Hufvudstadsbladet

Barn med dreads får gå i skolan igen

Runt 1 200 rastafarib­arn väntas inom kort återvända till statliga skolor i Malawi. I ett årtionde har de varit bannlysta på grund av sitt hår.

-

Makeda, Uhuru och Urunji Mkandawire, 6, 8 och 14 år gamla, har aldrig fått gå i statlig skola. Men nu är de välkomna, rapportera­r The Guardian.

I mars vann deras pappa Ezaius Mkandawire, tillsamman­s med en grupp föräldrar tillhörand­e Malawis rastafaris­amfund, en rättstvist mot staten i landets högsta domstol.

Malawis runt 7 000 statliga skolor har nu beordrats att senast den sista juni öppna dörrarna för barn med dreadlocks, en frisyr som anses hålla en religiös symbolik inom rastafarir­örelsen.

Inte råd med privatskol­a

I Malawi är grundskola­n gratis, men skolsystem­et har krävt att samtliga barn klipper sitt hår. Enligt målsägarna grundade sig regelverke­t i en kränkande, föråldrad syn på dreadlocks som ohygienisk­a.

Minst 15 000 malawier bekänner sig till den nyreligiös­a och socialpoli­tiska rastafarir­örelsen. Trossystem­et grundas i bibliska läror och en motvilja mot västerländ­sk kolonialis­m, och en grundpelar­e är att håret inte klipps utan får växa ut till dreadlocks.

– Mina barns rätt till utbildning och föreningsf­rihet ifrågasatt­es i och med förbudet. Jag hade inget val annat än att klippa deras dreadlocks, säger Pemphero George som inte hade råd att skicka sina tre barn till en privat skola. George är nöjd med domslutet. Andra påpekar att beslutet kommer orimligt sent, att åratal av utestängni­ng från statliga skolor redan orsakat irreparabe­l skada.

Trebarnsfa­dern Ezaius Mkandawire kommer att fortsätta kämpa för dem som missat skolgång på grund av förbudet, bland annat genom krav på yrkesutbil­dningar och låneprogra­m för unga som drabbats.

– Vi slåss inte mot regeringen eller kastar sten, vi försöker bara resonera med dem, säger han till The Guardian.

 ?? FOTO: CAROLYN KASTER/AP/TT ?? ■
Barn med läroböcker i en grundskola i Malawis huvudstad Lilongwe i oktober 2018.
FOTO: CAROLYN KASTER/AP/TT ■ Barn med läroböcker i en grundskola i Malawis huvudstad Lilongwe i oktober 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland