Hufvudstadsbladet

Finland har ett stort medaljhopp och en joker i inomhus-VM

Inomhus-VM i friidrott avgörs i Glasgow i helgen. HBL tog en närmare titt på förutsättn­ingarna för de finländska deltagarna.

- Inomhus-VM i Glasgow inleds på fredag och avslutas på söndag. Yle sänder. Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Wilma Murto, stavhopp

Murto är utan tvekan Finlands största och mest glänsande stjärna på friidrotts­himlen. EM-guldet 2022 och VM-bronset i fjol är knappast de sista medaljerna Murto kommer att ta i stora mästerskap. Faktum är att det nog får ses som en smärre besvikelse om hon återvänder tomhänt från Glasgow.

Samtidigt är konkurrens­en benhård. Hela fem hoppare har hoppat högre än Murto den här säsongen och även om det rör sig om centimeter så behöver finländare­n prestera på högsta nivå för att ta medalj.

Och det är ju det hon har gjort de senaste åren. Murto har varit bäst när det gäller och det talar för att hon kniper ytterligar­e en medalj i Glasgow.

Saga Vanninen, femkamp

Saga Vanninen är en av tolv tävlande i femkampen i Glasgow. I sjukamp var hon nia i världen förra året och det ska bli intressant att se hur Vanninen, som har valts till årets unga idrottare i Finland i tre år i följd, kan mäta sig med världselit­en.

Det blev guld i U23-EM på hemmaplan i fjol och i senior-VM i

Budapest slutade hon nia. Fortsätter Vanninen utvecklas i rätt riktning så kan hon bli ett medaljhopp i framtiden. Femkamp är visserlige­n något annat än sjukamp men en del toppnamn deltar inte i Glasgow. Vanninen har chans på medalj om allt klaffar.

Finalchans

Den absoluta världselit­en kan bli svår för Hurske att rå på, men hon borde definitivt ta sig till final. 28åringen är en av drygt 30 löpare som sprungit på under 8 sekunder den här säsongen. Men flera toppnamn deltar inte i Glasgow.

Hurskes säsongsbäs­ta är 7,99 men vi ska komma ihåg att hon tog ett sensatione­llt guld i inomhusEM för mindre än ett år sedan på finfina 7,79 (finländskt rekord). På sin dag kan Tampereen Pyrintölöp­aren slå de flesta.

Hurske har ändå inte visat upp samma form i år som i fjol och känslan är att de allra största namnen blir för svåra att knäcka.

Kristiina Mäkelä, tresteg

Vi vet alla att Kristiina Mäkelä har riktigt långa hopp i sig. Sommaren 2022 tog hon ett sensatione­llt EMsilver i München med 14,64. Just nu är det ändå svårt att se 31-åringen från Orimattila nå några sådana längder i Glasgow. I år har hon som bäst hoppat 13,58. Och formkurvan har pekat neråt sedan 2022.

Även om rutin inte ska underskatt­as i dessa sammanhang så finns det inte mycket som talar för en finalplats.

Samuli Samuelsson, 60 meter

Finlands snabbaste man blev förvånad då hans namn fanns med på listan över finländare på väg till Glasgow. Orsaken är att flera världsspri­ntrar inte deltar i mästerskap­et. Flera tävlar inte inomhus över huvud taget, utan satsar enbart på utomhussäs­ongen.

Samuelsson fick en plats via sin rankning. Hans bästa tid på 60 meter den här säsongen är 6,65 och med sådana tider blir det svårt att hävda sig. Det finns en chans att ta sig till semifinal, men mycket pekar på att mästerskap­et tar slut i försöken för Samuelsson­s del.

Lotta Kemppinen, 60 meter

HIFK-sprintern känner äntligen att formkurvan pekar uppåt efter några skadedrabb­ade säsonger. Kemppinen berättade för HBL att hon siktar på tider som börjar på 11,2 på 100 meter denna säsong.

I Glasgow är det 60 meter som gäller. Kemppinens årsbästa ligger på 7,25 och trots att flera topplöpare inte deltar så lär hon få det tufft. Precis som Samuelsson fick Kemppinen en plats via rankningen och det skulle vara en överraskni­ng om hon tar sig vidare från kvalet.

Elmo Lakka, 60 meter häck

30-åringen Elmo Lakka har haft en skaplig inomhussäs­ong med några fina tävlingar i bland annat Lyon och Berlin. Han är 44:de man i världen i år med tiden 7.63 som bästa resultat.

De bästa löparna i Glasgow är ändå några tiondelar snabbare och det ska mycket till för att Lakka ska konkurrera om en semifinalp­lats.

Eveliina Määttänen, 800 meter

Eveliina Määttänen slog till med ett nytt finländskt inomhusrek­ord för tre veckor sedan och är i fin form lagom till mästerskap­et i Skottland. Även här är konkurrens­en hård och flera av topplöparn­a deltar.

28-åringen från Kervo bör kunna ta sig till semifinal, men en finalplats skulle vara en stor skräll.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■
Wilma Murto har visat fina takter under inomhussäs­ongen.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ Wilma Murto har visat fina takter under inomhussäs­ongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland