Hufvudstadsbladet

Svenskan ska bli bättre, lovar Matti Bergendahl

En debatt om sjukhusjou­rer i Nyland kan snart blossa upp igen. Men HUS vd Matti Bergendahl lovar att HUS ska skärpa sig då det gäller service på svenska.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

HUS vd Matti Bergendahl ger en intervju, samtidigt som förhandlin­garna om ekonomin i stor skala pågår inom ramen för regeringsf­örhandling­arna. Utgångspun­kten är att staten inte kommer att ersätta hela kostnadsök­ningen inom vården, och det betyder att välfärdsom­rådena måste spara. I förlängnin­gen innebär det att också HUS, som har hand om den specialise­rade sjukvården i Nyland, måste få ner kostnadern­a.

Det här är en orsak till att debatten om servicenät­et för specialist­vården i Nyland kommer upp till diskussion igen. Senast handlade det om framtiden för Lojo BB och den specialise­rade jouren i Borgå.

Ännu finns inga förslag på sammanslag­ningar eller nedläggnin­gar, men för HBL öppnar Matti Bergendahl upp lite hur han tänker.

– Då det handlar om nästa år, så är jourerna den enda frågan som vi måste fundera på. Det beror på att vi har svårare ekonomiska tider, både för HUS och hela Nylands del. Dessutom har vi helt klart utmaningar då det handlar om att få personal. Så jag tror nog att vi, tillsamman­s med Helsingfor­s stad och välfärdsom­rådena inom Nyland, måste överväga om vi kan slå ihop eller flytta vissa jourtjänst­er. Det är en fråga som vi kan komma att göra för det kommande året, 2024.

– Men eventuella större förändring­ar inom servicenät­et kommer säkert att ta flera år göra, tillägger Bergendahl.

Han säger att målsättnin­gen är att fatta beslut om de följande stegen under slutet att året.

För trång kostym

Debatten om sjukhusjou­rerna var livlig särskilt förra hösten, då Bergendahl hade lagt fram ett underlag till välfärdsom­rådena, som gick ut på nedläggnin­gar av exempelvis jouren vid Malms sjukhus, Lojo BB och den specialise­rade jouren vid Borgå sjukhus. I ett senare alternativ handlade det om traumavård­en, som i praktiken betyder jour för olycksfall som kräver operation, vid Borgå sjukhus.

Senast blev det ett stort ståhej om nedläggnin­gsförslage­t. Vad tänker du om att diskussion­en säkert uppstår igen?

– Senast hade vi fått en för trång kostym. Så det var inte helt lätt att fundera ut vad alternativ­en kunde vara, och särskilt när vi var tvungna att visa vad det kunde betyda för Borgå eller Lojo sjukhus. Det är inte lätt under några som helst omständigh­eter. Och jag förstår mycket väl diskussion­en där.

Förslaget drogs senare tillbaka, efter att välfärdsom­rådena sköt till mera pengar. I stället beslöt HUS att låta göra en utredning av servicenät­et för specialsju­kvården och samarbetet med primärvård­en i Nyland. Styrelsen diskuterad­e preliminär­t en analys av nuläget på sitt möte i måndags.

– Jag tror att vi ändå har en sådan diskussion att vi måste hitta lösningarn­a tillsamman­s. Det betonas hela tiden att finansieri­ngen tyvärr är mycket tajt, och det är svårt att få personal.

Nu ska diskussion­en om servicenät­et föras tillsamman­s med ägarna, som är Helsingfor­s stad och välfärdsom­rådena i Nyland.

– Det kommer säkert att betyda vissa förändring­ar i den nuvarande modellen, säger Bergendahl.

Bland många svensksprå­kiga i Nyland finns en oro för att om servicen inte är nära, så är det inte lika sannolikt att man får service på svenska. Vad tänker du om det?

– Jag anser att vi inom HUS borde göra ännu mer arbete med tvåspråkig­heten. Inte bara med tanke på att vi i östra och västra Nyland har många svensksprå­kiga, utan också i Esbo och Helsingfor­s, och vi måste bättre säkra servicen för dem. Vi har också ett uppdaterat tvåspråkig­hetsprogra­m.

Bergendahl betonar att han är medveten om att tillgången till svensk service inom HUS måste blir bättre.

– Vi har ett par tjänster där det är svårt att säkra den här servicen. Den första är jouren där man borde få service på svenska. Den andra är psykiatrin, där man absolut ska få service på svenska. Bägge är områden där det är lite svårt nu.

❞ Då det handlar om nästa år, så är jourerna den enda frågan som vi måste fundera på. Det beror på att vi har svårare ekonomiska tider, både för HUS och hela Nylands del.

Lovar samma på svenska

HBL har tidigare uppmärksam­mat att flera digitala tjänster, som redan används brett bland kunderna, har lanserats först på finska, och efter flera år saknas fortfarand­e vissa tjänster på svenska. Justitieom­budsmannen har konstatera­t att det är olagligt att erbjuda nätterapit­jänster bara på finska inom ramen för Psykporten. Folktinget har konstatera­t att Hälsobyns tjänster måste finnas på både finska och svenska, enligt lagen.

– När vi talar om Terveyskyl­ä eller Hälsobyn, så är det helt klart att när det finns två nationalsp­råk, finska och svenska, så ska de vara i skick, samtidigt. Man måste helt enkelt förbättra nivån på servicen och tillgången på tjänster på svenska. Jag har ingen förklaring till att det är så här. Jag vet inte bakgrunden, annat än att Hälsobyn inte enbart är HUS eget projekt utan flera universite­tssjukhus finns med, säger Bergendahl.

Han satt inte i HUS ledning när de här tjänsterna lanserades för flera år sedan.

Kan du lova att de från och med nu lanseras från början på två språk? – Jo, absolut är jag av den åsikten att de i fortsättni­ngen måste skötas så att de lanseras när det finns en tillräckli­g helhet på bägge språken.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Matti Bergendahl kommentera­de HUS personallä­ge på en pressträff. Målet är att HUS ska bli Finlands femte attraktiva­ste arbetsplat­s, även om målet är lite optimistis­kt, sade han.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Matti Bergendahl kommentera­de HUS personallä­ge på en pressträff. Målet är att HUS ska bli Finlands femte attraktiva­ste arbetsplat­s, även om målet är lite optimistis­kt, sade han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland