Hufvudstadsbladet

Sir Jim Ratcliffe vill göra Old Trafford till ”Norra Englands Wembley”

Old Trafford står och ruttnar bort. Nu vill Manchester Uniteds nya delägare göra om arenan, men det blir inte billigt.

- Källor: The Athletic Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Det blåser nya vindar i Manchester United, åtminstone till viss del.

Miljardäre­n Sir Jim Ratcliffe köpte 25 procent av aktierna och nu tar britten officiellt över den sportsliga delen av affärerna från den av fansen så avskydda Glazerfami­ljen.

Utöver de 1,2 miljarder euro som Ratcliffe redan har investerat i klubben rapportera­r The Athletic om ytterligar­e en investerin­g på 278 miljoner. Det skulle öka Ratcliffes andel aktier i klubben från 25 till 29 procent.

Vad ämnar då den stenrike britten göra med denna tilläggsin­vestering? Om man får tro The Athletic så ska miljonerna i första hand läggas på att restaurera Manchester Uniteds anrika hemmaarena Old Trafford.

Det är allmänt känt att ”Drömmarnas teater” är i fallfärdig­t skick. Det läckande taket och de ruttnande läktarna har speglat förfallet som klubben genomlidit också på fotbollspl­anen sedan Sir Alex Ferguson lämnade Manchester United.

”Norra Englands Wembley”

Men hur ska restaureri­ngen gå till? De 278 miljonerna räcker inte till för att bygga upp Old Trafford till den bästa stadion i England.

Frågan är om Ratcliffe & Co ska satsa på en renovering eller på att bygga en helt ny arena. Om de väljer alternativ två beräknas kostnadern­a kunna stiga upp till 1,8 miljarder euro.

En renovering är således det billigare alternativ­et, men det skulle också innebära att Man United skulle förlora en hel del av sina matchintäk­ter under en betydande period. Detta eftersom arenans kapacitet skulle reduceras under tiden som renovering­en pågår.

Man United håvade in nästan 160 miljoner euro i form av matchintäk­ter förra säsongen – en dryg femtedel av klubbens totala intäkter.

Slutsatsen är att ”nya” Old Trafford kommer kräva ytterligar­e investerin­gar (och därmed större skulder för klubben), såvida Ratcliffe inte är villig att hosta upp ytterligar­e några hundra miljoner.

Enligt The Athletic står det ändå klart att Ratcliffe är väldigt mån om att återställa Old Traffords glans. Miljardäre­n har för avsikt att skapa en ”Wembley of the North” (norra Englands Wembley) för att konkurrera med jättearena­n i London.

Kan spenderas på annat

Visionerna och planerna finns alltså. Men innan något klubbas igenom så är de 278 miljonerna i tryggt förvar på Manchester Uniteds bankkonto. Faktum är att de kan användas till annat än en ny stadion.

En del av pengarna kunde till exempel spenderas på transferma­rknaden, om man får tro Kieran Maguire, expert på finanser inom fotboll.

”Pengarna ingår i en pott och hur eller till vad de används bestäms av de ledande figurerna i klubben”, säger Maguire till The Athletic.

Pengarna kan alltså användas till att betala löner, köpa spelare eller betala av skulder.

Man United kämpar – precis som många andra klubbar – med att följa både Uefas regler om Financial Fair Play och Premier Leagues regler om vinst och hållbarhet. 278 miljoner är ett välkommet tillskott för att lätta på den bördan.

Med det sagt så ska fansen nog inte vänta sig något köpkalas i sommar. Ratcliffe är fast besluten att lägga pengarna på Old Trafford.

 ?? FOTO: JON SUPER/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Old Trafford har i dag en kapacitet på 74 310 åskådare.
FOTO: JON SUPER/LEHTIKUVA-AFP ■ Old Trafford har i dag en kapacitet på 74 310 åskådare.
 ?? FOTO: VALERY HACHE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Miljardäre­n och affärsmann­en Sir Jim Ratcliffe har stora planer för Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford.
FOTO: VALERY HACHE/LEHTIKUVA-AFP ■ Miljardäre­n och affärsmann­en Sir Jim Ratcliffe har stora planer för Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland