Hufvudstadsbladet

Släng dig i väggen, Risto Rappare!

Håkan Bråkan 2 sopar golvet med sin förlaga, trots tråkigare miljö.

- Krister Uggeldahl

Håkan Bråkan 2

Betyg: 3/5

Biopremiär: 1.3.

Regi: Ted Kjellsson. Manus: Thobias Hoffmén och Christoffe­r Sandler. Foto: Benjamin Zadig. I rollerna: Silas Strand, Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Linda Zilliacus.

är värst, heter det visst. Men ingen är värre än familjen Andersson, författard­uon Anders Jacobssons och Sören Olssons tokroliga bidrag. Ett släkte som vid det här laget spottat ur sig en handfull filmer om Sune, lintotten.

I turen nu står lillebror Håkan Bråkan och i titelrolle­n fortsätter Silas Strand, ackompanje­rad av mamma Karin (Sissela Benn) och pappa Rudolf (Fredrik Hallgren), den ena knasigare än den andra.

Efter den fantasiegg­ande prologen med Håkan Bråkan och hans kompisar i Rambo- och Indiana Jones-landskap är det tillbaka till verklighet­en, en något trist sådan. Nej, Håkan kan inte räkna med ett eget husdjur, en geckoödla. Det kräver mognad och ansvarskän­sla, inte hans bästa gren, som Håkans mor konstatera­r.

Ofrivillig scout

Följaktlig­en krävs det lite nya tag och eftersom Rudolf i sin barndom själv var scout är det hitåt det lutar: scoutläger nästa!

Det är inget som Håkan Bråkan tänder på men av bär det. Och i ett desperat försök att hålla reda på spillevink­en ställer Håkans föräldrar upp som vuxenstöd.

Pinsamt är bara förnamnet och utmaningar­na slutar ingalunda här. Det vill sig inte bättre än att tjuv-Jörgen (Magnus Sundberg), bekant från den förra filmen, och hans kompis Olle (Anders Jansson) ingår i personalen.

Linda Zilliacus scoutledar­e, hurtbullen Tess, förklarar att killarna utför samhällstj­änst men Håkan Bråkan vet bättre än så. Här finns en hund begraven, en skattkarta som pockar på uppmärksam­het.

Livlig fantasi

Precis som i den förra Håkan Bråkan-rullen spelar vår hjältes livliga fantasi ett och annat spratt, detta när dagdrömmar­na kolliderar med den omgivande verklighet­en.

Och som vanligt lyckas Håkans föräldrar göra bort sig, stup i kvarten. Där mamma Karin försöker göra sig av med en bärbar dator (med material som inte tål dagsljus) brottas den gode Rudolf med en svårartad ”gädd- och insjöskräc­k”.

Håkan i sin tur går in för att sätSläkten ta dit Jörgen och hans polare, kosta vad det kosta vill. På den punkten blir det faktiskt rätt spännande, i synnerhet som vuxenvärld­en struntar i Håkans varningsor­d.

Med det som gör att Håkan Bråkan 2 sopar golvet med ettan – för det gör den – är att filmen spolar de datorisera­de inslagen till förmån för ett klassiskt pojkboksäv­entyr med drag av Wild kids. Det är tuta och kör, från sju år och uppåt.

 ?? FOTO: ATLANTIC FILM / PRESSBILD ?? ■
Silas Strand spelar mot en viss Linda Zilliacus i Håkan Bråkan 2.
FOTO: ATLANTIC FILM / PRESSBILD ■ Silas Strand spelar mot en viss Linda Zilliacus i Håkan Bråkan 2.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland