Hufvudstadsbladet

Eftervårde­n för höftoperer­ad är livsviktig

-

En insändare i Savon Sanomat 15.5.2023 skriver om hur protespati­enter blir vanvårdade i Kuopio. Universite­tssjukhuse­t skickar nästan genast hem patientern­a som inte får livsviktig eftervård.

Jag har tänkt på samma sak efter min höftoperat­ion. Det är fråga om en stor krävande operation med lång rehabilite­ring upp till ett år. Vi hör till de cirka 20 000 protesoper­erade per år.

Vi var två blivande proteskvin­nor med servicesed­el som i februari i år väntade på att dörren öppnades till fysioterap­eutens rum för noggrann informatio­n om eftervårde­n. Kvinnan bredvid mig var kring de 90, bodde ensam och hörde dåligt. Vi skulle bli opererade av landets skickligas­te ortopeder på ett högklassig­t sjukhus. Det som vi inte visste var att vi så gott som genast skulle skickas hem. Högst en natt fick huvudet vila på designkudd­en.

Jag bad om att få stanna två dygn på grund av värken, trots massiv medicineri­ng var den första natten helvetisk. Jag fick stanna, men följande dag skulle jag ut. Eftervårde­n sköttes av min åttioåriga man och inkluderad­e bland annat sårvård och att dosera mina mediciner, bland annat starka opiater.

Jag var helt narkotikab­erusad den första veckan men hann undra över hur den 90-åriga kvinnan bredvid sig klarade sig ensam. I ”Välfärdsfi­nland” delar man ut opiater till gamla sköra människor som kanske i misstag tar två i stället för ett piller?

Den här för samhället dyra operatione­n med oftast statistisk­t ypperliga kirurgiska resultat leder inte alltid till ett meningsful­lt liv för patienten. Stödet för den viktiga rehabilite­ringen är ofta en skriftlig A4 eller en broschyr. Men de flesta av oss behöver en fysioterap­eut som ger individuel­la personliga råd.

Finns det någon genuin välfärd kvar när den så viktiga eftervårde­n är obefintlig? Christina af Hällström-Kuosma

Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland