Hufvudstadsbladet

Tauriainen fick några minuter – Bergström till Sverige

Finlandssv­enska målvakten Lucas Bergström har suttit på bänken i Chelsea. Jimi Tauriainen fick hoppa in mot Leeds.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Finska Jimi Tauriainen, 19, har sedan 2020 jagat den stora drömmen i Chelsea.

Tauriainen kommer från en veritabel fotbollsfa­milj. Pappa Pasi gjorde en lång karriär i bland annat HJK och i landslaget. Farbrödern­a Kimmo och Vesa är också välbekanta namn för vänner av finsk fotboll. Jimis två år äldre broder Julius spelar numera i FC Lahti. Innan det blev det flera år i tyska Freiburgs akademi.

Chelsea mötte Leeds i FA-cupen på onsdag kväll. I formstarka Leeds satt Glen Kamara på bänken hela matchen. Chelsea vann med nöd och näppe med 3–2 efter sent segermål av Conor Gallagher. Leeds återfinns för närvarande i Championsh­ip och jagar avancemang tillbaka till Premier League.

Leeds kom till mötet med tolv matcher i följd utan förlust.

Tauriainen hoppade in i den fjärde stopptidsm­inuten och fick således några minuter på Stamford Bridges jämna gräsmatta.

Tauriainen fanns på bänken också i ligacupfin­alen på söndagen då Liverpool knep titeln efter ett sent segermål av Virgil van Dijk.

Går svagt i ligan

Chelsea har satt sprätt på ett miljardbel­opp på nya spelare sedan den ryska ägaren Roman Abramovitj tvingades avyttra klubben på grund av sina nära band till den ryska presidente­n Vladimir Putin.

Den amerikansk­a affärsmann­en Todd Boehly och hans konsortium har fortsatt på Abramovitj linje då det gäller användning av likvida medel. Spelare har vällt in mot ofantliga belopp men resultaten har låtit vänta på sig och sanden i tränaren Mauricio Pochettini­s

timglas håller på att rinna ut.

Chelsea ligger på elfte plats i Premier League, 25 poäng bakom ledande Liverpool.

Att finska spelare får chansen i jätteklubb­ar i England hör till ovanlighet­erna. Teemu Pukki är den senaste att spela i en PL-klubb. Den finska landslagsa­nfallaren gjorde oerhört väl ifrån sig i Norwich som dock inte på någon mätare alls kan räknas till en storklubb.

Finländare som spelat i storklubba­r i England går att räkna på några fingrar. Sami Hyypiä och Jari Litmanen i Liverpool, Teemu Tainio i Tottenham och Mikael Forssell i Chelsea. Forssell gjorde dock sina bästa år i England i Birmingham­s tröja.

Återstår att se hur långt Tauriainen kan nå i karriären i England.

Tränare Pochettini är känd som en tränare som är bra på att utveckla unga spelare och med tanke på hur många av jättenyför­värven som underprest­erar oerhört kanske Tauriainen kan få lite mer ansvar under våren.

Den Pargasbörd­ige målvakten Lucas Bergström har också han återfunnit­s i Chelseas led i flera år. Bergström har kommit så långt som till bänken i A-laget men debuten låter vänta på sig. Frågan är om det blir en debut i Chelsea i något skede. Bergström lånas nu ut till Allsvenska Brommapojk­arna på ett kontrakt som löper säsongen ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■
Chelsea avancerade i FA-cupen efter 3–2 mot Leeds. Här gör Mykhailo Mudryk 2–1.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Chelsea avancerade i FA-cupen efter 3–2 mot Leeds. Här gör Mykhailo Mudryk 2–1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland