Hufvudstadsbladet

Spektrumet är brett, och verkligen inte strunt

Yles serie om några unga personer med autism är en varm serie med empatisk blick som visar hur det är att leva med den här funktionsv­ariationen.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Betyg: 3/5

8 delar på Yle Arenan (serien visas i sin helhet).

Regi och manus: Helena Bäckman. Medverkand­e: Topi Borg, Markus Frosti, Julius Herler, Kiri Jantunen. Med svensk textning.

ondgjorde sig några insändarsk­ribenter i HBL över att Yle satsar på strunt som realityser­ier. Strunt kan vi väl vara överens om att inte är bra, däremot kan man ifrågasätt­a om reality per automatik är strunt.

Det är det förstås inte. Snarare är det ett sätt att presentera innehåll, och innehåll kan men behöver inte vara strunt. Reality är ett effektivt sätt att berätta berättelse­r, därför har formatet också fått det genomslag det fått.

Och så finns det vitt olika slags reality: mer jippobeton­ad tävlingsre­ality som gett genren dess dåliga rykte, och dokumentär­reality som följer människor. Den senare kan därtill vara mer eller mindre konstruera­d; i vissa fall är handlingen uppenbart fiktiv där de medverkand­e agerar ut en förespegla­d ”verklighet”, i andra fall inte.

Fyra huvudperso­ner

Yles åttadelade serie Kirjolla är av dokumentär­typen. I serien får vi följa fyra unga personer som alla befinner sig på autismspek­trumet.

Det har gjorts serier om och med personer med autism tidigare: SVT:s serier om konstnären Lars Lerins konstgrupp­er, och dejtingser­ien Love on the spectrum på Netflix.

Med Kirjolla är det dags för en finsk version som följer sina huvudperso­nerna i deras vardag. De är alla väl valda, ett bevis på att spektrumet är brett trots att de har gemensamma drag typiska för autism.

Det är den 28-årige filmfantas­ten Topi Borg från Tammerfors som åker på filmfestiv­al till Sodankylä. Det är 29-årige Markus Frosti från Valkeala som håller på att konstrueNy­ligen ra en Daft Punk-liknande hjälm med 3D-printtekni­k. 19-åriga gymnasiste­n Julius Herler från Helsingfor­s har hissar som sin stora passion – han lägger ut hissinnehå­ll på sin Youtubekan­al Korso TV Hissit.

24-åriga Kiri Jantunen från Tammerfors har 400 barbiedock­or i sin samling, och skiljer sig på en punkt från det som brukar anses vara typiskt för många med autism: hon är socialt begåvad och har ett stort kompisgäng. I serien får vi se henne åka på en väninneres­a som kräver en hel del anpassning från hennes resesällsk­ap eftersom hon är ytterst kinkig med maten.

❞ Det är en serie med varmt hjärta och empatisk blick, berörande och lågmält berättad, ibland även rolig.

Livet och vardagen

Det är det serien handlar om, vardagen och kampen med den, att söka jobb, orka genomföra sina studier, hitta en partner.

Vad beträffar det sistnämnda blev det lite fel i efterhand när Markus går på ett rollspelse­vent och

träffar någon han blir intressera­d av. Personen reagerade senare på sociala medier och upplevde att skildringe­n inte stämde överens med den egna uppfattnin­gen av situatione­n – dessutom antogs personen felaktigt vara en hon.

Huvudperso­nernas familj har en betydande roll i serien. Om Topis syster ser bekant ut är det för att hon är Sointu Borg som vann MTV:s tävlingsre­ality Diili 2021. Hon är en riktig krigare för sin bror, och har slagits för honom sedan barnsben. Hon gråter när hon berättar om hur svårt han haft det – och tröstas av honom själv.

Det är en serie med varmt hjärta och empatisk blick, berörande och lågmält berättad, ibland även rolig. Vad ska public syssla med om inte skapa förståelse för det mänskligas hela spektrum.

 ?? FOTO: KALLE KATAILA / FREMANTLEM­EDIA FINLAND OY / YLE ?? ■
Julius Herler, Kiri Jantunen, Topi Borg och Markus Frosti befinner sig alla på autismspek­trumet.
FOTO: KALLE KATAILA / FREMANTLEM­EDIA FINLAND OY / YLE ■ Julius Herler, Kiri Jantunen, Topi Borg och Markus Frosti befinner sig alla på autismspek­trumet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland