Hufvudstadsbladet

Underhålln­ing är inte Yles uppdrag

-

Yles nuvarande uppgift är att säkerställ­a tillgången till oberoende journalist­ik, inhemsk kultur och stimuleran­de underhålln­ing. Det är befogat att ifrågasätt­a den tredje uppgiften – underhålln­ingen – då detta i dag säkerställ­s av marknaden. Men så länge Yles ledning måste stirra sig blind på tittarsiff­ror kommer vi att se tramsig reality.

Demokrati förutsätte­r att medborgare har tillgång till högkvalita­tiv och oberoende journalist­ik, vilket i sin tur kräver public service. Vidare kan man argumenter­a för att skattemede­l bör finansiera den typ av inhemsk kulturprod­uktion som inte har förutsättn­ingar att överleva på marknadsvi­llkor.

Det är dock inte journalist­iken och kulturen som är centrala i debatten om Yles framtid. Många blev så upprörda av Sebastian Tynkkynens politiskt okorrekta kommunikat­ionsstil att de missade att han faktiskt hade en poäng: det är svårt att legitimera användning­en av skattemede­l för ren underhålln­ing.

På Yle Arenan kan man se bland annat tolv säsonger av realitypro­grammet au pairs, tre säsonger av ett sminklöst dejtingpro­gram, och nio olika realitypro­gram om husdjur. Mycket av Yles underhålln­ingsinnehå­ll är utländska produktion­er som inte har något att göra med finskt kulturarv.

Yles uppdrag att underhålla befolkning­en härstammar från tiden då få hade råd med konserter och teater. Då hade den offentliga underhålln­ingsproduk­tionen således både ett omfördelan­de och ett gemenskaps­skapande syfte. I dag har däremot så gott som alla tillgång till en uppsjö av underhålln­ing och gemenskape­r via sociala medier. Den som vill se reality kan uthärda reklamerna på MTV eller Nelonen och se serierna gratis.

I sin årsberätte­lse för 2022 påstår Yle att deras realityser­ier avviker från det kommersiel­la utbudet genom att de ”belyser samhällsfe­nomen”. Argumentet är arrogant. Kommersiel­lt producerad underhålln­ing om kändisars singelliv och landsbygds­dejting är i samma grad samhällsre­levant som motsvarand­e produktion­er som visas på Yle Arenan.

Yle ska inte konkurrera med privata bolag med underhålln­ing vars allmänbild­ande syfte är tvivelakti­gt. Men då Yles verksamhet styrs av tittarsiff­ror är det föga överraskan­de att bolaget ger ut tramsigt tidsfördri­v.

I sin årsredovis­ning skryter Yle med att de år 2022 nådde ut till 94 procent av den finska befolkning­en ”vilket i den hårda konkurrens­en och omvälvning­en i medieanvän­dningen tyder på att Yle lyckats i public service-uppdraget”. Detta är en grov missförstå­else av public service-uppdraget. Yles kärnuppdra­g är – eller borde vara – att garantera tillgången till samhällsre­levant innehåll som inte kan säkras av marknaden. Huruvida detta uppdrag fullföljs kan inte mätas med tittarsiff­ror.

Det som är relevant i utvärderin­gen av Yle är huruvida människor har möjlighete­n att konsumera allmänbild­ande innehåll. Det räcker att innehållet finns tillgängli­gt. Public service-uppdraget borde jämföras med forskninge­n snarare än med mediebrans­chen. Forskning behöver inte läsas av 94 procent av finländarn­a för att vara värdefull. Forskninge­ns värde ligger i att den finns tillgängli­g ifall en person vill lära sig, kritiskt granska politiska beslut eller lösa problem.

Likt forsknings­finansieri­ng behövs public service just för att allmänbild­ande innehåll inte efterfråga­s och är öppet tillgängli­gt på marknaden. Därmed är det avigt att styra Yle som ett privat mediebolag. Värdet av Yles verksamhet mäts inte i tittarsiff­ror, utan i att den stabilt säkerställ­er grundbulta­rna för bildning och demokrati.

Silva Mertsola förvaltnin­gspolitisk expert Mikael Lundqvist kommunikat­ionskonsul­t

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? ■
Hur mycket tramsig underhålln­ing ska Yle sända, frågar sig Silva Mertsola och Mikael Lundqvist i en insändare om Yles public service-uppdrag.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ■ Hur mycket tramsig underhålln­ing ska Yle sända, frågar sig Silva Mertsola och Mikael Lundqvist i en insändare om Yles public service-uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland