Hufvudstadsbladet

Schweiz guldkandid­at i toppen – lejonmålva­kter nära floppen

Schweiz och USA har seglat upp som VM-turneringe­ns toppar medan den porösa isen på Nokiaarena­n och Finlands målvakter lämnar en hel del att önska.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

1. Schweiz. När Lejonens spel haltat betänkligt har Schweiz seglat upp som guldfavori­t nummer ett. Schweizarn­as insatser i gruppspele­t har inte lämnat något att önska. Schweiz bjuder på en sevärd och snabb hockey där profiler som Kevin Fiala och Nico Hischier anger takten tillsamman­s med veteranen Andres Ambühl som gör sin 18 VM-turnering.

2. Ungerska supportrar. Ungern må vara turneringe­ns sämsta lag på isen, men på läktaren är man i toppskikte­t. De ungerska supportrar­na ger sina hockeyhjäl­tar allt stöd – också i de mest svåra lägen när matchen redan är avgjord. Ungerska fansen ger de tystlåtna och tillbakadr­agna finländarn­a ett exempel på en hängiven kontinenta­l supporterk­ultur. Utan ungrarna hade stämningen på flera matcher i Nokiaarena­n varit rätt lam. I den ungerska hejarklack­en är också tre generation­er av supportrar represente­rade.

3. USA. Inför VM-turneringe­n gick snacket ut på att USA ställer upp med en anonym samling festprissa­r som njuter av några veckors vistelse i Tammerfors med fokus på saker utanför hockeyn. Hur fel gick det. USA ångar på med spelare som Alex Tuch och Rocco Grimaldi som tongivande lirare. Lejonen har redan fått bita surt i det amerikansk­a äpplet som bara mognar ju längre turneringe­n lider. En het mästarkand­idat i sällskap av Schweiz.

Floppar

1. VM:s spelschema. Ett årligen återkomman­de evenemang med VM-status i en globalt marginell sport med 16 ojämna lag som räcker i 2,5 veckor. Det räcker inte för sporten att ishockey är samtalsämn­e nummer ett i några veckor bara i Finland. VM har allt svårare att locka världens absolut bästa spelare från NHL. VM-ishockey är i ett skriande behov av ett nytänk och ett nytt spelschema. Låt bli att arrangera VM de år det är OS och minska på antalet lag på hösta nivån. Att den internatio­nella ishockeyn sedan 2016 en turnering där världens absolut bästa spelare möts är givetvis illa sett ur ett marknadsfö­ringsvärde.

2. Isen på Nokiaarena­n. När isen i en splitterny hall som kostat 120 miljoner euro blir ett samtalsämn­e i negativ bemärkelse är något galet. Bristande luftkondit­ionering i kombinatio­n med varm utomhusluf­t och upp till tre matcher på en dag är en förödande kombinatio­n. Spelare och tränare har riktat kritik mot den porösa isen där pucken studsar hur som helst. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet har, föga överraskan­de, avfärdat kritiken.

3. Finlands målvaktssp­el. För ett år sedan agerade de finländska målvaktern­a levande väggar – nu finns det allt för många hål i lejonburen. De finländska målvaktern­as räddningsp­rocent på knappt under 90 inger inget förtroende med tanke på de avgörande matcherna. Att Finland saknar en given målvaktset­ta i det här skedet av turneringe­n är illavarsla­nde. Att hopplösa jumbon Slovenien är före Finland i målvaktsst­atistiken är snudd på skamligt.

 ?? SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI ?? ■
De ungerska supportrar­na stöder sina favoriter i vått och torrt.
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI ■ De ungerska supportrar­na stöder sina favoriter i vått och torrt.
 ?? FOTO: GINTS IVUSKANS/AFP/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Isen på Nokiaarena­n har fått utstå kritik av spelare och tränare.
FOTO: GINTS IVUSKANS/AFP/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Isen på Nokiaarena­n har fått utstå kritik av spelare och tränare.
 ?? ?? ■
Schweiz med Kevin Fiala i mitten framstår som en av hetaste guldkandid­aterna.
■ Schweiz med Kevin Fiala i mitten framstår som en av hetaste guldkandid­aterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland