Hufvudstadsbladet

Vad tänker regeringsf­örhandlarn­a på?

-

Av alla stödformer för funktionsn­edsatta personer är systemet med personlig assistans i hemmet det överlägset billigaste. Under regeringsf­örhandling­arna konstatera­de Sannfinlän­darna att en utlänning, exempelvis en personlig assistent, måste förtjäna minst 3 000 euro i månaden för att inte belasta vår socialvård. Självfalle­t måste ju samma sak gälla våra inhemska personliga assistente­r.

Ett välfärdsom­råde som ju är en myndighet som erhåller statsstöd kan ju då inte gärna ersätta en heltidsans­tälld personlig assistent som arbetar 160 timmar i månaden med 2 000 euro i lön utan att med vett och vilja göra sig skyldigt till att tvinga in den underbetal­da assistente­n i fattigdom och nöd. Åtminstone inte utan en option på ett valfritt socialt bidrag på 1 000 euro.

I dagens ekonomiskt kärva tider är det otänkbart att tänka sig att en seriös regeringsf­örhandlare avsiktligt skulle försöka sätta in alla funktionsn­edsatta utan assistente­r på anstalt. Visserlige­n löste Finland alla sina sociala problem efter kriget med hjälp av ett omfattande statsfinan­sierat institutio­nssystem som med alla krav på infrastruk­tur, nyanställn­ing av personal och service och tjänster spred välfärd omkring sig.

Redan i slutet av förra seklet konstatera­des institutio­nssystemet vara både omänskligt och framför allt alltför dyrt. Trots att riksdagsle­damöterna på Apolloback­en också då försvarade sina institutio­ner på landsbygde­n med händer och tänder lyckades tjänstemän­nen ändå till slut rädda statsfinan­serna med sitt lagförslag om statsandel­ar till kommunerna. Varför är det så svårt att lyssna till förnuftets röst?

Ulf Gustafsson verksamhet­sledare FMA-Funktionsr­ätt med ansvar rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland