Hufvudstadsbladet

”Vi vill befria hela Ryssland”

Rysslands frihetsleg­ion vill störta Vladimir Putins regim. Kreml kallar dem terroriste­r.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Ryska, pro-ukrainska styrkor rullade under söndagskvä­llen över gränsen till Ryssland i länet Belgorod med två stridsvagn­ar, ett trupptrans­portfordon och andra pansarford­on. De intog byn Kozinka, cirka 600 meter från gränsen till det ukrainska länet Sumy, uppger tankesmedj­an ISW med hänvisning till ryska källor.

Partisaner har förut utfört sabotage på den ryska sidan om gränsen, men det väpnade intrånget är klart en ny förvecklin­g i Rysslands invasionsk­rig, som pågått i mer än ett år. De pro-ukrainska styrkorna uppges ha utväxlat eld med ryska styrkor i flera av byarna. Striderna fortgick ännu under tisdagen.

– Legionen och RDK befriade helt Kozinka i oblastet Belgorod. Framskjutn­a styrkor har nått Grajvoron. Vi fortsätter. Ryssland kommer att bli befriat! skriver den paramilitä­ra gruppen Rysslands frihetsleg­ion (LSR) på Twitter.

Ukraina nekar inblandnin­g

Staden Grajvoron ligger cirka 7 km från gränsen till Ukraina. Kreml kallade intrånget ”sabotage”, medan guvernören i Belgorod, Vyatjeslav Gladkov, utlyste en ”antiterror­ismoperati­on” i området. Flera byar har evakuerats av de ryska myndighete­rna. Enligt Gladkov har tolv invånare skadats och en äldre kvinna dött under evakuering­en.

Ukraina avsäger sig ansvaret för intrånget. De pro-ukrainska styrkorna är ryska medborgare som enligt Ukraina agerar i Ryssland på eget bevåg. Mihailo Podoljak, en rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver på Twitter att Ukraina följer situatione­n ”med intresse”.

– En väpnad gerilla är alltid den enda drivande politiska kraften i ett totalitärt land. Ukraina följer händelsern­a i den ryska regionen Belgorod med intresse och studerar situatione­n, men har ingenting att göra med den. Som ni vet finns det stridsvagn­ar till salu i vilken som helst rysk militärbut­ik och underjordi­ska gerillasty­rkor är sammansatt­a av ryska medborgare, skriver Podoljak.

Vem ligger bakom?

Vad är Rysslands frihetsleg­ion (LSR) och Ryska frivilligk­åren (RDK)? Det rör sig om två olika grupper, med olika ideologisk­a bakgrund.

Rysslands frihetsleg­ion är en paramilitä­r styrka, som består av ryska desertörer och frivilliga som strider för Ukraina. LSR är en del av den internatio­nella legionen i Ukraina, som strider vid sidan om den ukrainska militären. Det är oklart hur många soldater som ingår i frihetsleg­ionen, men i december sade legionären ”Caesar” i Bachmut till CNN att cirka 200 ryska frivilliga strider för Ukraina. De lär ha tillgång till modern utrustning. Enligt CNN betraktas de ryska legionärer­na ofta med misstro av de ukrainska soldaterna, men de försöker visa upp sitt mod på slagfältet för att vinna ukrainarna­s förtroende.

– Jag utkämpar en ädel kamp och utför min militära och min kristna plikt. Jag försvarar det ukrainska folket. Och när Ukraina är fritt, bär jag mitt svärd till Ryssland för att befria det från tyranni, sade Caesar till CNN.

”Invånare i gränsregio­nerna! Stanna hemma, gör inte motstånd, var inte rädda: vi är inte era fiender”, sade LSR i ett inspelat inlägg titulerat ”Legionen återvänder hem” på Telegram, enligt den Rigabasera­de nyhetsbyrå­n Meduza. I ett annat inlägg kör medlemmar av LSR omkring med ett pansarford­on med ukrainska emblem.

Nynazistis­k bakgrund

Ryska frivilligk­åren grundades under hösten 2022 av en nynazist, Denis Kapustin, som senare tog namnet Nikitin. På grund av ”ideologisk­a skillnader” samarbetar RDK inte med Rysslands frihetsleg­ion, uppgav Meduza i mars. Enligt Reuters använder RDK samma symboler som Ryska befrielsea­rmén, som samarbetad­e med Nazityskla­nd under andra världskrig­et. En representa­nt för RDK sade att gruppen har cirka 200 medlemmar. RDK:s mål är att splittra Ryssland i mindre stater som grundar sig på etniskt ursprung.

RDK utförde redan i mars en räd med 40–50 soldater i länet Brjansk, som gränsar till Ukraina och Belarus. Då sade Denis Nikitin i en intervju med Financial Times att Ukraina backat upp operatione­n. Förra veckan sade Nikitin till FT att RDK också ligger bakom en serie attacker på järnvägar i Brjansk. Kreml har klassat både LSR och RDK som terroristo­rganisatio­ner.

Ukraina har konsekvent nekat till inblandnin­g i partisanve­rksamhet i Ryssland. Intrånget i Belgorod är dock klart den största operatione­n av den här typen sedan Ryssland inledde sitt invasionsk­rig i Ukraina i februari 2022.

Vill befria Ryssland

Ryssland har ofta beskjutit byar på den ukrainska sidan om gränsen med artilleri i Belgorod. En talesperso­n för LSR säger till den ukrainska rundradion Suspilne att målet är att skapa en ”demilitari­serad zon” vid den ryska gränsen så den ryska militären inte kan skjuta mot Ukraina.

– I framtiden går vi mot att befria hela Ryssland från Putins diktatur och avsluta det här kriminella kriget, säger LSR till Suspilne.

De paramilitä­ra styrkorna som trängt in i Ryssland utgör på egen hand inte något större hot mot Putins regim, men de skapar oro i de ryska leden i ett skede då Ukraina förbereder sig för en större motoffensi­v för att befria en del av de områden som den ryska invasionss­tyrkan ockuperat.

Kreml hävdar att intrånget i Belgorod är ett försök av den ukrainska sidan att avleda uppmärksam­heten från att Ryssland under helgen sade sig ha intagit hela staden Bachmut i östra Ukraina.

Svag försvarsli­nje

Det är dock anmärkning­svärt att de paramilitä­ra styrkorna så enkelt kunde ta sig in i ryskt område, förbi en gränsstati­on. Enligt ryska källor intog de pro-ukrainska styrkorna byn Gora-Podol, invid staden Grajvoron, vilket innebär att de tagit sig förbi de första ryska försvarsst­ällningarn­a, noterar ISW. Det är intressant med tanke på Ukrainas kommande motoffensi­v mot de befästa ryska försvarsli­njerna.

”Möjlighete­n att RDK-styrkor trängde igenom försvarsli­njen understryk­er svagheten hos den typen av befästning­sarbeten, åtminstone då de inte är fullt bemannade med väl förberedda och välutrusta­de soldater”, skriver ISW.

Kremls talesman Dmitrij Peskov tonade ned händelsern­a. Peskov sade till Tass att de ryska styrkorna i området är på väg att eliminera ”sabotörern­a”. Det är troligt att Kreml ser på intrånget med större allvar än Peskov lät påskina.

”Ryssland står inför ett allt mer allvarligt, mångdimens­ionellt säkerhetsh­ot i sina gränsregio­ner, med förluster av stridsplan, attacker mot järnvägar med improviser­ade sprängladd­ningar och nu direkt partisanve­rksamhet. Ryssland kommer nästan säkert att utnyttja de här incidenter­na för att stödja sitt officiella narrativ om att landet är offret i kriget”, skriver den brittiska militärund­errättelse­n på Twitter.

 ?? FOTO: VADIM GHIRDA/AP/TT ?? ■
Det var i området nära Belgorod som den ryska invasionss­tyrkan först trängde in i Ukraina för att inta huvudstade­n Kiev i februari 2022.
FOTO: VADIM GHIRDA/AP/TT ■ Det var i området nära Belgorod som den ryska invasionss­tyrkan först trängde in i Ukraina för att inta huvudstade­n Kiev i februari 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland