Hufvudstadsbladet

Forskare: AI tar inte över världen

-

AI:s framfart kan innebära en omvälvande förändring på arbetsmark­naden. Och nu måste vi bestämma hur stor förändring­en ska bli, anser teknikfors­karen Georg Graetz. – Vi bör diskutera lagkrav på att vissa yrkesuppgi­fter bara ska utföras av människor.

Att utveckling­en inom artificiel­l intelligen­s rör sig i en häpnadsväc­kande snabb takt är det få som ifrågasätt­er. Frågan vad effekterna kan bli för framtidens arbetsmark­nad är komplex och osäker. Men en sak står klar och det är att potentiale­n, eller risken, beroende på hur man väljer att se det, är enorm.

– Det kommer sannolikt att ha en dramatisk inverkan, vi vet inte ännu hur det kommer att integreras eller användas fullt ut. Påverkan kan också bli på marginalen, där AI bara hjälper oss med uppgifter utan att det blir särskilt dramatiskt, säger Georg Graetz.

Han är docent i nationalek­onomi vid Uppsala universite­t och har länge forskat om teknikutve­cklingens konsekvens­er för arbetsmark­naden.

Gynnat högutbilda­de

Omvandling­en på arbetsmark­naden har hittills främst gynnat högutbilda­de – men den nya tekniken kommer även att drabba denna grupp. Det fastslår en ny rapport från SNS, där Georg Graetz är medförfatt­are. SNS är en oberoende ideell svensk förening för att sammanföra företrädar­e för näringsliv, förvaltnin­g, akademi och politik.

Huruvida AI kommer att ersätta jobb som kräver hög utbildning är också en fråga som saknar ett defispring­a nitivt svar, betonar han.

– Är många jobb för högutbilda­de så komplexa, och kräver så mycket beslutsfat­tande, att AI blir ett komplement, snarare än ersätter den mänskliga faktorn?

Allmänna utbildning­ssatsninga­r är inte tillräckli­ga för äldre och lågutbilda­de personer som drabbas av arbetsmark­nadsföränd­ringar – vad de behöver är korta kurser med tydlig koppling till yrken som efterfråga­s, skriver forskarna i rapporten.

Ökad produktivi­tet – färre arbetstimm­ar

Utifrån sitt forsknings­fält konstatera­r Georg Graetz också att utveckling­en med stor sannolikhe­t kommer att leda till ökad produktivi­tet

– och därmed successivt minskad arbetstid.

– Det har varit en långtgåend­e trend de senaste decenniern­a att våra arbetade timmar minskar. Det lär fortsätta, som en konsekvens av att vår produktivi­tet ökar.

Förra veckan var Sam Altman, vd för Open AI som står bakom Chat GPT, i den amerikansk­a kongressen för att besvara frågor om riskerna förknippad­e med produkten.

Altman vill se myndighets­regleringa­r för att minska riskerna med de allt kraftfulla­re AI-modellerna.

– I takt med att tekniken utvecklas, så förstår vi att människor är oroade över hur det kommer ändra vårt sätt att leva. Det är vi också, sade Altman under utfrågning­en.

Regleringa­r nödvändiga

Georg Graetz framhåller att många av säkerhetsa­spekterna är befogade, men poängterar samtidigt att det till stor del handlar om extrema scenarier.

– Jag har svårt att se logiken i det. Det kan hända, men verkar osannolikt. Vi hade troligtvis sett tidiga varningssi­gnaler då, och haft tid att agera. Jag övertygas inte av argumentet att teknologin ska ifrån oss och ta över världen, säger han.

Däremot håller han med om att regleringa­r är absolut nödvändiga för att säkerställ­a att det finns tid till anpassning och för att vi inte ska bli överväldig­ade.

– Vi skulle kunna ha lagkrav på att vissa arbetsuppg­ifter och beslut måste genomföras och tas av människor. Inom vissa yrken, som läkare och kirurg, kan det här vara fallet, säger Georg Graetz.

– Det är den här sortens åtgärder och beslut som bör diskuteras nu.

 ?? FOTO: BERTIL ERICSON/TT ?? ■
I takt med AI-utveckling­ens framfart bör en lagstiftni­ngsdiskuss­ion föras om att vissa yrken bara ska få utföras av människor, som till exempel kirurg, menar en forskare. Arkivbild.
FOTO: BERTIL ERICSON/TT ■ I takt med AI-utveckling­ens framfart bör en lagstiftni­ngsdiskuss­ion föras om att vissa yrken bara ska få utföras av människor, som till exempel kirurg, menar en forskare. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland