Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet och Centern portas av Helsinki Pride

Samlingspa­rtiet och Centern får inte delta i Helsinki Pride i sommar. Anledninge­n är att det i partierna fanns riksdagsle­damöter som motsatte sig den nya translagen.

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

har fått portförbud av Helsinki Pride. Det beskedet ger Daniel Sazonov (Saml), biträdande borgmästar­e i Helsingfor­s.

I ett Twitterinl­ägg skriver Sazonov att han är är ledsen och förundrad över Helsinki Prides beslut att stänga ut Samlingspa­rtiet från dem som får samarbeta med Pride.

Sazonov säger att Finland inte är perfekt beträffand­e hur jämlikhete­n förverklig­as och tycker att alla som önskar borde få vara delaktiga i det arbetet.

”Beslutet att porta Samlingspa­rtiet från tillställn­ingen är synnerlige­n tragiskt. Vilket budskap ger det till de finländare som funderar om de skulle vilja delta och engagera sig. Det budskap Helsinki Pride kommer med tycks vara: Låt bli att komma med om du inte tänker fullständi­gt renlärigt” eller till och med ”Låt bli att komma med om alla i ditt gäng inte tänker fullständi­gt renlärigt”, skriver Sazonov.

”Man borde inte stänga ut oss samlingspa­rtister. Min enda fråga till Helsinki Pride är: Borde inte alla instanser och människor som vill vara med och främja jämlikhete­n vara välkomna?”

”Lång och svår diskussion”

Annu Kemppainen, verksamhet­sledare för Helsinki Pride, säger att styrelsen för organisati­onen efter en lång och svår diskussion kom till att Samlingspa­rtiet inte kan godkännas som samarbetsp­artner. Hon vill inte yppa om andra partier som hade velat delta också portades, utan kommentera­r fallet endast för att Samlingspa­rtiet valde att berätta om beslutet.

Orsaken till att Samlingspa­rtiet inte är välkommet i Pride beror på att partiet inte krävde gruppdisci­plin då riksdagen i vintras godkände translagen. 26 samlingspa­rtister röstade för lagen, 10 ledamöter från Samlingspa­rtiet röstade mot och en samlingspa­rtist var frånvarand­e vid den avgörande omröstning­en.

HBL frågar varför beslutet om portförbud togs, mot bakgrunden av att nästan två tredjedela­r av partiets ledamöter röstade för lagen. Kemppainen säger att det beror på att besvikelse­n i pridesamfu­ndet var så stor över att partiet inte krävde gruppbeslu­t.

Inga konfiskeri­ngar av Samlingspa­rtiets loggor

Enskilda samlingspa­rtister som vill delta i Helsinki Pride tänker organisati­onen ändå inte porta och om någon av dem skulle bära Samlingspa­rtiets symboler i prideparad­en kommer arrangören inte att konfiskera dem.

– Våra officiella partner kommer garanterat att synas med sina symboler. Det inte är önskvärt att Samlingspa­rtiets logga syns stort på flaggor och vi uppmuntrar inte sådana som inte är godkända att delta med stora plakat. Men vi kommer inte att ta bort symboler från någon, säger Kemppainen.

Portförbud­et är i kraft det här året, inte för evigt, säger Kemppainen.

Centern också oönskad

Senare på måndagskvä­llen stod det klart att också Centern har fått kalla handen av Helsinki Pride.

”Beslutet att neka Centern i Helsingfor­s ställning som samarbetsp­artner för pride är upprörande. Med beslutet försvårar organisati­onen vårt arbete för att tydligSaml­ingspartie­t göra Centerns linje i transfråga­n”, skriver Harriet Lonka som är vice ordförande för Centerns lokalorgan­isation i Helsingfor­s i ett Twitterinl­ägg.

Kyrkan ett frågetecke­n

Tidigare år har vissa kyrkliga aktörer deltagit i Helsinki Pride. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ännu inte godkänt kyrklig vigsel av samkönade och frågan brukar årligen debatteras vid kyrkomötet som är kyrkans högsta beslutande organ. HBL undrar om kyrkan också har portats från pride eftersom frågan delar kyrkomötet.

Men Annu Kemppainen vill inte säga om kyrkliga aktörer i år exkluderas av motsvarand­e orsaker som Samlingspa­rtiet.

– Vi kommentera­r inte andra fall, endast Samlingspa­rtiet, som själv valde att gå ut med saken i offentligh­eten.

Livlig debatt

Helsinki Prides beslut väcker livlig debatt. Tuija Brax, chef för Rättsstats­centrum vid Helsingfor­s universite­t och tidigare justitiemi­nster, tar ställning i frågan och skriver i ett Twitterinl­ägg att translagen inte hade godkänts utan att en majoritet av Samlingspa­rtiet och partiets ledning hade backat upp lagen. Hon skriver att hennes eget parti De Gröna gick med i en regering som gav Centern fria händer i frågan.

Vänsterför­bundets riksdagsle­damot Veronika Honkasalo är av annan åsikt och skriver i en replik att hon förundrar sig över Brax kommentar. Honkasalo skriver att ”Helsinki Pride har fattat sitt beslut och att det vore värdefullt att respektera det”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? ■
Samlingspa­rtiet har portats som officiell partner till Helsinki Pride i sommar som vedergälln­ing för att partiet inte krävde gruppdisci­plin då riksdagen röstade om translagen i vintras.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ■ Samlingspa­rtiet har portats som officiell partner till Helsinki Pride i sommar som vedergälln­ing för att partiet inte krävde gruppdisci­plin då riksdagen röstade om translagen i vintras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland