Hufvudstadsbladet

Läcker mat av mörtfisk

I dag finns det allt mer mörtfisk till följd av övergödnin­gen av Östersjön, vilket innebär att vi ska äta allt mera av mörtfisken och i stället skippa den importerad­e fisken.

-

Mörtfisk har länge haft en status som skräpfisk i vårt land, och man kan fråga sig varför? Smakmässig­t är det inget fel på mörtfiskar­na och de kan erbjuda helt nya smakupplev­elser med en trendig image. Det går att laga hur läcker mat som helst av dessa fiskar, men det finns ett problem som utgör det största hindret för många finländare – benen. Benen i fisken är dock en hanterings­och tillrednin­gsfråga och det finns faktiskt sätt att hantera dem så att de går obemärkta förbi.

Här kommer några tips:

1. Syra. Använd syra, såsom citron, lime eller havtornssa­ft för att mjuka upp benen. Använd mörtfisk till exempel när du lagar en ceviche där fisken så att säga tillreds med hjälp av syran. Benen kommer inte märkas av!

2. Mala ner till färs. Fråga din lokala fiskhandla­re om de har möjlighet att göra färs av mörtfisk. Av färsen kan du laga bullar och biffar, eller varför inte krydda färsen med spiskummin och rökt paprika och servera till fredagstac­osen?

3. Finhacka med kniv. Du behöver inte investera i en köttkvarn för att kunna använda dig av mört, id och braxen. Genom att finhacka filéer

med kniv får du biffar och bullar med en saftigare och luftigare textur.

4. Tillaga fisken och ta bort benen i efterhand. Fungerar bra med större fiskar som därmed har större ben som är lättare att ta bort för hand. Laga till exempel en stor braxen eller id i ugn.

5. Skär ut benfria filéer. Det är möjligt att skära bort delen där gäddans Y-ben sitter och fortfarand­e bibehålla en hel filé. Försök själv eller be ett proffs göra det åt dig!

Var får jag tag på smartfisk?

Det finns gott om smartfisk i hav och sjöar, men det är trots detta svårt att utan insats få tag på smartfisk som konsument. Genom att göra en direkt beställnin­g via fiskdisken eller en fiskare är det inga problem att inom någon eller några dagar fylla kyl och frys med smartfisk.

Här kommer ett par recept på riktigt fina helgrätter som går att laga på egentligen vilken vit fisk som helst, men välj gärna någon av våra inhemska mörtfiskar såsom mört, id, braxen eller sutare.

 ?? FOTO: KARIN LINDROOS ?? ■
Att finhacka fiskfiléer­na med kniv ger en luftig textur på fiskfärsen och ett saftigt resultat.
FOTO: KARIN LINDROOS ■ Att finhacka fiskfiléer­na med kniv ger en luftig textur på fiskfärsen och ett saftigt resultat.
 ?? FOTO: KARIN LINDROOS ?? ■
Krydda den finhackade fiskfilén med asiatiska smaker och använd som fyllning i dumplings.
FOTO: KARIN LINDROOS ■ Krydda den finhackade fiskfilén med asiatiska smaker och använd som fyllning i dumplings.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland