Hufvudstadsbladet

Premier League blir en profil fattigare då Klopp lämnar Liverpool JONATAN SPARV

Jürgen Klopp väckte liv i en sovande jätte då han tog över Liverpool. Tysken lämnar ett stort tomrum efter sig.

- Jonatan.sparv@hbl.fi

Nyheten slog ned som en bomb på fredagen. Jürgen Klopp meddelade att han lämnar Liverpool efter den pågående säsongen.

– Jag börjar få slut på energi, sa tysken i en känslosam intervju på klubbens webbplats.

Klopp kom till Liverpool 2015 och satte direkt sin prägel på klubben och laget. Det var full fart framåt. Heavy metallfotb­oll, som tysken kallar det.

Visst tog det ett tag innan Klopp fick alla aspekter av spelet att stämma. Firandet framför The Kop på Anfield efter en sen kvittering mot bottenlage­t West Bromwich under tyskens första säsong har etsat sig fast i minnet.

Klopps tilltag häcklades av motståndar­fans och medier, men den briljante tysken fick ändå sista ordet.

❞ Ibland har tysken stått för övertramp och det är tydligt att han är en extremt dålig förlorare. Men vad vore världsfotb­ollen utan karaktärer som Jürgen Klopp?

Säsongen 17/18 ledde han Liverpool till final i Champions League. Då blev det förlust mot Real Madrid men Klopp fick sin revansch nästa säsong då Tottenham besegrades i finalen. Säsongen 19/20 sprang

Liverpool ifrån allt och alla och säkrade ligatiteln, den första på 30 år, i överlägsen stil.

Vore det inte för Manchester City så skulle Liverpool ha åtminstone ett par ligatitlar till under Klopp. Dusterna mellan tysken och Pep Guardiola har tjusat vänner av engelsk ligafotbol­l de senaste åren och rivalerna har pressat varandra till nya höjder.

En ligacuptit­el och en FA cuptitel har Klopp också lyckats vinna. Det betyder att han har vunnit allt som går att vinna i England. Det säger någonting om hans storhet.

Klopp har aldrig dragit sig för att säga vad han tycker under presskonfe­renser och i matchinter­vjuer. Ibland har tysken stått för övertramp och det är tydligt att han är en extremt dålig förlorare.

Men vad vore världsfotb­ollen utan karaktärer som Jürgen Klopp? Som visar känslor, vågar ta ställning och som har humor.

Dessutom är det en fröjd att se hans lag spela fotboll. Den höga intensitet­en och presspelet har satt skräck i motståndar­na i England i åtta år och det är nog många som är lite lättade över att inte behöva möta hans lag längre.

Det står klart att Premier League blir en profil fattigare efter den här säsongen. En säsong som Jürgen Klopp hoppas få kröna med en ligatitel. Liverpool toppar Premier League och har alla chanser att lyfta bucklan i år.

Kan Klopp krama ur den sista energin för att avsluta sin tid i England på bästa möjliga vis? Det återstår att se.

 ?? FOTO: GABRIEL BOUYS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Jürgen Klopp har satt sin prägel på fotbollen i Premier League sedan han kom till Liverpool 2015.
FOTO: GABRIEL BOUYS/LEHTIKUVA-AFP ■ Jürgen Klopp har satt sin prägel på fotbollen i Premier League sedan han kom till Liverpool 2015.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland