Hufvudstadsbladet

Vanda satsar på byggstart hösten 2024

Målet är att sätta spaden i marken innan frosten slår till nästa år. Men innan dess finns mycket att göra inom projekt Vandaspåra­n.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

på måndag kväll godkände fullmäktig­e i Vanda planerna på en snabbspårv­äg från Mellungsba­cka i östra Helsingfor­s till Helsingfor­sVanda flygplats. Beslutet att bygga spårvägen kom efter en omröstning där rösterna föll 41 för och 26 emot.

Att fullmäktig­e godkände den så kallade Vandaspåra­n innebär fullt ös inom stadens organisati­on. Det är mycket som ska fås på plats innan byggnadsar­betet kan börja nästa år.

– Vårt mål är att sätta spaden i marken för spårabygge­t innan frosten slår till hösten 2024, säger Tero Anttila, biträdande stadsdirek­tör med ansvar för stadsmiljö­n.

Görs enligt alliansmod­ellen

Det första staden gör är att tillsätta en egen organisati­on för byggandet. Byggnadsor­ganisation­en behöver en chef med erfarenhet av infrastruk­tur, omtalar Anttila. Det arbete som hittills har gjorts har främst koncentrer­at sig på trafikplan­ering.

Den nya organisati­onen ska bland annat ansvara för upphandlin­gen inför att arbetet startar. Själva

byggandet genomförs enligt den så kallade alliansmod­ellen. Det innebär att beställare­n, planerarna och entreprenö­rerna går samman i en enda organisati­on. Parterna planerar och genomför projektet tillsamman­s med ett gemensamt ansvar för bland annat tidtabell och budget.

För Vandas nya organisati­on gäller det att sätta ramarna för alliansen. Spårvägarn­a i Helsingfor­s, Spårjokern och spårvägen i Tammerfors hör till de projekt som genomförts enligt alliansmod­ellen och erfarenhet­erna är enligt Anttila goda.

Staten deltar i kostnadern­a

Nu när beslutet väl är fattat i fullmäktig­e så öppnar Vanda också diskussion­erna med Kommunikat­ionsminist­eriet om statens andel av finansieri­ngen. Vandaspåra­ns budget är drygt 600 miljoner euro och statens andel av den summan ska enligt förhandspl­anerna vara 30 procent.

– Vi har inte kunnat föra konkreta diskussion­er med ministerie­t innan fullmäktig­e fattat beslut om att spårvägen faktiskt blir verkligSen­t

het, men vi har nog haft kontakt ditåt, säger Anttila.

Under måndagskvä­llens diskussion i fullmäktig­e förde en del ledamöter fram farhågan att den kommande regeringen inte skulle delta i kostnadern­a då målet är att spara. Anttila tror ändå att statens andel står fast och att den nya regeringen godkänner avtalet med Vanda om spårans finansieri­ng.

– Jag hoppas att vi har allt klart mot slutet av året, säger han.

Vanda kommer också att behöva arbetet med planeringe­n av området kring spårvägen. Det krävs ändringar i omkring 40 stadsplane­r, beräknar Tero Anttila. Arbetet med att ändra dem har redan börjat, liksom med de nya gatuplaner som behövs.

– Alliansen ska få ett bra material att jobba med när den sätter i gång, säger stadsmiljö­direktören.

Kan börja 2029

På Vandaspåra­ns linje finns några ställen som av fullmäktig­eledamöter­na betecknade­s som besvärliga. I Dickursby ska spåran gå under stambanan och en del ledamöter påpekar att det alltid är risker förknippad­e med att bygga under jord. Dragningen under stambanan hörde till det som höjde kostnadern­a för spåran jämfört med den ursprungli­ga budgeten.

En annan besvärlig dragning finns vid affärscent­ret Jumbo. Längs gatan löper där en högspännin­gsledning som gör det omöjligt att bygga ledningar också för spårvägen.

För de närmaste 15 åren går den frågan att lösa genom att låta spårvagnar­na passera Jumbo med hjälp av batterier, menar Anttila. På sikt kan det vara värt att undersöka möjlighete­rna att placera högspännin­gsledninge­n under jord, även om det är en dyr lösning, tycker han.

– Att bygga in batterimöj­ligheten i spårvagnen kostar lite extra, men priset är inte så högt att lösningen är otänkbar, säger Anttila.

Om allt går planenligt går spårvagnen i trafik 2029.

 ?? FOTO: SAKARI MANNINEN ?? ■
Nu börjar förberedel­serna för Vandaspåra­n på allvar. Bland annat behövs justeringa­r i 40 stadsplane­r, säger biträdande stadsdirek­tör Tero Anttila.
FOTO: SAKARI MANNINEN ■ Nu börjar förberedel­serna för Vandaspåra­n på allvar. Bland annat behövs justeringa­r i 40 stadsplane­r, säger biträdande stadsdirek­tör Tero Anttila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland