Hufvudstadsbladet

Toppcenter­n Alexander Forslund trivs i Jokerit

Med vilket tidsperspe­ktiv Jokerit spelar i ligan är inget som centern Alexander Forslund ägnar mycket tid åt att fundera på. Han spelar en match i taget.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Jokerits representa­tionslag har återvänt till rötterna, åtminstone när det gäller träning och spelarnas bopålar. När Jokerits grund lades av byggmästar­en Aimo Mäkinen i slutet av 1960-talet på Töölön Vesas ruiner var det mycket hembygdskä­nsla i de östra stadsdelar­na i Helsingfor­s. Efter flera decennier och många nationella och internatio­nella äventyr är Jokerit förankrat i östra Helsingfor­s igen – åtminstone på träning. Ett eget hem för hemmamatch­er saknar laget fortfarand­e.

Laget tränar i Hertonäs ishall och många av spelarna bor i närheten. En av dem är Alexander Forslund. Han är lagets bärande spelare, en spelfördel­ande motor som gillar att leverera läckra passningar. När det här skrivs har Forslund noterats för 5+33 i facit.

– Jag kan inte vara annat än nöjd för min egen del. Jag har fått ordentligt med speltid och trivts väldigt bra i Jokerit. Jag bestämde mig för att träna hårt på sommaren och det gav en bra grund. Jag var säkert 4 dagar på isen och 3 dagar på gymmet. En annan orsak är ockifrån så att jag fått spela i bra kedjor som gjort det ganska lätt för mig, säger Forslund.

I fjol spelade Forslund i Pelicans U20-lag och i Peliitat i Mestis. Efter säsongen befann han sig i ett läge då det gällde att försöka ta en plats i ett ligalag eller ett lag i Mestis. Till slut föll valet på hårt satsande Jokerit.

– Det var inget svårt val. När Jokerits nya koncept presentera­des och jag fick ett erbjudande så var jag med på noterna direkt. Jokerits nystart är spännande och jag vill vara med om det, säger Forslund som har ett kontrakt av modellen 1+1 med Jokerit.

Fortsättni­ngen var tecknad utatt Jokerit skulle ha spelat ligahockey nästa säsong, vilket inte blir av. Var Forslund spelar hockey nästa säsong är oklart, men det är inte något som han bekymrar sig för.

– Det är klart att vi spelare i laget diskuterat om framtiden och var vi ska spela, men samtidigt har vi koncentrat­ionen på att spela så bra som möjligt i varje match för Jokerit. Sedan får vi se efter säsongen. Jag är öppen för alla förslag och kan bra tänka mig att spela utomlands, till exempel i Sverige eller Schweiz.

Alexander Forslund säger att avsaknaden av en egen hemmahall inte utgjort några större bekymmer. Helsingfor­sarenan där Jokerit spelade i många år står tom på grund av sanktioner mot ryska ägare. Jokerit har den här säsongen spelat sina hemmamatch­er i ishallen i Kervo och på Nordenskiö­ldsgatan. Forslund berömmer stämningen i bägge hallarna.

– I den lilla Kervohalle­n är supportrar­na väldigt nära isen, vilket bidrar till en speciell stämning. Samtidigt har det inte varit något fel på stämningen på Nordenskiö­ldsgatan eftersom vi spelat matcher där för fulla läktare. Jag tycker att våra supportrar gett oss ett fint stöd oberoende var vi spelar.

Jokerits säsong i Mestis har bjudit på varierande upplevelse­r. Goda insatser har varvats med dåliga. Forslund efterlyser mer jämnhet i lagets prestation­er i en serie som för första gången på många år anses vara konkurrens­kraftig.

– Försvarssp­elet måste bli bättre. Vi har släppt in för många lätta mål. Vårt material räcker bra till och vi är i bästa stunder lika bra som de andra topplagen. Det behövs bara en jämnhet och ett tätare försvar.

Bollbegåvn­ing

Alexander Forslund är hockeyfost­rad i Blues. Ishallen i Mattby var den arena där han tog sina första skär på isen ivrigt påhejad av sina farföräldr­ar som anmälde Forslund till skridskosk­olan. Han har en bollbegåvn­ing och sysslade också med andra idrotter, men hockeyn vann till slut. Efter spel i juniorlag och i Mestis fick Forslund debutera

i ligan säsongen 2021–22 då han spelade 27 matcher för Pelicans. Han var ändå inte ordinarie i laget och spelade utöver Pelicans också i farmklubbe­n Peliitat.

– Det var roligt att får chansen i ligan, men mycket av tiden gick åt till att kämpa om en plats i ligalaget och det var jobbigt. Det grämde lite förstås att jag inte lyckades ta en ordinarie plats och befästa en position som ligaspelar­e. Den största skillnaden mellan ligan och Mestis är att närkampern­a och det fysiska spelet är betydligt hårdare i ligan. Du får ta mycket smällar.

Konkurrens­en om platserna i ligalagen är hård. Vägen till ligan kan vara snårig, men frågan är om det är lättare att ta en plats i ett ligalag via Mestis eller A-juniorerna­s liga?

– Jag skulle säga att chansen är större från ett A-juniorlag. Vid skador plockar ligaklubba­rna ofta juniorer från de egna leden som ersättare. Men egentligen är det inte så stor skillnad. Till exempel Atro Leppänen spelade i fjol Mestishock­ey i Kiekko-Espoo och är nu en bärande kraft i Sports ligalag. Han har också fått spela i landslaget. Allt är möjligt.

Några framtida mål med sitt spelande har Forslund inte satt upp.

– Det viktigaste är att jag får vara frisk och spela på toppnivå så länge som möjligt. Det räcker bra för mig.

 ?? ??
 ?? ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ?? ■
Alexander Forslund törstar efter framgångar i Jokerit.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ■ Alexander Forslund törstar efter framgångar i Jokerit.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Jokerits tränare Tero Määttä och Roy Hellgren har ett stort förtroende för Alexander Forslund.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Jokerits tränare Tero Määttä och Roy Hellgren har ett stort förtroende för Alexander Forslund.
 ?? ?? ■
Alexander Forslund började spela hockey i Mattby ishall när han var riktigt ung.
■ Alexander Forslund började spela hockey i Mattby ishall när han var riktigt ung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland