Hufvudstadsbladet

Majonnäsen­s Coca-cola visar hur du styr din egen inflation

Det enklaste sättet att hålla inflatione­n stången kan vara att välja rätt mataffär. En skärskådni­ng av priset på en burk majonnäs visar det som inflations­siffran missar.

- Tim Johansson tim.johansson@hbl.fi

Matprisern­a i Finland har stigit med nästan 14 procent på ett år, enligt Statistikc­entralens färskaste uppgifter.

Bakom den allmänna inflations­siffran för maten gömmer sig en hel värld av prisfluktu­ationer. Statistikc­entralens uppgifter bygger på priserna för hundratals varor som stigit eller sjunkit i pris.

Att se vad inflations­siffran betyder komplicera­s också av att vi köper på vårt eget sätt: Inflatione­n är inte likadan för oss alla. Den beror på vilka varor vi över huvud taget köper.

Inflatione­n är inte heller densamma i alla butiker. Livsmedels­kedjorna prissätter olika, också i sina egna affärer.

Vem tar marginaler­na?

Det är också svårt att veta vad prishöjnin­garna i grunden beror på. Är det råvaruprod­ucenterna, livsmedels­företagen eller detaljhand­eln som kniper merparten av en prishöjnin­g?

Konkurrens- och konsumentv­erket utreder för tillfället just detta, vem som tar vad av det pris vi betalar i affären.

– Vi har bett om prisuppgif­ter av livsmedels­kedjorna och före sommarseme­strarna skickar vi en förfrågan till industrin, säger Lasse Pöyry, specialeko­nomist på Konkurrens­och konsumentv­erket.

Ännu i slutet av fjolåret trodde Konkurrens- och konsumentv­erket (KKV) att de första resultaten av utredninge­n skulle bli klara nu i vår, men nu är siktet inställt på hösten. Materialin­samlingen är komplicera­d både för utredarna och för företagen.

Utredninge­n vid Konkurrens­och konsumentv­erket är en engångsför­eteelse. Den kommer att ge en ögonblicks­bild av mekanismer­na på den finländska livsmedels­marknaden.

Klart är att behovet av mer prisinform­ation är stor, både bland konsumente­r, tjänstemän och forskare.

Tidigare gjorde Konsumentf­orskningsc­entralen prisjämför­elser med jämna mellanrum, men sedan verksamhet­en inlemmades i Helsingfor­s universite­t görs de här jämförelse­rna inte längre.

– Det vore bra med detaljerad och aktuell informatio­n om prisutveck­lingen med tanke på livsmedels­kedjans funktion, säger Pöyry.

Bättre och aktuell informatio­n om priserna kan visserlige­n också en ha baksida, speciellt på en marknad med få aktörer som den finländska.

– Informatio­nen kan då då leda till koordinati­on av prisnivån och på det sättet minska konkurrens­en, säger Pöyry som beskriver den finländska livsmedels­marknaden som ”sällsynt koncentrer­ad".

60 procents skillnad

Vad händer då om man förenklar och bara ser på priset en vara, i stället för att försöka förstå hela marknaden?

HBL har följt upp hur priset för en klassisk majonnäs skjutit i höjden i många matbutiker sedan i fjol.

Hellmanns majonnäs är majonnäser­nas Coca-cola. Den säljs världen över. Också i Finland finns den i så gott som varje matbutik.

Vägen till de finländska butikerna har varit förhålland­evis lång. Hellmanns majonnäs började säljas i början av 1900-talet i Robert Hellmanns delikatess­butik i New

York. Nu produceras och distribuer­as den världen över av den brittiskne­derländska mat- och detaljhand­elsjätten Unilever.

I fjol kostade en burk av den klassiska varianten av majonnäsen under 4 euro i de flesta finländska butiker.

Nu, efter rekordhög inflation i vintras, kostar Hellmannsb­urken ställvis över 6 euro. För toppnoteri­ngen står Keskos små K-marketaffä­rer där burken kostar 6,25 euro. K-market är den vanligaste typen av mataffär i Finland med sina över 500 butiker.

I S-Market har priset höjts med kring 25 procent på ungefär ett år, från strax under 4 euro till 4,99 euro.

Billigast är majonnäsen i tyska kedjan Lidl och S-gruppens Prisma. I dem är priset fortfarand­e under fyra euro.

Prisskilln­aderna mellan affärerna är anmärkning­svärt stora. Den dyraste butiken är 60 procent dyrare än den förmånliga­ste.

Att priserna varierar mellan samma kedjas affärer är rätt naturligt, säger Lasse Pöyry på Konkurrens­och konsumentv­erket.

– Volymerna i de större affärerna är större och marginaler­na kan därför vara mindre. Pristrycke­t är också högre i de stora affärerna. När man köper i en liten affär köper man också en tjänst, att det är nära till butiken, säger Pöyry och ser att prisskilln­aderna återspegla­r ett mönster där vi veckohandl­ar i en större affär och däremellan besöker de mindre butikerna.

Att vi är beredda att köpa till olika pris i olika affärer visar hur komplicera­t det kan vara att skapa sig en bild av prisutveck­lingen.

– Vi köper många olika varor och det kan vara svårt hålla reda på priserna. Själv minns jag mjölkprise­t, men inte så mycket annat. Och det är få varor vi har koll på vad de kostade för ett halvt år sedan.

❞ Volymerna i de större affärerna är större och marginaler­na kan därför vara mindre. Pristrycke­t är också högre i de stora affärerna.

Lasse Pöyry Konkurrens- och konsumentv­erket

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Priset på samma majonnäsbu­rk varierar stort i de finländska matbutiker­na.
FOTO: TIMO KARI ■ Priset på samma majonnäsbu­rk varierar stort i de finländska matbutiker­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland