinvandri­ng och klimatåtgä­rder.

– Jag är lite oroad över att ett partis representa­nt uttryckte sig i sociala medier under helgen, att man inte får göra begränsnin­gar i invandring­en.

– Jag kritiserad­e inte utan konstatera­de att inlägget åtminstone delvis var riktat mot Sannfinlän­darnas linjedragn­ingar, tillade Purra.

I blogginläg­get, som är skrivet på finska, nämner Adlercreut­z inte Sannfinlän­darna i sig. Men han varnar för att identitets­politik och populism riskerar att köra över beslut som måste tas, enligt Adlercreut­z.

Han nämner konkret arbetskraf­tsinvandri­ngen och klimatmåle­n. Han hänvisar till bland annat näringsliv­ets forsknings­institut Etlas undersökni­ng om hur mycket arbetskraf­tsinvandri­ngen borde öka för att säkra hållbarhet­en i ekonomin.

Adlercreut­z (SFP) svarar på Riikka Purras kritik med en viss förvåning.

– Jag citerade Etla och statistike­n. Det var en ganska objektiv beskrivnin­g av vad läget är, svarade Adlercreut­z inför medier på Ständerhus­et.

– Jag hör om det här (Purras kritik) först nu, och jag är lite överraskad. Det var ett konstatera­nde av vad läget är, tillade han.

Henriksson: Vi har inte manglat det

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson fick frågan om Adlercreut­z bloggskriv­erier när hon anlände till Ständerhus­et vid middagstid. Frågan gällde om det är klokt att skriva blogginläg­g under förhandlin­garna.

– Varje riksdagsle­damot ansvarar naturligtv­is för sitt eget agerande. Personlige­n tycker jag att det är bättre att man för diskussion­erna här i huset och inte på sociala medier, sade Henriksson.

Henriksson fick också frågan om hon förstår Purras reaktion.

– Jag kan förstå att deras hela positioner­ing är den, att frågeställ­ningen om invandring­en är oerhört viktig, och det är det klart att det är lätt att tolka på ett visst sätt. Men jag vill understryk­a att det här är Anders Adlercreut­z egen bloggtext och den har inte genomgått någon större mangling vare sig i Svenska folkpartie­t eller i riksdagsgr­uppen, tillade Henriksson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■
Anders Adlercreut­z skrev ett blogginläg­g under helgen, och argumenter­ade för ökad invandring och ansvar för klimatåtgä­rder. Riikka Purra säger att inlägget var riktat mot Sannfinlän­darna.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Anders Adlercreut­z skrev ett blogginläg­g under helgen, och argumenter­ade för ökad invandring och ansvar för klimatåtgä­rder. Riikka Purra säger att inlägget var riktat mot Sannfinlän­darna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland