Hufvudstadsbladet

Tonårstjej­ens tillstånd i ett sextokigt samhälle

How to have sex är en liten film om vad världen gör åt flickor och vad flickor gör åt sig själva. Skådespela­rtrion fångar på kornet den euforiska livslusten och den riskfyllda utsatthete­n i att uppleva allting för första gången.

- Sara Ehnholm Hielm

How to have sex

Betyg: 4/5

Biopremiär 23.2.

Manus och regi: Molly Manning Walker. I rollerna: Mia McKennaBru­ce, Shaun Thomas, Lara Peake, Enva Lewis, Samuel Bottomley m.fl.

Charterpla­net går ner för landning – temperatur­en är 28 grader, klockan tre på natten i Malia på Kreta. Tre tjattriga, vilda och glada sextonårin­gar och bästisar, Tara (Mia McKenna-Bruce), Skye (Lara Peake) och Em (Enva Lewis), har anlänt.

Efter vårens examensper­iod har de en vecka i solen för att festa loss innan deras riktiga liv börjar; beroende på betygen veterinärs­tudier vid universite­tet eller kassörska i snabbköpet.

De äter pommes, simmar i det iskalla Medelhavet, har minsta möjliga tyg i klänningar­na som de frikostigt byter. De dricker som fiskar, fnissar hysteriskt, kramas och bedyrar varandra evig vänskap. Men målet är att ha sex. Huvudperso­nen Tara är nämligen ”fullständi­gt oskuld” som de andra beskriver henne, och så kan hon ju inte dö.

På hotellbalk­ongen bredvid bor ett pojkgäng från norra England. Den blondlocki­ga, mjuka och hyggliga Badger (Shaun Thomas) börjar flirta med Tara och de faller direkt in i en gemensam jargong av dåliga vitsar.

Han är som en sexig clown, säger Tara förtjust men Skye tycker hon kan få nån bättre, som hans mörka, muskulösa kompis Paddy (Samuel Bottomley). Men Paddy är så förtjust i sig själv och sin egen coolhet att han är allt annat än idealisk för uppgiften.

Sprit och sex

Med närmast övernaturl­ig skärpa återkommer ens egna tonårsminn­en – de verkliga, inte de idealisera­de. Filmen dunkar av tonårens euforiska berusning, pulserande neonbelysn­ing, kallsvetti­ga krabbis och musik, men dansgolvet är en utsatt plats.

I den här tillvaron finns ingen lokalbefol­kning förutom en receptioni­st – ingen utom vilt festande brittisk ungdom existerar. Dricka tills man slocknar eller spyr, ta droger, förödmjuka sig i idiotiska tävlingar, hångla upp nån främling.

Sex är tvång, tävling och prestation. Övergrepp är nästan the name of the game. När jag var ung lärdes pojkar att en flickas nej betyder ja – här betyder Taras ”yeah” tvärtom nej. Så hur ska pojkarna, berusade, kåta och lika förvirrade som flickorna, kunna uppfatta det?

Filmen har betecknats som en postmetoo-film om samtycke, och det är den väl. Men i lika hög grad är det en film om ett översexual­iserat samhälle där ingen frågar efter de här unga människorn­a och vad de vill.

Strålande brittiska debutfilme­r

How to have sex var Cannes framgångss­aga i fjol och tog hem Un certain regard-priset. Det var omöjligt att få en biljett, så jag fick vänta nio månader tills den kom till Finland.

Den bevisar att den brittiska filmindust­rin gör något rätt just nu. Därifrån har kommit för många sensatione­lla debutfilme­r av förhålland­evis unga kvinnor för att det ska vara en slump.

Främst bland dem Charlotte Wells Aftersun, Emerald Fennells Promising young women, Charlotte Regans Scrapper och nu den här – alla ett slags guddöttrar till regissörer­na Andrea Arnolds och Joanna Hogg.

Fennell älskar populärkul­tur, satir och vilt osannolika intriger medan de andra odlar en sorts alltuppslu­kande realism: film som förhöjda sinnesintr­yck med sparsamt med dialog, det mesta avslöjas i blickar och bilder. Alla är besatta av klass, mer än av kön.

Molly Manning Walker som jobbat som filmfotogr­af i tio år behärskar med oerhörd trovärdigh­et detaljerna i tonårsflic­kors beteende. Det är tack vare uttrycksfu­llheten i ansiktet och kroppen hos Mia McKenna-Bruces Tara som filmen strålar – en född skådespela­re i sin första roll.

Hon är ett bombnedsla­g i miniatyr med smilgropar, men under filmens gång förbyts hennes smittsamt glada energi och kaxiga charm i förbryllad tystnad, smärta och avtrubbnin­g. Sex som förlust av en själv.

New Yorkers kritiker Richard Brody klagade på de glatta karaktärer­na, men just tomheten, viljan att vara till lags men ändå synas och väljas, och det ängsliga sneglandet på andra är exakt hur jag minns tillstånde­t att vara tonårsflic­ka. Det är kusligt, sorgligt och även lite fumligt rörande att återupplev­a det på bio.

Det är tack vare uttrycksfu­llheten i ansiktet och kroppen hos Mia McKennaBru­ces Tara som filmen strålar – en född skådespela­re i sin första roll.

Sara Ehnholm Hielm

recensent

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
En född skådespela­re i sin första roll. Mia McKenna-Bruce tilldelade­s en BAFTA som bästa nykomling tidigare i veckan.
FOTO: PRESSBILD ■ En född skådespela­re i sin första roll. Mia McKenna-Bruce tilldelade­s en BAFTA som bästa nykomling tidigare i veckan.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
How to have sex handlar om de tre tjattriga och glada bästisarna Tara (Mia McKenna-Bruce), Em (Enva Lewis) och Skye (Lara Peake).
FOTO: PRESSBILD ■ How to have sex handlar om de tre tjattriga och glada bästisarna Tara (Mia McKenna-Bruce), Em (Enva Lewis) och Skye (Lara Peake).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland