Hufvudstadsbladet

”Mycket står på spel” i samtal om USA:s skuldtak

Ett orosmoln svävar över finansmark­naderna när demokrater och republikan­er försöker enas om USA:s skuldtak. Inför mötet mellan president Joe Biden och republikan­ske talmannen Kevin McCarthy i går var förväntnin­gar och farhågor höga.

-

Om ingen överenskom­melse nås före den 1 juni riskerar den amerikansk­a staten att ställa in sina utbetalnin­gar, vilket skulle kunna utlösa en finanskris med stora konsekvens­er.

På måndagen träffas president Joe Biden talmannen i representa­nthuset, republikan­en Kevin McCarthy, för att samtala om en lösning på skuldtaksf­rågan.

– Det är mycket att hoppas att de ska nå en överenskom­melse redan i dag. Att de träffas är viktigt, men marknaden vill se positiva signaler från mötet och att båda parter uttrycker att förhandlin­garna går åt rätt håll, säger Torbjörn Isaksson, chefsanaly­tiker på Nordea i Sverige.

”Mellan hoppas och förtvivlan”

Marknaden är bekymrad över osäkerhete­n och följer utveckling­en noggrant, konstatera­r Isaksson.

– Man har kastats mellan hopp och förtvivlan den senaste tiden.

– Det är stora politiska låsningar och mycket som står på spel. Som världens finansiell­a centrum påverkar utveckling­en i USA så klart resten av den globala finansmark­naden, säger Torbjörn Isaksson.

Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB, påpekar att USA har varit i liknande situation tidigare och lyckats lösa det, men att en alltmer polarisera­d kongress nu ökar oron.

– Ett skäl för att det här riskerar att pågå in i det sista är båda partierna har falanger som absolut inte vill se några eftergifte­r, säger hon.

– För att blidka de falangerna behöver man extern press på sig, och då är det svårt att göra upp innan det närmar sig fem i tolv. Det är en politisk logik.

Torbjörn Isaksson befarar också att förhandlin­garna kan pågå in i slutskedet.

– Jag är ändå försiktigt positiv att de kommer lösa det här, även om det kan dröja till sista stund.

Feds verktygslå­da

Elisabet Kopelman säger att den amerikansk­a centralban­ken Fed kan komma att spela en viktig roll framöver.

– Fed är väldigt försiktiga kring att uttala sig politiskt. Men skulle det bli en akut situation finns det verktyg de kan använda, vid sidan av penningpol­itiska räntebeslu­t, däribland att köpa obligation­er om det skulle skakigt på obligation­smarknaden, säger hon.

– Beroende på hur allt det här slutar kommer Fed reagera på effekterna. Skulle det bli riktigt illa och stor finansiell turbulens då ligger det i Feds ansvarsomr­åde att hantera det, säger Elisabet Kopelman.

 ?? FOTO: SUSAN WALSH AP/TT ?? ■
President Joe Biden på G7-mötet i Japan i helgen. Nu ska han försöka nå en lösning på frågan om USA:s skuldtak med talmannen Kevin McCarthy.
FOTO: SUSAN WALSH AP/TT ■ President Joe Biden på G7-mötet i Japan i helgen. Nu ska han försöka nå en lösning på frågan om USA:s skuldtak med talmannen Kevin McCarthy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland