Hufvudstadsbladet

Moraliskt svidande lärardrama

En gastkraman­de och klaustrofo­bisk historia från en skola i kaos. Den tyska Oscarskand­idaten Lärarrumme­t för tankarna till Ruben Östlund.

- Krister Uggeldahl

Lärarrumme­t (Das lehrerzimm­er)

Betyg: 4/5

Biopremiär 23.2

Regi: Ilker Çatak. Manus: Johannes Duncker och Ilker Çatak. Foto: Judith Kaufmann. I rollerna: Leonie Benesch, Anne-Kathrin Gummich, Rafael Stachowiak, Eva Löbau.

Inom lagidrotte­n talar man ofta om tränare som ”förlorat omklädning­srummet”. Det vill säga att lirarna tappat förtroende­t och struntar i spelplanen.

Därifrån är steget inte långt till Ilker Çataks Lärarrumme­t, tysk finalist i Oscarsrace­t, modell bästa internatio­nella spelfilm. Det är en gastkraman­de historia om en pedasom håller på tappa kontrollen, om små problem som blir stora.

Handlingen kretsar kring Carla Nowak (Leonie Benesch), en ung, erkänt duktig klasslärar­e som undervisar sjuorna. Men det händer och sker också utanför klassrumme­t – många kolleger har blivit av med pengar, utsatta för stöld.

Misstankar­na faller inte överraskan­de på adepterna och förstås vill det sig inte bättre än att en kille med invandrarb­akgrund hängs ut. Det visar sig vara falskt alarm men skadan är redan skedd. Och bakom knuten väntar ännu större dramatik.

Rätt eller fel?

Som det råkar sig blir Carla själv bestulen, i lärarrumme­t av alla ställen. Poängen är att hon lyckas smygfilma incidenten som pekar i riktning mot ”fru” Kuhn (Eva Löbau) i den administra­tiva personalen.

Själv blånekar kvinnan i fråga och knappast blir det bättre av att

Kuhn junior, Oskar (Leonard Stettnisch), går i Carlas klass. Sin sked i soppan blandar snart också föräldrarn­a men riktigt jobbigt blir det när klasskamra­terna ställer upp bakom Oskar. Vid det laget är fan lös, en gång för alla.

Lärarrumme­t är kanske ingen stor film men bra fängslande är den, moraliskt sammansatt. Underförst­ått: det här med rätt och fel, gott och ont, är i det här sammanhang­et relativa storheter.

Ett exempel: att stjäla är givetvis fel, inget snack om saken. Men är det okej att smygfilma potentiell­a förövare eller är detta rentav identitets­kränkande? Om möjligt ännu knepigare blir det när misstankar­na mot modern går ut över sonen, den gode Oskar, som reagerar våldsamt och jagar upp sina klasskompi­sar.

Pinsamma situatione­r

I en svag stund kommer jag att tänka på Flugornas herre, så i den grad skrämmande är opposition­en. Men i första hand går tankarna till Ruben Östlund (Turist, The square), hans förmåga att utvinna det pinsamma ur sociala situatione­r, detta samtidigt som osynliga maktstrukt­urer belyses.

I filmen finns massor av dylika tablåer, av föräldramö­ten som går över styr, av elevsamtal (läs: förhör) som gränsar till övergrepp.

Det att handlingen i sin helhet är förlagd till skolmiljö gör att slutresult­atet känns snudd på klaustrofo­gog biskt, i synnerhet som Ilker Çataks regi bär spår av dramathril­ler.

Varför inte samtidigt lyfta fram Leonie Benesch i stormens centrum, en idealist med goda intentione­r – på kollisions­kurs med allt och alla.

Men precis som Alexander Paynes The holdovers, en annan dyrgrip, har Lärarrumme­t den goda smaken att ta lärarkåren i försvar. Den förtjänar bättre än så här.

 ?? FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT / PRESSBILD ?? ■
Leonie Benesch spelar läraren Carla Nowak i den tyska Oscarskand­idaten Lärarrumme­t.
FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT / PRESSBILD ■ Leonie Benesch spelar läraren Carla Nowak i den tyska Oscarskand­idaten Lärarrumme­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland