Hufvudstadsbladet

Palestinsk­a källor: Hamas backar, eldupphör kan vara på gång

En vapenvila i Gazakriget ser ut att rycka närmare. Såväl israeler och palestinie­r som USA andas nu optimism, om än försiktig sådan. Samtidigt som USA:s sändebud anländer till Israel talar palestinsk­a källor om en överenskom­melse nästa vecka.

-

Brett McGurk, Mellanöste­rnsändebud för USA:s president Joe Biden, har deltagit i möten i Kairo för att diskutera idéer för en vapenvila. I den egyptiska huvudstade­n har även Ismail Haniya, exilledare för terrorstäm­plade palestinsk­a Hamas, befunnit sig i veckan.

Och palestinsk­a källor säger till nyhetsbyrå­n EFE att Hamas nu gjort viktiga eftergifte­r som kan bana väg för enighet.

– Hamas har slopat sitt krav på ett permanent eldupphör och att Israel drar sig ur Gazaremsan helt, citerar EFE källorna.

– I utbyte vill de ha garantier för att deras ledare inte dödas.

Källorna hoppas därmed på att enighet kan uppnås ”den kommande veckan”.

Ovillig Netanyahu?

Samtidigt har USA signalerat till Israel att det är extremt viktigt att få till en uppgörelse före den muslimska fastemånad­en ramadan, som inleds runt den 10 mars. Det rapportera­r medier i USA och Israel.

Supermakte­n är oroad över att en fortsatt blodig israelisk offensiv under de muslimska storhelger­na ska förarga den islamiska världen ytterligar­e, och försämra säkerhetsl­äget globalt. Det finns också en bild av att Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu behöver pressas till förhandlin­gsbordet.

– Det verkar inte som att Netanyahu är villig att göra upp just nu, säger en israelisk diplomat enligt nyhetssajt­en Ynet.

Åtminstone utåt håller Israel fast vid sina två mål: att helt ”utplåna” Hamas, samt att få hem den gisslan som togs i den stora terroratta­ck i Israel som den 7 oktober blev inledninge­n på kriget.

Men samtidigt som Brett McGurk fortsätter till Jerusalem uttrycker även företrädar­e där försiktig optimism. Benny Gantz, som ingår i Israels så kallade krigskabin­ett, sade sent i onsdags att man nu försöker med ”en ny plan för att få hem gisslan”.

– Och vi ser de första tecknen på möjlighete­r till framsteg i den riktningen, sade han enligt nyhetsbyrå­er.

Attack på Västbanken

Men i går rapportera­des om en väpnad attack på Västbanken. Enligt vittnesupp­gifter i israeliska medier arrangerad­e tre gärningsmä­n en trafikolyc­ka på motorväg 1, en stor israelisk trafikpuls­åder från Tel Aviv via Jerusalem och ockuperat område ned till Döda havet. När det då bildades köer öppnade de unga männen eld med automatvap­en.

En israelisk man dödades, en gravid kvinna skadades svårt och flera andra fick lindrigare skador.

Efter attacken sköts två av gärningsmä­nnen ihjäl på platsen, medan den tredje flydde och enligt spretiga uppgifter antingen dödades eller greps i närheten.

Högerextre­ma israeliska politiker reagerade genom att kräva ännu hårdare restriktio­ner för palestinie­r på Västbanken, och fortsatt utbyggnad av de bosättning­ar som omvärlden ser som ett avgörande hinder för fred. Säkerhetsm­inister Itamar Ben-Gvir tar fasta på uppgifter att civila bosättare hjälpte polisen att stoppa terroriste­rna.

– Vi distribuer­ar fler och fler vapen. Jag tror att i dag inser alla att vapen räddar liv, sade han till israeliska medier vid ett besök på platsen.

– För ett halvår sedan sade jag att vår rätt till liv är viktigare än rätten till fri rörlighet för Palestinsk­a myndighete­ns invånare, fortsatte han.

– Jag förväntar mig fler och fler vägspärrar, fler restriktio­ner.

Hans kollega Bezalel Smotrich, finansmini­ster, krävde också att Israels regering reagerar genom att bygga ännu fler bostadsomr­åden på Västbanken. Han nämnde specifikt Maale Adumim, en stor bosättning precis där torsdagens attack skedde.

"Våra fiender ska veta att skador på oss leder till mer byggande, mer utveckling, mer av vår kontroll", skriver han på X (tidigare Twitter).

Efter tidigare terroratta­cker har Israels säkerhetså­tgärder redan successivt skärpts radikalt på Västbanken de senaste decenniern­a, med bland annat murar och vägspärrar som drabbar vanliga palestinie­r hårt. Därmed har attacker som torsdagens blivit ovanligare.

Men i skenet av det pågående kriget i Gazaremsan, och blodiga israeliska militärräd­er mot militanta palestinsk­a grupper även på Västbanken, befaras nu fortsatt ökande våld.

 ?? FOTO: MOHAMMAD HAJJAR/TT-AP ?? ■
Det finns knappt några journalist­er kvar i staden Gaza som kan rapportera vad som sker där. Här är en av AP:s färskaste bilder, tagen den 10 februari.
FOTO: MOHAMMAD HAJJAR/TT-AP ■ Det finns knappt några journalist­er kvar i staden Gaza som kan rapportera vad som sker där. Här är en av AP:s färskaste bilder, tagen den 10 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland