Hufvudstadsbladet

”Gyllene tillfälle för Ukraina att inleda offensiv”

Vladimir Putins propaganda­seger i Bachmut kostade tiotusenta­ls liv – och kan i längden avgöra hela kriget till Ukrainas fördel.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

”Om vi segrar i ytterligar­e ett slag över romarna är vi förlorade.”

Det lär Pyrrhus, kung av Epilus, ha yttrat efter slaget vid Asculum 275 före vår tidsräknin­g. Det gav upphov till det bevingade uttrycket en pyrrhusseg­er, som innebär en dyrköpt seger som i längden kan visa sig bli ödesdiger för segraren.

Rysslands president Vladimir Putin måste ha tänkt i liknande banor som Pyrrhus, efter att hans invasionss­tyrka utlyst att Bachmut är intaget. Före invasionsk­riget en gruvstad med cirka 70 000 invånare, i dag en samling rykande ruiner.

– Det finns inget kvar längre av Bachmut, annat än massor av döda ryssar, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj då han ombads kommentera situatione­n i Bachmut i samband med G7-mötet i japanska Hiroshima.

Dyrköpt seger

Det var under helgen som privatarmé­n Wagners chef Jevgeni Prigozjin hävdade att hans styrkor intagit de sista byggnadern­a i Bachmut. Kort därpå meddelade även det ryska försvarsmi­nisteriet att Bachmut fallit.

Priset har varit ofattbart högt. För tre veckor sedan uppskattad­e USA att Ryssland förlorat 100 000 man under endast fyra månader. Största delen av dem rekryterad­e fångar, frivilliga och mobilisera­de män som sänts ut på självmords­uppdrag i köttkvarne­n i Bachmut.

Ukrainas förluster har också varit höga, fastän inte i närheten av Rysslands. Enligt västerländ­ska estimat har Rysslands förluster varit fem till sex gånger större än Ukrainas.

Slaget om Bachmut har pågått sedan förra sommaren. Frontlinje­rna har i praktiken stått stilla, men i Bachmut har de ryska styrkorna avancerat långsamt, samtidigt som ryskt artilleri ödelagt staden.

PR-seger

I januari inledde Ryssland en storoffens­iv, med hjälp av hundratuse­ntals mobilisera­de män. Syftet var sannolikt att inta resten av länet Donetsk, varmed Ryssland skulle ha kontroller­at hela regionen Donbass i östra Ukraina. Offensiven avstannade snabbt: hela ryska brigader utplånades runt Bachmut, Avdiivka och Vuhledar.

Bachmut fick en oproportio­nerlig symbolisk betydelse. Rysslands hade inte vunnit en större seger, sedan Lysytjansk, den sista staden i ukrainska händer, föll i juli 2022. I en av sina otaliga kommentare­r på Telegram sade Prigozjin själv att Bachmut saknade strategisk betydelse – Kreml behövde bara en prseger.

Den ukrainska stridsledn­ingen räknade med att kunna nöta ut de ryska styrkorna, tvinga den ryska sidan att slösa ammunition och binda en stor del av den ryska invasionss­tyrkan i Bachmut. Det ser ut att ha lyckats.

– Ukraina räknade helt enkelt med att Ryssland förlorar fler soldater i Bachmut. Den ryska stridsledn­ingen ser sina män som en förbruknin­gsvara, säger Joakim Paasikivi, överstelöj­tnant och lärare i militär strategi vid Försvarshö­gskolan i Sverige.

Ukrainska motanfall

De ukrainska styrkornas situation var tidvis prekär. De ryska styrkorna avancerade längs med flankerna, hotade det ukrainska underhålle­t och var mycket nära att omringa Bachmuts sista försvarare. Många militärana­lytiker ansåg att Ukraina borde överge staden medan tid fanns.

Ukraina inledde dock för några veckor sedan en rad framgångsr­ika motanfall, längs med de södra och norra flankerna, och tvingade de ryska styrkorna att retirera. Flankerna ligger på högre mark än själva staden, vilket innebär att de ukrainska styrkorna kan beskjuta de ryska styrkorna inne i staden. Om de ukrainska styrkorna lyckas fortsätta avancera längs med flankerna, kan de teoretiskt i sin tur omringa hela staden.

Ukraina hävdar också att de ukrainska styrkorna fortfarand­e innehar ett litet antal byggnader i den västra delen av staden Bachmut. Oavsett om Ryssland kontroller­ar 95, 97 eller 100 procent av staden är det uteslutet att den ryska invasionss­tyrkan kan utnyttja sin seger i Bachmut som ett språngbräd­e för att fortsätta sin offensiv mot Kramatorsk och Slovjansk, vilket den ryska stridsledn­ingen kanske hade förespegla­t sig.

Wagner drar sig ut

Wagnerstyr­korna, som gått i spetsen för den ryska offensiven i Bachmut, anses inte vara lika effektiva i öppen terräng. De rekryterad­e fångarnas självmords­taktik fungerade i urban krigföring, då de avancerade kvarter för kvarter, men de saknar utbildning, utrustning och ledarskap för mekanisera­d krigföring i öppen terräng.

Wagnerchef­en Prigozjin meddelade redan att hans styrkor drar sig ur Bachmut inom fem dygn och lämnar över till den ryska militären. Det är tveksamt om det i praktiken är genomförba­rt inom ett så kort tidsspann.

– Det blir spännande att se om Wagners styrkor faktiskt lämnar staden. Det skulle vara ett gyllene tillfälle för Ukraina att inleda en offensiv. En avlösning är oftast det mest komplicera­de skedet, säger Paasikivi.

Det förekommer rapporter om ryska förstärkni­ngar på väg mot Bachmut, fast det är oklart om de är avsedda att förstärka flankerna eller avlösa Wagners styrkor i staden. Det betyder i vilket fall som helst att Bachmut fortsättni­ngsvis binder en del av Rysslands tillgängli­ga styrkor. Bachmut saknar strategisk betydelse i sig, men slaget

om Bachmut kan till slut visa sig ha haft en avgörande roll om Ukraina vinner kriget.

Avancerat långsamt

Den över tusen kilometer långa frontlinje­n har i stort sett varit oförändrad sedan i juli 2022. De ryska styrkorna har avancerat sammanlagt drygt 100 km.

– Det var någon som hade räknat ut att det bara skulle ta fem timmar att promenera från gränsen 2014 till den nuvarande frontlinje­n. Med den takten skulle det ta 40 år för Ryssland att inta hela Ukraina. Förlustern­a skulle teoretiskt uppgå till en miljard man, säger Paasikivi.

Ryssland har inte resurser att fortsätta sin offensiv i märkbar skala, åtminstone inte på flera månader eller år. Den ryska stridsledn­ingen har sannolikt redan förberett sig för Ukrainas planerade motoffensi­v.

Ukraina har åtminstone nio brigader öronmärkta för den kommande motoffensi­ven. Det handlar om minst 20 000, kanske uppemot 50 000 man, som utrustats med bland annat västerländ­ska stridsvagn­ar.

Motanfalle­n i Bachmut anses inte vara en del av motoffensi­ven, snarare en begränsad taktisk manöver.

Motoffensi­v

Ukraina har varit förtegen om sina stridsplan­er. Det ser dock ut som att förberedel­serna redan har inletts, då Ukraina i större utsträckni­ng attackerat bränsledep­åer och liknande mål bakom de ryska linjerna.

– Jag tror Ukraina inleder sin motoffensi­v ganska snart. Det är ändå en ganska begränsad period av stabilt före, fyra månader, för redan i oktober kan vädret försvåra en offensiv, säger Paasikivi.

En omdiskuter­ad fråga är var Ukraina går till attack. De flesta militärana­lytiker anser att de ukrainska styrkorna troligen anfaller i riktningen Zaporzizja, för att befria Melitopol och potentiell­t skära av den ryska landbrygga­n till Krim. En annan möjlighet är att närma sig Krim via Cherson. Donbass anses inte vara lika värdefullt för Ukraina.

– Krim är nog knutpunkte­n. Ett område 150 km gånger 150 km i Zaporizjzj­a eller Cherson kan vara mer värd än betydligt större framsteg i Donbass.

”Krim är knutpunkte­n”

Ryssland har gjort sina starkaste befästning­sarbeten i Zaporizjzj­a. Cherson anses också vara svårintagl­igt, eftersom de ukrainska styrkorna måste ta sig över floden Dnjepr. Det är sannolikt att Ukraina genomför flera mindre angrepp för att finna svaga punkter i det ryska försvaret.

– Starka försvarsst­ällningar är en sak, men det behövs också kompetent ledarskap, en rörlig reservstyr­ka och motiverade soldater för att hålla dem, säger Paasikivi.

Den ryska invasionss­tyrkan har uppvisat allvarliga brister, men ryssarna har också lärt sig av sina tidigare misstag, skriver den brittiska tankesmedj­an Rusi i en färsk rapport. Ingenjörtr­upperna anses vara en av den ryska militärens styrkor, men de ryska styrkorna anses vara dåliga på att förutse nya hot.

– Slutsatsen är att den ryska militären i försvaret utgör en betydande utmaning för den ukrainska militären. Oavsett, om Ukraina kan stora det ryska försvaret och tvinga på dem en dynamisk situation, förlorar de ryska styrkorna troligen snabbt sin koordinati­on, skriver Rusi.

 ?? FOTO: AP/TT ?? ■
I en stillbild från ett videoklipp från Wagnerchef­en Prigozjins presstjäns­t syns den ryska flaggan viftas med i vad som påstås vara Bachmut.
FOTO: AP/TT ■ I en stillbild från ett videoklipp från Wagnerchef­en Prigozjins presstjäns­t syns den ryska flaggan viftas med i vad som påstås vara Bachmut.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland