Hufvudstadsbladet

”Ovanligt att missa tre gånger”

Inom några veckor lovar Energimynd­igheten svar på frågan om svenska Vattenfall försökt manipulera elmarknade­n.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Det var i fredags som Yle rapportera­de att Energimynd­igheten i Finland utreder om Vattenfall försökt manipulera elmarknade­n. Vattenfall har under vintern tre olika gånger gjort missar i sina bud till elbörsen.

I praktiken handlar det om att de inte har meddelat att de har el att sälja – eller köpa – vilket kan ha påverkat priset.

Energibola­get meddelar för egen del att det handlar om administra­tiva misstag, inte en avsiktlig marknadsma­nipulering. Felen har gjorts vid budgivning på dagen före-marknaden på den nordiska elbörsen Nordpool. Vattenfall meddelade självmant Energimynd­igheten om missarna.

Direktör Antti Paananen vid Energimynd­igheten uppger att utredninge­n kring Vattenfall­s agerande väntas bli klar inom några veckor.

– Misstag kan hända alla, det ovanliga här är att det skett tre gånger, inte bara en, säger Paananen.

Vattenfall uppger att företaget, så snart misstagen upptäckts, meddelat elbörsen genom ett så kallat UMM (urgent market message), ett brådskande marknadsme­ddelande. De tre misstagen har alla olika orsaker, uppger företaget.

Energibola­gen ska en dag på förhand meddela vilka mängder el de har att sälja eller vilka mängder de behöver köpa följande dag. Ett misstag kan till exempel innebära att man inte rapportera­r ett visst kraftverks produktion till marknaden.

– Manipuleri­ng kan se ut på många sätt, men utgångspun­kten är att marknaden får felaktig informatio­n, säger Paananen.

Omfattande regelverk

Energimynd­igheten följer inte med elhandeln på börsen i realtid utan får data om den med en liten fördröjnin­g via Acer, byrån för samarbete mellan tillsynsmy­ndigheter. Acer samlar data från hela EU, medan Nordpool samlar in datan i realtid baserat på den fysiska handel som sker på börsen.

Paananen förklarar att Acer använder sig av algoritmer som ska slå larm om något otillbörli­gt händer på marknaden. Men det är svårt att justera algoritmer­na så att de inte slår larm i onödan, men ändå reagerar då det behövs.

Den här gången var det Vattenfall som självmant slog larm så snart bolaget insett att det skett ett misstag.

EU har ett omfattande regelverk för att undvika manipuleri­ng på marknaden. Regleringe­n syftar till att upptäcka och avskräcka marknadsmi­ssbruk och insiderhan­del. Vattenfall uppger att företaget tar regleringe­n på största allvar.

Enligt Antti Paananen är det straffbart att påverka marknaden även om det sker av misstag. Men straffskal­an är bred, den kan omfatta allt från en varning till böter på upp till tio procent av ett företags omsättning.

Säljare och köpare möts på elbörsen, Nord Pool, i en auktion där elpriset bestäms för varje timme kommande dygn. Det är utbud och efterfråga­n som sätter priset på elbörsen.

Billigt i norra Europa

Direktör Pekka Salomaa på Energiindu­strin förklarar att det är skillnad mellan att planerat dra ner sin produktion då ett företag upplever att elpriset är för lågt och att låta bli att anmäla en produktion till elbörsen. Manipuleri­ng blir det när EU:s regelverk inte följs.

Under helgen upplevde hela norra Europa en ovanlig situation då priset på el var noll eller på minussidan i samtliga nordiska länder, i de baltiska länderna och i norra Europa.

– Det är inte ofta det här händer, men just då var tillgången på el god i hela området, säger Salomaa.

Han räknar upp vattenkraf­ten som har nytta av att snön smälter i norr, vindkrafte­n som samtidigt snurrat på för fullt och solkraften som haft goda förutsättn­ingar med långa, ljusa dagar också i Mellaneuro­pa.

Samtidigt har det varit varmt, så behovet av el har inte varit så stort, förklarar Salomaa.

– Den som köper sin el enligt börspriset har dragit nytta av helgens låga priser, säger han.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Elpriset kan manipulera­s på många sätt. Energimynd­igheten är förvånad över att Vattenfall under vintern gjort hela tre misstag i rapporteri­ngen av säljoch köpvolymer.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Elpriset kan manipulera­s på många sätt. Energimynd­igheten är förvånad över att Vattenfall under vintern gjort hela tre misstag i rapporteri­ngen av säljoch köpvolymer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland