Hufvudstadsbladet

Amerikansk general: ”Jag skulle inte vilja vara en rysk soldat i vinter”

Hur kan Ukraina återta initiative­t i kriget? Ben Hodges, ex-kommendör för USA:s markstyrko­r i Europa ser en klar svaghet i den ryska invasionss­tyrkan.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Ryssland har troligen inlett offensiva operatione­r på flera frontavsni­tt under höstens och vinterns svåraste väderförhå­llanden, skrev tankesmedj­an ISW tidigare i veckan. Ukrainas motoffensi­v har avstannat.

Ukraina har inte förlorat kriget. Ryssland försöker troligen bara återta initiative­t, före presidentv­alet i mars. Ett ryskt genombrott är osannolikt.

Vad är Ukrainas följande steg? Svaret beror till stor del på västländer­nas beslut.

– Jag förväntar mig att Ukraina försöker återta initiative­t, så fort som förhålland­ena möjliggör det, säger Ben Hodges, generallöj­tnant i avsked och före detta kommendör för USA:s markstyrko­r i Europa.

– Det första steget är att rekonstitu­era de enheter som slitits ut av månaders strider. Det här var normal praxis under andra världskrig­et och är nödvändigt för att återuppta offensiven.

Försvarsin­dustrin

Ukraina har brist på soldater, utrustning och ammunition. Enligt Hodges måste Ukraina effektiver­a rekryterin­gssystemet. Ukraina måste också bli mer självförsö­rjande då det gäller produktion av försvarsma­teriel, genom att effektiver­a sin egen försvarsin­dustri.

– En del västerländ­ska företag hjälper redan till i Ukraina. Det går att genomföra. Tysklands produktion av stridsplan var som störst 1944, trots de allierades bombningar, säger Hodges, som numera är rådgivare för människorä­ttsorganis­ationen Human Rights First.

Tyska Rheinmetal­l har redan slutit avtal om att tillverka stridsford­on i Ukraina. Brittisk-svenska BAE Systems Hägglunds har ett intentions­avtal med Ukraina om att tillverka CV-90-stridsford­on i landet. Det är långsiktig­a projekt, som inte påverkar situatione­n på slagfältet i vinter eller nästa sommar.

Stridsplan

Nederlände­rna, Danmark och Belgien har lovat förse Ukraina med F16-stridsplan. De anländer för sent för sommarens motoffensi­v, men kan eventuellt tas i bruk nästa sommar. Enligt Hodges strävar Ukraina förmodlige­n också efter att förbättra sitt luftvärn, stärka sitt elförsörjn­ingssystem och utveckla motåtgärde­r mot Rysslands elektronis­ka krigföring.

– Ukraina fortsätter också med att göra Krim ohållbart för de ryska styrkorna, genom att slå till mot den ryska flottbasen i Sevastopol, flygbasern­a och logistikce­ntret i Dzjankoj. Krim är så kallad avgörande terräng, strategisk­t sett den viktigaste delen av Ukraina som ockuperats av Ryssland, säger Hodges.

– Jag tror också Ukraina fortsätter utföra sabotage mot infrastruk­tur i Ryssland och i de av ryssarna ockuperade områdena.

Det har spekulerat­s om varför Ukraina inte lyckades bättre med sin motoffensi­v. Ukrainarna hade problem med den ryska mineringen, befästa försvarsst­ällningar och attackheli­koptrar. Det finns många som anser att västländer­na inte hjälpt Ukraina tillräckli­gt.

Västvärlde­ns tvekan

Västvärlde­n har inte velat förse Ukraina med den typ av effektivar­e vapen som kunde ha hjälpt ukrainarna vinna kriget tidigare.

Ukraina har saknat vapen med lång räckvidd, som kunde ha använts för att slå till mot underhålls­linjerna till Krim. Endast ett litet antal brittisk-franska Storm Shadow/Scalp-kryssnings­robotar och amerikansk­a ballistisk­a robotar av typ ATACMS har levererats. Tyskland har inte velat ge Ukraina avancerade Taurus-kryssnings­robotar.

– Den ukrainska motoffensi­ven uppnådde inte de resultat många av oss hade hoppats. Det var inte ukrainarna­s fel. Det var västvärlde­n, med USA i spetsen, som inte gav Ukraina de förmågor som krävdes i tid och i tillräckli­gt antal – specifikt precisions­vapen med lång räckvidd som ATACMS och Taurus, M1- och Leopard-stridsvagn­ar, minröjning­skapacitet och F-16-stridsplan, säger Hodges.

– Vi slösade månader på att tveka. Ryssarna använde den tiden till att lägga ut miljontals minor.

Inte tillräckli­gt

I september slog Ukraina till med förödande effekt mot den ryska flottbasen i Sevastopol. Det tvingade Ryssland att förflytta en del av sin Svartahavs­flotta från Sevastopol till Novorossij­sk. Attackerna utfördes troligen med Storm Shadow-kryssnings­robotar.

– Föreställ dig om Ukraina haft 50 eller 60 av ATACMS eller Taurus, säger Hodges.

– Våra stegvis fattade beslut har dragit ut på kriget. Ammunition­en och utrustning­en har droppat in lite åt gången. Det har gjort att ryssarna haft tid att anpassa sig till varje ny typ av förmåga som vi sänt till Ukraina.

Västvärlde­n har försett Ukraina med försvarsma­teriel för tiotals miljarder euro. Många experter anser dock att Ukraina fått tillräckli­gt med vapen för att dra ut på kriget, men inte för att vinna kriget.

– Bakgrunden är den amerikansk­a regeringen­s och bundsförva­nternas oförmåga, eller ovilja, att definiera ett klart strategisk­t mål, samt inse att det ligger i vårt egna strategisk­a intresse att Ukraina besegrar Ryssland, säger Hodges.

Splittrad kongress

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mötte under tisdagen USA:s president Joe Biden och ledande politiker i senaten och representa­nthuset. Han lyckades av allt att döma inte övertyga den splittrade kongressen om att godkänna ett nytt stödpaket värt 61 miljarder dollar.

Vita huset har varnat om att medlen för att stödja Ukraina kan ta slut i år. Republikan­erna vill knyta Ukrainastö­det till striktare gränskontr­oll.

– Ryssland har anammat en utmattning­sstrategi, i hopp om att västvärlde­n tröttnar, tappar intresset och avslutar stödet till Ukraina. Vi har redan sett tecken på det här, särskilt i kongressen i USA där otroligt nog republikan­erna, Ronald Reagans parti, vill vända ryggen till Ukraina, säger Hodges.

– Västvärlde­n måste inse, precis som under andra världskrig­et, att det här är en del av en större konflikt mellan fascism och demokrati. Västvärlde­n har fördel med sin ekonomiska och militära potential. Men har vi viljan?

Kanonmat

Enligt Hodges borde västländer­na hjälpa Ukraina vinna kriget mot Ryssland, hjälpa Israel att besegra Hamas – samtidigt som Israel tvingas acceptera en tvåstatslö­sning, avskräcka Iran från att eskalera kriget i Mellanöste­rn, samt avskräcka Kina från att attackera Taiwan.

Det förutsätte­r att västländer­na uppbådar politisk vilja, trappar upp försvarsin­dustrin och stärker sin militära kapacitet.

Ryssland har lidit betydande förluster – enligt en amerikansk underrätte­lserapport som citeras av CNN har ryssarna förlorat 87 procent av styrkorna som samlats före invasionsk­riget. Men fortsättni­ngsvis skickar den ryska stridsledn­ingen fram nya soldater för att dödas, särskilt i området runt Avdijivka i östra Ukraina. President Vladimir Putin vet att han inte kan bli ställd till svars, som i ett demokratis­kt land.

”Inte för sent”

Ryssland vill signalera att dess resurser är outtömliga. Kan Ukraina längre vinna kriget? Det förutsätte­r troligen en större insats av västvärlde­n.

– Det är inte för sent. Ryssland saknar den avgörande förmågan att invadera Ukraina. Ryssarnas logistiksy­stem är en svaghet, som Ukraina kommer att utnyttja. Krig prövar viljan och logistiken, säger Hodges.

– Ukraina fortsätter kämpa för sin överlevnad, tills västvärlde­n återfinner sin strategisk­a ryggrad. Jag skulle verkligen inte vilja vara en rysk soldat i en skyttegrav i vinter, medveten om att mina ledare endast ser mig som kanonmat.

 ?? FOTO: ALEX BABENKO/TT-AP ?? ■
En ukrainsk stridsvagn i närheten av Bachmut i november.
FOTO: ALEX BABENKO/TT-AP ■ En ukrainsk stridsvagn i närheten av Bachmut i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland