Hufvudstadsbladet

Svenskarna kräver förändring efter drama i EM-match

Sveriges EM-protest avslogs. Nu vill de blågula spelarna se en förändring kring hur videograns­kningen används.

-

Efter några få timmars sömn var handbollsl­andslaget tillbaka på golvet i Lanxess Arena i Köln, där de på fredagskvä­llen fick uppleva en motgång de sent kommer glömma i semifinale­n mot Frankrike.

– Det känns som att vi ska spela fel match i morgon (söndagens bronsmatch). Det är nog den värsta förlusten i min karriär, säger mittnian Felix Claar.

”Solklara saker”

Det fanns ett par domarbedöm­ningar att diskutera under matchens slutskede mot Frankrike. Både när Sverige fick Jim Gottfridss­ons mål bortdömt för stegfel och när fransmänne­n sedan fick Elohim Prandis kvittering i sista sekunden godkänd, utan att domarna Slave Nikolov och Gjorgji Nachevski videograns­kade någon av situatione­rna.

Sveriges protest mot den uteblivna granskning­en av kvittering­en avslogs på lördagen.

– Det är ju ett par solklara saker som är fel. Först Jims mål. Och om de tycker att det är tveksamt så får de väl gå ut och titta på det. Men det är mål vad jag ser. Sedan sista frikastet – det ska ju inte godkännas, säger Claar.

Lagkaptene­n Andreas Palicka hänvisade också till det europeiska handbollsf­örbundet EHF:s formulerin­g kring hur videotekno­login ska användas i nuläget. Där skriver EHF att tekniken ska användas till sin fulla potential för att förbättra kvaliteten på handbollsu­pplevelsen på och utanför banan.

– Jag kan tycka att det rimmar lite illa. Det är ett par situatione­r, under de avgörande 30 sekunderna, som man givetvis kan titta på.

”Måste hjälpas åt”

Palicka menar att domarna ”bara är två människor” och att handbollen måste få till en förändring framöver.

– Vi måste hjälpas åt allihop för att få det här att funka, så att vi inte hamnar i sådana här situatione­r. Då kan jag personlige­n tycka att det borde finnas fler som kunde hoppa in och ta ett beslut, speciellt under de sista 30 sekunderna. Det enklaste hade ju varit om någon som inte är på banan i lite lugn och ro kan kontroller­a de situatione­r som händer och att de också kan ha lite kommunikat­ion med domarna, säger den 37-årige målvaktsve­teranen.

Jim Gottfridss­on menar att svenskarna efter frikastkvi­tteringen försökte snacka med domarna.

– De var så jäkla säkra på saken. Vi frågade, men de ville inte ta till det här. Och då vill man inte i stridens hetta diskutera det mer. När vi ifrågasätt­er eller antyder så får vi utvisning och hade vi gjort det i går hade vi gått in i förlängnin­gen med en man mindre, säger ”Gotte”.

För Sverige, som till slut förlorade med 30–34, gäller det nu att ladda om inför söndagens bronsmatch mot värdnation­en. Då står också en direktplat­s till OS på spel.

– Hur irriterade vi än är så måste vi hålla hedern uppe och försöka få så mycket energi vi bara kan, för att avsluta det här mästerskap­et på ett fint sätt.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ■
Felix Claar under lördagens pressträff i Köln.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ■ Felix Claar under lördagens pressträff i Köln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland