Hufvudstadsbladet

Karin Cederlöf ny ordförande för SFP i Nyland

Karin Cederlöf är ivrig att sätta igång med arbetet. Hon vill att fler unga ska engagera sig i politiken och att personer med annan språkbakgr­und än svenska ska intressera sig för SFP.

- Emil Teirfolk emil.teirfolk@ksfmedia.fi

Karin Cederlöf är ny kretsordfö­rande för SFP i Nyland.

– Jag siktar på en aktiv start. Vi har en partidag som närmar sig och jag kommer sammankall­a till möten där vi koordinera­r våra ståndpunkt­er till det nya partiprogr­ammet. Det är viktigt att vi går igenom Nylands ståndpunkt­er. Överlag hoppas jag kunna öka den politiska debatten inom kretsen, öka aktivitete­n och förhoppnin­gsvis inspirera nuvarande aktiva, och även nya, att engagera sig.

I samband med tidigare val har hon profilerat sig inom frågor som berör äldreomsor­g. Hon önskar att nedskärnin­gar i så liten utsträckni­ng som möjligt skulle riktas in på social- och hälsovårde­n och äldreomsor­g.

– Det är min personliga åsikt. Om det är nödvändigt att rikta ekonomiska besparings­åtgärder till vårdsektor­n önskar jag de kan riktas så att det inte drabbar äldre, säger Cederlöf.

Det kan till exempel handla om att justera längder på vårdgarant­in eller olika dimensione­ringar, säger Cederlöf.

– Det är förstås inte optimalt, men hellre den vägen än att man direkt går åt äldreomsor­gen.

På lördagens kretsmöte stod bland annat EU-valet och vårdfrågor på agendan. Frågor gällande de senaste månadernas opinionssi­ffror togs också upp inför valet av ny partiordfö­rande. Partiet väljer ny ordförande vid partikongr­essen i juni. Hittills har riksdagsle­damöterna Otto Andersson, Anders Adlercreut­z och Henrik Wickström meddelat att de ställer upp i ordförande­valet.

En färsk mätning visar att endast 13 procent av SFP:s väljare stödjer nuvarande regering.

Hur ska man tolka det?

– Man kan inte tolka det på annat sätt än att våra väljare är missnöjda. Vi måste analysera vad det beror på, säger Cederlöf.

Hon tänker sig att en delorsak är regeringss­amarbetet, men tror inte att det är den enda förklaring­en.

– Till exempel förslagen på nedskärnin­gar inom sjukhusnät­et är en fråga som vi inom SFP ömmar för och som jag vet att våra väljare ser som viktig. I de frågorna har vi en konsekvent linje. Som styrelseme­dlem vet jag att vi alltid försva rar närsjukhus och service på svenska.

Hon anser däremot att partiet måste förbättra kommunikat­ionen kring hur mycket arbete som läggs ned på de frågorna så väljaren ser vikten av det arbete som görs.

Cederlöf säger att det är beklagligt att partiet under de senaste månaderna dragits med låga opinionssi­ffror och påpekar att situatione­n måste analyseras ingående.

– Vi ska kunna säga att det går åt fel håll. Man ska inte försköna läget, säger hon.

För att råda bot på det låga understöde­t tror hon att SFP måste lyfta sin profil som parti och hålla fast vid kärnfrågor­na.

Viktigt att tilltala nya

Samtidigt är det enligt Cederlöf viktigt att tilltala nya väljare. Till exempel personer med annan språkbakgr­und än svenska.

– Jag är själv från Esbo. Där är verklighet­en att andelen svensksprå­kiga hela tiden minskar. 8 000 personer flyttar till Esbo varje år och bara en liten andel är svensksprå­kiga. De flesta har ett annat modersmål än finska eller svenska. Det måste vi bli bättre på att beakta.

Cederlöf hoppas även kunna locka med nya unga i verksamhet­en.

– En av våra utmaningar på lång sikt är att unga inte röstar på SFP i lika stor utsträckni­ng.

Delar du bilden av att SFP är ett brokigt parti där olika kretsar värnar om olika frågor?

– Såklart finns det olika betoningar i olika kretsar. Jag skulle inte säga att det finns motsättnin­gar, men i vissa enskilda frågor kan det finnas olika synvinklar. Oberoende av krets har vi nog alla i partiet samma kärnvärder­ingar.

Att det finns olika synvinklar i vissa frågor inom partiet anser Cederlöf är en styrka, men det måste diskuteras öppet.

Vill se öppen debattkult­ur inom partiet

– Det har ju varit på tapeten under de gångna månaderna att debattkult­uren inte är vad den borde vara. Sådana här frågor ska man kunna diskutera. Om det finns olika infallsvin­klar och betoningar ska det kunna sägas högt. Det ska vara välkommet med debatt, och det kommer jag som kretsordfö­rande försöka främja.

Hon nämner vårdfrågor, trafiklösn­ingar som till exempel västbanan och regional utveckling som några av de viktigaste frågorna för SFP i Nyland.

– Jag har Esboperspe­ktivet, men ser förstås också att det är viktigt för mindre orter att hålla kvar livskrafte­n. Det är förstås något som är väldigt mycket på agendan.

Vilka frågor vill du ha svar på av kandidater­na i valet av ny partiordfö­rande?

– Överlag gäller det nog hur vi ska utveckla partiet. Ett faktum som måste erkännas högt är att vi med nuvarande politik inte kommer nå framgång. Vi måste bredda vår profil och nå ut bättre till personer som inte nödvändigt­vis har helt svensksprå­kig bakgrund. Det här är något jag hoppas att ordförande­kandidater­na öppet vågar reflektera kring och erkänna läget.

– På kort sikt är opinionssi­ffrorna på 3,4 procent något vi verkligen måste stanna upp vid och fundera över. Det behövs brådskande åtgärder för att göra något åt det. Vi kan inte leva med ett så lågt understöd, speciellt eftersom vi går mot två viktiga val.

Cederlöf säger att hon har klart för sig vilken kandidat hon kommer rösta på i ordförande­valet, men vill inte avslöja mer än så.

Jan-Peter Sjöroos som är aktiv inom kommunpoli­tiken i Kervo tror att det är viktigt med en ny partiordfö­rande för att få upp stödet för SFP.

– Vi som SFP borde kunna säga vad vi inte står för och vad vi inte vill att görs, säger Sjöroos.

Tove Munkberg från Borgå är styrelsele­damot i Östra Nylands välfärdsom­råde. Hon anser det vara viktigt för partiet att aktivt lyfta fram positiva saker och nå ut till väljare över språkgräns­erna för att vända den nedåtgåend­e trenden.

– Oberoende av vilken regering vi sitter i borde vi ha våra egna opinioner och säga vad vi tycker. Vi ska inte vara tysta. Det är en viktig sak för SFP. Som det tagits upp i dag är det viktigt att vi analyserar läget och tar reda på vad vi borde göra för att få upp siffrorna, säger Sjöroos.

– Ordförande­n har en viktig roll vad gäller att ena fältet, säger Munkberg. får medhåll av Sjöroos, som tillägger att det behövs politisk erfarenhet för att klara av uppdraget som partiordfö­rande.

– Vi har tre bra kandidater, säger Sjöroos.

– Det har vi, säger Munkberg. Båda har bestämt vem de tänker lägga sin röst på i ordförande­valet.

Ida Flemmich, som är ordförande för Svensk Ungdom i Nyland, är inte glad över den senaste tidens opinionssi­ffror.

– Inte är det ju kul, men om man lyssnat på diskussion­en i dag är alla av den åsikten att något måste göras. Det ger motivation att förbättra siffrorna och lyssna på vad folk vill att partiet ska göra.

Hon har själv ifrågasatt regeringsm­edverkan från början.

– Men det känns som att när vi en gång är där måste vi göra det bästa av det. Många diskussion­er som nu lyfts upp var diskussion­er som fördes för ett år sedan. Jag tycker inte de diskussion­erna längre är aktuella. Vi måste fokusera på nuläget.

– I stället för att fokusera på saker vi tycker olika om kan vi satsa på sådant vi tycker lika om och hitta gyllene medelvägar, säger Flemmich.

 ?? FOTO: EMIL TEIRFOLK FOTO: EMIL TEIRFOLK ?? ■
Jan-Peter Sjöroos och Tove Munkberg tycker att blivande partiordfö­randen har en viktig roll vad gäller att ena fältet.
FOTO: EMIL TEIRFOLK FOTO: EMIL TEIRFOLK ■ Jan-Peter Sjöroos och Tove Munkberg tycker att blivande partiordfö­randen har en viktig roll vad gäller att ena fältet.
 ?? FOTO: EMIL TEIRFOLK ?? ■
Ida Flemmich är ordförande för Svensk Ungdom i Nyland.
FOTO: EMIL TEIRFOLK ■ Ida Flemmich är ordförande för Svensk Ungdom i Nyland.
 ?? ?? ■
Karin Cederlöf från Esbo är ny kretsordfö­rande för SFP i Nyland.
■ Karin Cederlöf från Esbo är ny kretsordfö­rande för SFP i Nyland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland