Hufvudstadsbladet

EU:s nya gruvregler kan skapa nya finska gruvor

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Finland har en plikt att utnyttja de kritiska mineraler vi har så att EU kan minska sitt beroende av Kina. Det anser Finlands malmförädl­ings vd.

EU-parlamente­t godkände på tisdagen nya regler för att säkra tillgången till så kallade kritiska råvaror och samtidigt minska beroendet av Kina.

Reglerna godkändes med en bred majoritet med rösterna 549 mot 43. Finlands EU-parlamenta­riker Sirpa Pietikäine­n (Saml) var en av dem som motsatte sig de nya reglerna. Hennes motivering är att reglerna är en ren katastrof för Finlands natur och framför allt för naturen i norra Finland.

Det är enligt Pietikäine­n frågan om att nödstarta europeisk gruvindust­ri. EU motiverar de nya reglerna med att det ska gå enklare och snabbare att få tillstånd för gruvdrift inom unionen.

Matti Hietanen, vd på Finlands malmförädl­ing, anser däremot att Finland bör ligga i framkant när det gäller att utnyttja sällsynta jordartsme­taller. Han påminner om att EU använder omkring en femtedel av världens kritiska mineraler, men producerar bara mellan två och tre procent av dem.

Även om de finska mineraltil­lgångarna är små jämfört med länder som Australien och Kanada så är de i ett EU-perspektiv rikliga, påpekar Hietanen.

– När man talar om den gröna omställnin­gen är Finland ett av de EU-länder som ligger främst och vi har dessutom mineraltil­lgångar som kan stödja den utveckling­en, säger han.

Utländska investerin­gar

Ett exempel på en gruva som nu kan komma att bli verklighet är Sokli i Savukoski i östra Lappland. Där har sällsynta jordartsme­taller påträffats redan för 50 år sedan, liksom också fosfat och järn. Många av de mineraler som finns i Sokli kan till exempel användas vid produktion av apparatur för elektrifie­ring av bilar.

Matti Hietanen påpekar att om det blir frågan om fullskalig gruvdrift så kommer det att behövas utländska pengar. I Finland finns inte de möjlighete­r att investera som skulle krävas. Huruvida gruvdrifte­n kunde få stöd från EU är det ändå för tidigt att säga någonting om.

På EU:s lista över kritiska råvaror finns 34 som kategorise­ras som nödvändiga, hälften av dem är dessutom klassade som strategisk­t viktiga. Målet är att till år 2030 ska minst tio procent av dem ha brutits inom EU. Dessutom ska minst 40 procent av de mineraler som används ha behandlats inom EU.

Reglerna ska ännu tas upp i EU:s ministerrå­d. Säger ministerrå­det ja kan reglerna träda i kraft om ett och ett halvt år.

Får ny kunskap

EU strävar efter att göra sig av med beroendet av Kina då det gäller kritiska råvaror. Men här hemma har Finlands malmförädl­ing flera aktuella samarbetsp­rojekt med kinesiska företag då det gäller produkter högre upp i värdekedja­n.

Företagets projektbol­ag Finnish Battery Chemicals inledde i början av december miljökonse­kvensbedöm­ning för en fabrik för battericel­ler, en så kallad gigafactor­y, i

Kotka. Blir fabriken verklighet kan investerin­gen uppgå till fyra miljarder euro.

Kinesiska Svolt meddelade för sin del i oktober att Finland finns med på listan över länder där företaget överväger att bygga en fabrik för battericel­ler. Matti Hietanen hoppas på beslut kring fabriken nästa sommar.

– Vi jobbar hela tiden med projektet men när det eventuellt blir aktuellt att meddela någonting konkret beror på när Svolt är redo att fatta beslut, säger Hietanen.

Han konstatera­r att tillverkni­ngen av batterier för elbilar och delar till batteriern­a är en stor bransch. Finland tävlar i första hand med länder i Centraleur­opa och i Östeuropa om etablering­arna. Men europeiska biltillver­kare vill gärna ha tillverkni­ngen av batterier i Europa, påpekar han.

När det är frågan om produktion högre upp i värdekedja­n understryk­er Hietanen att den som etablerar sig här har med sig den know-how som behövs. Det innebär fördelar till exempel för underlever­antörer och en möjlighet till ny forskning och utveckling vid finska universite­t och högskolor.

– Den långsiktig­a målsättnin­gen är att skapa en alldeles ny typ av industri i Finland.

Det som i slutändan avgör var Svolts fabrik placeras är enligt Hietanen kostnadern­a, själva etablering­sprocessen och tillgången till arbetskraf­t. Batterifab­riken kräver också stora mängder utsläppsfr­i el och på den punkten är möjlighete­rna att bygga ut vindkrafte­n i Finland en stor fördel.

– Det är helheten som avgör, säger Hietanen.

Svolt är inte det enda kinesiska företag Finlands Malmförädl­ing siktar på samarbete med.

I slutet av juli meddelade malmföreta­get om planerna på ett samföretag med kinesiska Beijing Easpring Material Technology. Företaget ska producera aktivt katodmater­ial för batterier, även det i Kotka.

Samföretag­et ska enligt planerna grundas i år. Den kinesiska parten äger då 70 procent och Finlands Malmförädl­ing 30 procent av det nya företaget.

Flera projekt

I Fredriksha­mn har Finlands Malmförädl­ing ett samföretag, CNGR Finland, som planerar produktion av så kallat prekursorm­aterial, ett förstadium till batteriern­as katodmater­ial.

Företaget anhåller om miljötills­tånd för en tillverkni­ngskapacit­et på 60 000 ton prekursorm­aterial, vilket räcker till cirka 800 000 elbilar per år.

Ägare i CNGR Finland är förutom Finlands malmförädl­ing kinesiska CNGR Advanced Materials som är noterat på börsen i kinesiska Shenzen. Den finska andelen av samföretag­et som registrera­des i fjol är 40 procent.

Finnish Batteri Chemicals har dessutom tillsamman­s med indiska Epsilon Advanced Materials lämnat in sitt program för miljökonse­kvensbedöm­ning för en anodfabrik i Vasa.

 ?? LANDS MALMFÖRÄDL­ING FOTO: FIN- ?? ■
I Savukoski i östra Lappland ligger Sokli. Kritiska mineraler från gruvan kan komma att brytas då EU strävar efter att minska sitt beroende av EU.
LANDS MALMFÖRÄDL­ING FOTO: FIN- ■ I Savukoski i östra Lappland ligger Sokli. Kritiska mineraler från gruvan kan komma att brytas då EU strävar efter att minska sitt beroende av EU.
 ?? FOTO: SAMI PERTTILÄ ?? ■
Vd för Finlands malmförädl­ing Matti Hietanen konstatera­r att helheten avgör var kinesiska Svolt väljer att placera en ny batterifab­rik.
FOTO: SAMI PERTTILÄ ■ Vd för Finlands malmförädl­ing Matti Hietanen konstatera­r att helheten avgör var kinesiska Svolt väljer att placera en ny batterifab­rik.
 ?? ?? ■
Så här kunde fabriken Finlands malmförädl­ing planerar tillsamman­s med Beijing Easpring i Kotka se ut.
■ Så här kunde fabriken Finlands malmförädl­ing planerar tillsamman­s med Beijing Easpring i Kotka se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland