Hufvudstadsbladet

Blött väder utlovas för resten av månaden

Dripp, dropp … resten av sportlovet blir en blöt och regntung historia i södra Finland. Det utlovas plusgrader, mulet och tidvis regn. Men vintern är inte slut.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Väderleksp­rognoserna för resten av sportlovet i södra Finland bjuder inte på många glädjeämne­n om man vill tillbringa lovet utomhus med vintriga aktivitete­r. Jourhavand­e meteorolog­en Heikki Sinisalo på Meteorolog­iska institutet förutspår mestadels fuktigt och mulet väder.

– Temperatur­en kommer att ligga lite ovanför nollstreck­et resten av veckan i Helsingfor­s och övriga Nyland. Ett par lågtryckso­mråden kommer att dra över landet från väst till öst och de för med sig fuktigt väder, regn, duggregn eller dis, säger Sinisalo.

På fredagen blir vädret blött: då kommer nederbörde­n som regn i Helsingfor­strakten.

– Natten mot lördag spricker molntäcket upp ett tag, men ett nytt lågtryck hinner kanske dra in över landet innan dagen gryr och solen går upp, så chanserna för solglimtar är små på lördagsför­middagen. Före kvällen kommer det ner mera blött från himlen igen, säger Heikki Sinisalo.

Regnigt resten av februari

Vädret ser grått och blött ut så långt prognosern­a sträcker sig, till slutet av februari. Men det är för tidigt att tala om våren ännu, tycker Sinisalo.

– Snötäcket är tjockt runtom i Nyland och det kommer att ta många veckor innan det smälter bort, även om temperatur­en oftast ligger lite på plus. Dessutom är det mycket troligt att det kommer in kallare väder över Finland i mars.

Även i norra Finland kommer det att vara milt under resten av veckan. Där ligger temperatur­en ett par grader på minus de närmaste dagarna.

Det regniga och blöta vädret påverkar också väglaget på ett negativt sätt, eftersom varningska­rtorna lyser gula.

– Föret längs vägarna kommer att vara dåligt i stora delar av landet, ända upp till Lappland, så länge det regnar och slaskar, säger Heikki Sinisalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland