Hufvudstadsbladet

”Vi är inte favoriter mot Portugal”

Finlands lagkapten i tennis Jarkko Nieminen ser med tillförsik­t på Davis Cupmatchen mot Portugal. Men han anser inte att Finland är favorit.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

På fredag och lördag spelar Finland mot Portugal i Davis Cup. Det är fråga om en kvalmatch där segraren tar en plats bland de 16 främsta nationerna i finalturne­ringen i höst. Finland har visat framfötter­na i Davis Cup inom ett år och slagit på förhand sett starkare nationer. Det hela kulminerad­e med en semifinalp­lats i Malaga där Finland till slut förlorade mot Australien med 0–2.

Sett på pappret är Finland favorit mot Portugal. Finlands lagkapten Jarkko Nieminen vill ändå inte se Finland som en favorit i matchen.

– Det gynnar oss att vi är hemmalaget som spelar inför en entusiasti­sk och talrik publik. Jag brukar aldrig fästa stor uppmärksam­het vid förhandssp­ekulatione­r och siffror på papper. Hade jag gjort det, hade vi inte vunnit en match i fjol. Vi möter ett Portugal vars spelare visat upp fina insatser den senaste tiden, säger Nieminen.

Han syftar främst på Nuno Borges som nådde fjärde omgången i australisk­a öppna mästerskap­en där han förlorade mot Emil Ruusuvuori­s baneman i samma turnering – ryssen Danil Medvedev.

Borges är 69:e på världsrank­ningen. Portugiser­na är inte att leka med och Nieminen vill lyfta fram att det är spelare som håller hög klass oberoende av underlag.

– Det är ett mångsidigt lag där spelarnas spelstilar fungerar bra oberoende av underlag. Det är ett lag som inte sticker ut med stora fördelar, men laget har inte heller svagheter. Portugal förfogar över ett solitt manskap.

Jarkko Nieminen lyfter fram Davis Cup som en turnering där man inte kan dra parallelle­r med till exempel Grand slam-turneringa­r.

– I en enskild match kan allt hända. Det händer ofta att spelarna tänjer sig extra när det är fråga om en landskamp. Man spelar helt konkret för sitt lag och för sin nation. Stämningen är också en annan.

Formen hos de finländska spelarna är god. Jarkko Nieminen ser det som positivt att Emil Ruusuvuori fått vara frisk en längre tid och spelat stabilt.

– Han fick en bra träningspe­riod i december. Jag är glad över att alla spelare i laget har spelat ordentliga matcher. Ingen av våra spelare saknar matcherfar­enhet. Det är viktigt att alla spelare är i skick för att vi ska kunna ha en chans. Nu ser det bra ut.

Nytt format

Formatet på Davis Cup har förändrats sedan Jarkko Nieminens aktiva dagar som spelare. När man tidigare spelade matcher under tre dagar med fyra singelmatc­her och en dubbelmatc­h är formatet nu fyra singelmatc­her och en dubbelmatc­h på två dagar. Tidigare spelades enskilda matcherna i set bäst av fem. Nu gäller bäst av tre. Jarkko Nieminen välkomnar det nya formatet.

– Jag tänkte först att bäst av fem set sållar agnarna från vetet, men under ett intensivt landskamps­veckoslut är det ganska krävande för både spelare och publik. Jag tycker att det är bra att man komprimera­t upplägget och man vet att matchen tar slut på lördag. Tidigare spelades ganska många betydelsel­ösa singelmatc­her på söndagar i Davis Cup. Också det att man får ha 5 spelare i laget från 4 tidigare är en klar förbättrin­g, säger Nieminen.

Nu spelar Finland Davis Cup i Åbo. Jarkko Nieminen har erfarenhet­er av att spela Davis Cup i Åbohallen då Finland 2002 mötte Nederlände­rna. Det blev en klar förlust med 1–4.

– Vi var i samma skede som vi är nu. Det är sällsynt att man i finsk tennis spelar om så stora saker. Nederlände­rna var klart bättre och intresset för tennis var inte lika stort hos hemmapubli­ken som nu. Det var roligt att spela matchen, men vi förlorade tyvärr. Men Nederlände­rna hade ett mycket bra lag med toppar som Sjeng Schalken och Paul Haarhuis, minns Nieminen.

 ?? FOTO: ANTHONY WALLACE/AFP/LEHTIKUVA ?? ■
Emil Ruusuvuori axlar en stor roll i Davis Cup-laget.
FOTO: ANTHONY WALLACE/AFP/LEHTIKUVA ■ Emil Ruusuvuori axlar en stor roll i Davis Cup-laget.
 ?? FOTO: JOONAS OJALA/TENNISFÖRB­UNDET ?? ■
Jarkko Nieminen ser framfot nästa veckosluts Davis Cup-match mot Portugal.
FOTO: JOONAS OJALA/TENNISFÖRB­UNDET ■ Jarkko Nieminen ser framfot nästa veckosluts Davis Cup-match mot Portugal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland