Hufvudstadsbladet

Lejonens tredjeplat­s fastställd

Tre Kronor fick slita länge innan det lossnade mot Danmark. Två mål i tredje perioden gjorde att laget gick ifrån och till slut vann med 4–1. Nu väntar USA i gruppfinal på tisdag. Finland kommer trea i sin grupp.

-

Det såg länge uddlöst ut från svensk sida mot Danmark. Trots spelöverta­g hade laget förtvivlat svårt att få utdelning. Efter André Peterssons 2–1 i mittperiod­en blev chanserna fler och Tre Kronor kunde gå ifrån i sista perioden. 4–1 skrevs slutsiffro­rna.

Sverige har inte startat en VMturnerin­g med sex raka segrar sedan 2018 i Danmark då laget vann alla tio matcher på vägen fram till guldet.

Gruppfinal mot USA

Tack vare segern blir Sverige som sämst tvåa i gruppen. För att vinna gruppen krävs seger mot USA i gruppavslu­tningen på tisdag.

Sverige är en poäng bakom och en tvåpoängar­e räcker då inbördes möten avgör om lagen hamnar på samma poäng.

Sverige får vid gruppseger en på pappret enklare kvartsfina­l då förmodlige­n Lettland eller Slovakien väntar. Men blir det match mot Lettland måste landslaget lämna Tammerfors och resa till Riga för kvartsfina­l. Vid svensk gruppseger samtidigt som Lettland missar slutspel eller inte blir fyra får Sverige stanna i Tammerfors.

Betydelsel­ös match för Lejonen

Den danska förlusten betyder att Lejonen slutar trea i sin grupp. Det betyder också att matchen mellan Finland och Danmark på tisdag saknar betydelse – för Lejonen. Med en skrällsege­r kan Danmark ta sig till slutspelet, förutsatt att Tyskland förlorar mot Frankrike.

Lejonen – som inte imponerat i gruppspele­t – kommer möta tufft motstånd i kvartsfina­len på torsdag. Bakom Riga-gruppens vinnare Schweiz kämpar bekanta finalmotst­åndaren Kanada och Kari Jalonens Tjeckien om andra plats.

Kanada, som skrällförl­orade mot Norge på straffar, och Tjeckien möts i den sista gruppspels­matchen. Lejonens kvartsfina­lmotstånda­re klarnar därmed före nedsläpp i matchen mot Danmark.