Hufvudstadsbladet

”Vi är laget som inte ska vika en tum”

Den senaste segern mot Norge kom 1988. – Dags att bryta den trenden då, säger Linda Sällström inför kvalpremiä­ren på fredag.

-

Norge är favorit hemma i Oslo och också utan Ada Hederberg kryllar det av norska storstjärn­or i de riktigt stora klubbarna i Europa.

Och Norge har vunnit allt. OS, VM och EM men den senaste titeln är daterad till OS i Sydney år 2000. Till OS har laget inte kvalat in sedan 2008 och några större framgångar har Norge inte rönt på EMeller VM-nivå sedan finalplats­en i EM i Sverige 2013.

– Det där är något jag funderat en del på. På pappret ser och har det ju sett bra ut, men något är det som inte stämt. Olika tränare men samma resultat, säger Sällström.

En del av stjärnorna med Hegerberg i spetsen har stundtals bojkottat landslaget då Hegerberg ansett att det Norska Fotbollsfö­rbundet inte gjort tillräckli­gt för att främja damfotboll­en i fjordlande­t.

Att Hegerberg inte är med mot Finland beror inte på någon bojkott utan på att hon lider av en skada i benet som hon ådrog sig med klubblaget Lyon.

Norge tog in en ny tränare efter nyår då brittiska Gemma Grainger tog över efter landslagsi­konen Hege Riise som inte lyckades lotsa Norge till VM. Före det försökte svensken Martin Sjögren återföra Norge till toppen av pyramiden utan att lyckas.

– Olika tränare har de haft men ingenting har hjälpt. Men det är klart att det är ett väldigt bra lag med otroliga kvaliteter. Om vi inte är på tårna och smäller på och vinner närkampern­a blir det svårt. Finland måste vara ett landslag med rykte om sig som ett väldigt jobbigt lag att möta, säger Sällström, till vardags i allsvenska Vittsjö.

– Samtidigt tror jag att vi har alla chanser att rubba Norge. De har inte sett så bra ut under senare år.

Finland tog steget upp i A-divisionen tack vare bra insatser i Bligan i Nations League i fjol. Nu väntar motståndar­e av helt annan kaliber då Norge (Fifa-rankning 17), Nederlände­rna (8) och Italien (14) står i vägen för en finsk sommar i Schweiz 2025.

– Det är klart att det alltid är roligt att vinna matcher och att få spela fotboll via anfallet. Men vår ambition är att nämnas i samma mening som Nederlände­rna, Italien och Norge, och det är matcher mot nationer som dessa som vi måste spela för att gå framåt. Och inte bara spela utan försöka vinna också, säger Sällström.

Mot lite beskedliga­re motstånd har Finland under Marko Salorantas ledning sett bekvämare ut i spelet med boll än under förra tränaren Anna Signeul som trodde på rätlinjigh­et och rätt mycket långa bollar uppåt.

– Vi har haft lite mera tid i de senaste matcherna och då är det

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Linda Sällström tror på Finlands chanser mot Norge.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Linda Sällström tror på Finlands chanser mot Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland