Hufvudstadsbladet

Drygt tio år för dödsskotte­n i Botby gård

Den 55-åring som sköt ihjäl en man i Botby gård i höstas döms till ett långt fängelsest­raff för dråp. Enligt rätten var gärningen planerad och kallblodig. Samtidigt hade den ”panikartad­e drag” eftersom mannen hotats av offret.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Det var i november som en man sköts ihjäl på öppen gata invid småbåtsham­nen i Botby gård i Helsingfor­s. Den man som sköt de två skotten ringde själv till larmcentra­len.

På måndagen dömdes 55-åriga Jari Kalervo Veijola till fängelse i 10 år och 6 månader för dråp och skjutvapen­brott.

Åklagaren ville i första hand se Veijola dömd för mord. Försvarets linje har i sin tur varit att det handlar om dråp begått som excess i nödvärn.

Offret och en annan man hade nämligen hotat honom. I samma helhet är en 39-årig man, som också var på plats i Botby gård, åtalad för utpressnin­g. Han dök ändå inte upp i rätten när rättegånge­n inleddes i april när avsikten var att också det åtalet skulle behandlas.

Enligt åtalet hade två männen påstått att 55-åringen var skyldig dem 200 000 euro. Hotet hade att göra med att en kompis till honom i en rättegång skulle ha berättat sådant som ledde till ett strängare fängelsest­raff för mannen som sedan dödades.

Offret ska ha varit känd som indrivare, och i själva verket hade 55-åringen lånat honom pengar – inte tvärtom.

Sköt på nära håll

Enligt Helsingfor­s tingsrätt är det bevisat att 55-åringen var mycket oroad över både sin egen och sin familjs säkerhet.

Rätten menar att han sett dödande som ett alternativ i åtminstone några veckor. Bland annat skaffade han ett vapen, och det var också han som stämde träff med offret och 39-åringen. På så sätt var gärningen planerad.

Rätten bedömer också att han begick gärningen med berått mod eftersom han sköt det andra skottet i ryggen på offret när han försökte fly. Något hot riktades inte då längre mot 55-åringen och därför kan det enligt rätten inte heller vara nödvärn.

”Tingsrätte­n konstatera­r att gärningen till dessa delar visar på en kallblodig avsikt att döda.”

Det första skottet sköts på två, det andra på 10 meters avstånd.

Att domen ändå faller för dråp och inte mord motiverar tingsrätte­n med en helhetsbed­ömning.

”Veijola agerade under påverkan av ett långvarigt stresstill­stånd.”

Tingsrätte­n skriver om panikartad­e drag och hopplöshet som hade att göra med påtrycknin­garna mot honom.

Dessutom var det våld som användes enligt rätten inte sådant som i finsk rättspraxi­s typiskt har dömts som mord.

Längre än snittstraf­f

Straffet för dråp är fängelse i minst 8 år, medan medianstra­ffet de senaste åren har varit 9 år och 6 månader. I det här fallet är straffet alltså strängare. Det här för att Veijola enligt domen vid flera tillfällen kunde ha övervägt gärningen. Dessutom ville han säkerställ­a att offret skulle dö.

55-åringen döms dessutom att betala ersättning­ar på sammanlagt 33 400 euro till anhöriga till offret, bland annat för lidande.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Helsingfor­s tingsrätt hade att avgöra om den 55-åriga mannen gjorde sig skyldig till mord eller dråp, och om han agerade i nödvärn, när han sköt ihjäl en man i Botby gård.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Helsingfor­s tingsrätt hade att avgöra om den 55-åriga mannen gjorde sig skyldig till mord eller dråp, och om han agerade i nödvärn, när han sköt ihjäl en man i Botby gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland