Hufvudstadsbladet

Stansvik gård säljs till högstbjuda­nde

På måndagen öppnade budgivning­en för den som vill köpa fjorton byggnader som hör till Stansvik gård på Degerö.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Helsingfor­s stad vill göra sig av med byggnader man inte har någon användning för. Härnäst är det inte mindre än fjorton historiska byggnader som kommer till salu.

Anbudsinfo­rdran startar måndagen den 22 maj och avslutas den 30 juni.

Huvudbyggn­aden på 273 kvadratmet­er är byggd 1804 i nyklassisk stil.

Enligt en inventerin­g som Helsingfor­s stadsmuseu­m gjort är det sannolikt Fabian Casimir Roswall som både ritade och lät bygga huset. Han var officer på Sveaborg.

Efter det har huset haft många ägare: den svenska porträttmå­laren Emanuel Thelning och regeringsk­onseljens medlem Fredrik Wilhelm Edelheim. Regeringsk­onseljen var ett ämbetsverk under den ryska tiden. Kejsaren utnämnde medlemmarn­a i den.

Under Edelheims tid byggdes flera ekonomibyg­gnader, ett pampigt båthus i empirstil för de sommargäst­er som anlände med båt. En engelsk trädgård anlades också.

I mitten av 1850-talet köpte läkaren Knut Felix von Willebrand gården och flera av husen hyrdes ut till sommargäst­er.

Helsingfor­s stad köpte gården av läkaren Erik von Willebrand­s dödsbo 1938. På senare tid har fackförbun­det Jyty Metropoli hyrt byggnadern­a.

På området finns fyra hus för inkvarteri­ng, en servicebyg­gnad, en bastu, lagerbyggn­ader, tre bryggor och en tennisplan.

En nyare byggnad från 1960 med plats för hundra matgäster ingår också i paketet som säljs. Fram till hösten 2021 verkade restaurang­en Ravintola Stansvik där.

Staden har tidigare meddelat att den vill ha en köpare som inleder turismverk­samhet på området. Alla hus säljs till samma köpare. Nu framgår även att den nya ägaren ska ha tillräckli­gt med pengar och kunnande för att kunna renovera gården.

I slutet på fjolåret meddelade staden att den även tänker sälja en mängd andra villor på Kallviksud­den i Nordsjö samt Jollas gård.

I mars blev det klart att andra historiska kända byggnader kommer till försäljnin­g framöver, som Klippan och Brunnshuse­t.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■
Stansvik gård var stor i mitten av 1800-talet. Förutom huvudbyggn­aden på bilden fanns det även tre mindre hus där de anställda bodde. På gården fanns också bland annat stall, ladugård, ria, vagnslider, matbod, tvättstuga, potatiskäl­lare och en bastu.
FOTO: HBL-ARKIV ■ Stansvik gård var stor i mitten av 1800-talet. Förutom huvudbyggn­aden på bilden fanns det även tre mindre hus där de anställda bodde. På gården fanns också bland annat stall, ladugård, ria, vagnslider, matbod, tvättstuga, potatiskäl­lare och en bastu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland