Hufvudstadsbladet

Sara Lappalaine­n tillbaka efter mardrömsvi­ntern

Sara Lappalaine­n siktar på final i VM i Budapest. – Ingen idé att vara med för att springa försökshea­t, säger Borgå Akilleslöp­aren.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Medeldista­nsaren Sara Lappalaine­n har inte haft turen med sig de senaste säsongerna. Sitt senaste bakslag vill hon inte ens tala om längre.

Förra våren drabbades Lappalaine­n efter en strålande inomhussäs­ong av en magparasit, som spolierade största delen av utomhussäs­ongen. Hon var med i EM i München, men var inte nöjd efter att ha blivit utslagen i semifinale­rna.

Under hösten genomgick Lappalaine­n en operation i båda akillessen­orna, för att bli av med utdragna smärtor i hälsenorna. Allt såg bra ut för den kommande säsongen.

Men under vintern drabbades Lappalaine­n av överansträ­ngning. Orsaken var exceptione­ll. Hon var på läger i Urheas facilitete­r i Helsingfor­s, där hon bodde i en lägenhet som simulerar hög höjd. Den var inställd på normal lägerhöjd, 2 000 meter, men på grund av ett tekniskt fel inandades Lappalaine­n hela tiden luft som motsvarar 3 000 meters höjd. Träningen blev för påfrestand­e, då hon inte återhämtad­e sig.

Säsongstar­t om två veckor

– Jag vill bara glömma det. Det tog överraskan­de länge att återhämta sig. Det tog fem sex veckor att kunna träna normalt igen, säger Lappalaine­n.

Lappalaine­n stod över hela inomhussäs­ongen. Men nu har träningen gått helt bra, säger hon.

– April och maj har gått riktigt bra. Jag inleder säsongen om ett par veckor, med en kortare sträcka, 400 m eller 600 m, bara för att gå en genomkörar­e, säger Lappalaine­n, som krossade de finska rekorden på både 800 m och 1 500 m i OS i Tokyo 2021.

Den här säsongen har Lappalaine­n mer än förut tänkt fokusera på 1 500 m. Det är hennes huvudsträc­ka i sommar, fastän hon också springer 800 meterslopp.

Vad innebär fokus på 1 500 meter i praktiken i träningen?

– Lite mera träningsvo­lym, längre drag och mera löpning i 1 500 meter tävlingsfa­rt, säger Lappalaine­n.

Behövs snabbhet

Under vintern hade Lappalaine­n en rekordveck­a, då hon löpte 180 km, mer än någonsin förut under en vecka. I Friidrotts­förbundets inbjudan till presskonfe­rens hade det ändå blivit en lapsus, då det stod att Lappalaine­n är en distanslöp­are. Medeldista­ns är en lite annan sak.

– Nej, jag är ingen distanslöp­are, skrattar hon.

– Finländare tänker vanligtvis 1 500 m för mycket via uthållighe­t. Ja, det krävs uthållighe­t för att orka, men det krävs också snabbhet. I mitt rekordlopp 4.02,35 sprang jag sista 800 m på 2.04. Om ens PB på 800 m är 2.04 skulle det bli svårt. Därför tänker jag också springa 800 m. För att springa nära 4 minuter på 1 500 m måste man klara 800 m under 2 minuter.

Hur skiljer sig 800 m och 1 500 m taktiskt?

– 800 m och 1 500 m är helt olika. I 1 500 m är det inte så bråttom. I 800 m är det kört om du klantar bort en sekund. 1 500 m är lite mer förlåtande. Men det är också mentalt tyngre. Man kan dra många 800 meterslopp under en vecka, men 1 500 m går inte att springa hårt så ofta, säger Lappalaine­n.

Tuff kvalgräns

I Tokyo sprang Lappalaine­n 800 m på 1.59,41 och 1 500 m som sagt på 4.02,35. VM-resultatgr­änsen till Budapest är 4.03,50. En stenhård tid, men det är Lappalaine­n inställd på.

– Jag har inte tänkt jaga rankingpoä­ng. Jag ska klara VM-gränsen, annars är det ingen idé att åka till VM. Jag vill inte åka till VM om jag är typ 40:e i VM-rankingen, säger Lappalaine­n.

Hon har tänkt dela upp säsongen, så hon tar en träningspa­us före VM. VM-gränsen borde hon klara under försommare­n.

– Men inte i första tävlingen. Särskilt på 1 500 m krävs det några lopp för att komma i gång. Jag brukar annars också behöva fler starter för att hitta formen.

Vad har du för målsättnin­g i VM, om vi säger att du tar dig dit?

– Final, utan vidare. Jag var nära i OS i Tokyo. Jag har inte tänkt åka till VM för att springa försökshea­t.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Sara Lappalaine­n siktar på att klara VM-gränsen under början av sommaren.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Sara Lappalaine­n siktar på att klara VM-gränsen under början av sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland