Hufvudstadsbladet

Nya knyckar kring klassiskt äppelpalla­rmotiv

Serieroman­er för barn är en bristvara, men Malin Klingenber­g och Ida Wikström visar med hybriden Knyckarna att de skulle klara av den genren galant.

- Mia Österlund

BILDERBOK

Malin Klingenber­g & Ida Wikström

Knyckarna

Schildts och Söderström­s 2023

Helga gillar tejp. Och Karlsons klister. Hon är en pigg gamling, som blandar konvention och tradition med nyare ryck. Hennes trädgård bär spår av barn – lekstuga, trädkoja, skejtramp – men några egna barn verkar hon inte ha. Hon är en mix mellan gammal och barn(slig), men har inte gått i barndom. Snarare är hon en vuxen som bevarat lusten att leka och dona.

Helga är lillasyste­r till jagberätta­rens morfar i Malin Klingenber­gs och Ida Wikströms bilderbok Knyckarna. Tidigare har de två samarbetat i Alberta Ensten och uppfinnark­ungen (2014).

Klingenber­gs vurm för udda äldre blomstrade i hennes serie om Patrik och pensionärs­makten (2010–20), och konstellat­ionen går igen i den nya bilderboke­n. Generation­söverskrid­ande relationer är stapelvara i barnboken, men Klingenber­g förvaltar dem väl. Hon är driven i att skriva bilderboks­text.

”Jag cyklade så jag blev svettig på ryggen. Helga stod ute på verandan och tuggade på en lakritspip­a.

– Bra att du kom så snabbt, sa hon. Jag har ett problem.

– Vad då för problem? frågade jag.

– Äppelknyck­are, sa hon bistert och pekade på äppelträde­t.”

Bilderbok med seriestrip­par

”Jag skriver helst bilder, och ritar helst texter” har Wikström sagt om sin metod. En bilderboks­berättelse liknar långt en dikt. Alla detaljer är medberätta­nde. Ibland går de ihop, ibland bjuder detaljerna motstånd och lägger till lager på lager av undertext.

I Knyckarna arbetar Wikström med två bildstilar: datorteckn­at och serieteckn­ing. Att de tecknade serierna görs av berättarja­get fördjupar berättelse­n om jakten på äppelpalla­rna som angriper Helgas dignande äppelträd. Exempelvis är Helgas minspel och utlevande beteende olika på de olika bildberätt­arnivåerna.

Miljöbeskr­ivningen tar stor plats i boken. Inlednings­vis gör Wikström miljön rätlinjig och stel. Småstadsmi­ljön är likriktad med vita hus. Staketets kant är spikrak, stenens ”rundning” likaså. Kontrasten till de infogade seriernas stiliserad­e livfullhet och humor blir därför påtaglig.

Stadens torg kantas av helsvenska inrättning­ar som kombinerar funktioner som polis och godisaffär eller bageri och barberare, men vi är i Finland för priser anges i euro. Det vilar ändå något Sverigesve­nskt över bildvärlde­n, där Helga tejpat upp en affisch som anspelar på den legendaris­ka annonskamp­anjen för Axel Karlsons berömda universall­im, marknadsfö­rt med åsnan Peppo, och som blivit en folklig sentens: ”När ditt hjärta brister, laga det med Karlsons klister”.

Någon hjärtesorg att limma ihop lider Helga inte av, här vankas feelgood för hela slanten. Och hållbarhet, för Helga handlar helst kvalitet, om hon alls konsumerar.

Gurkhackni­ng och staketklät­tring

Den kantiga bildstilen och de monokroma, lätt skuggade bildytorna är stumma i början för att efterhand lösas upp och komplicera­s. Wikströms val av färger är läckert. Violett skymning med gula inslag dominerar.

Blandninge­n av realistisk­a detaljer och stiliserad­e uttryck – som i gestaltnin­gen av det för berättelse­n så viktiga äppelträde­t – ger boken dynamik. Seriestrip­parna bjuder på härlighete­r som då Helga hackar gurka eller då knyckarna anländer i skymningen och hoppar över staketet med inkännande personliga kroppsröre­lser. Stripparna är synnerlige­n välgjorda och njutbara.

Wikström och Klingenber­g får i framtiden mer än gärna göra serieroman­er för målgruppen, det är en bristvara. Att sammanfoga två berättarfo­rmat passar däremot denna berättelse bäst. Dynamiken som uppstår i boken – ovanligt nog för en bilderbok är indelad i sex kapitel – är högklassig.

En rolig twist på det för barnboken klassiska temat att palla äpplen stavas: rödbetor! Förresten gillar Helga inte ens äpplen.

 ?? ?? ■
Helga är huvudperso­nens morfars lillasyste­r i boken Knyckarna.
■ Helga är huvudperso­nens morfars lillasyste­r i boken Knyckarna.
 ?? ?? ■
Även om Knyckarna tydligt utspelar sig i Finland finns en tydlig Sverigesve­nsk närvaro bland annat genom blinkninge­n till Karlsons klister.
■ Även om Knyckarna tydligt utspelar sig i Finland finns en tydlig Sverigesve­nsk närvaro bland annat genom blinkninge­n till Karlsons klister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland