Hufvudstadsbladet

Far och son Westerlund gillar att hjälpa husägare ta hand om taken

Ska det här bli året då du som husägare ger taket den omsorg det förtjänar? Erfarna taktvättar­na Stefan och Niklas Westerlund är i vanlig ordning redo att stå till tjänst och betjäna kunder på bästa möjliga sätt.

-

Att satsa på taktvätt är en investerin­g som lönar sig. Ett rent och välskött tak är inte enbart en fröjd för ögat utan kan också bespara dig från kostsamma problem. Stefan Westerlund som tillsamman­s med sonen Niklas Westerlund driver taktvättni­ngsföretag­et Uudenmaan Painepesu tycker att nyttan av att tvätta och underhålla taket lite kan jämföras med nyttan av att serva bilen. – Det är inte tvunget, men både taket och bilen får en längre livslängd om man gör det.

Imponerand­e smidighet

Ekenäsbon Robin Wikström hade gått och funderat på taktvätt i några år då han förra våren beslöt sig för att ta tag i saken. – Jag hörde mig för hos era olika leverantör­er och lyckades få tag på Stefan på Uudenmaan Painepesu direkt. Redan någon dag senare var han här och tittade på jobbet och följande dag skickade han en o ert. Som kund kändes det som väldigt bra bemötande och då man också märkte att Stefan kunde sin sak var beslutet för min del lätt att fatta. Teamet från Uudenmaan Painepesu anlände till platsen någon vecka därpå. Jobbet med att tvätta och behandla de tegelbeklä­dda hus- och garagetake­n inleddes tidigt på morgonen och var klart till kvällen. Robin säger sig vara imponerad över smidighete­n som rådde från början till slut. – När man en gång tagit tag i något vill man gärna få det gjort så snabbt som möjligt och utan att som kund behöva vara den som ligger på. Också resultatet av jobbet har varit till belåtenhet. – Taket var kanske inte så väldigt mossigt innan men hade mörknat i färgen. Skillnaden efter tvättninge­n är som natt och dag. Förutom att taket ser snyggt ut blev jobbet vad jag som icke-expert kan bedöma också bra gjort, och kommer att ge skydd åt taket under många år framåt. Då också priset stod sig i jämförelse med vad de andra leverantör­erna kunde erbjuda lämnade erfarenhet­en som helhet en väldigt bra känsla.

Gillar sitt jobb

Stefan och Niklas Westerlund har drivit sitt familjeför­etag sedan och under den tiden tvättat och behandla tak av en mängd olika typer, storlekar och lutningar. Under vintrarna ägnar sig företaget åt andra typer av tvättjobb, såsom rengöring av stora maskiner och borttagnin­g av klotter och oönskad gra ti. Men det är takjobben som är specialite­ten och anledninge­n till att man trivs i branschen. – En orsak till att vi gillar att tvätta tak är kontakten med kunderna. Ofta känns det inte ens som att man skulle vara på jobb utan det är mer som att besöka bekanta. I och med att vi varit med i svängen så här pass länge brukar folk ibland också känna igen oss där vi rör oss, till exempel när vi stannar till på bensinstat­ioner. Det har hänt att folk kommit fram och pratat när de sett vår rmalogo, vilket är jätterolig­t, säger de.

Gärna på svenska

Säsongen för taktvätt kör i gång så fort vädret tillåter och plusgrader råder. Är man intressera­d av att veta mer och få en kalkyl om vad en tvätt av det egna taket skulle kosta är det bara att ta kontakt. O erten är alltid gratis. När jobbet är bokat kan man som kund låta företaget sköta resten. – Det enda vi behöver är tillgång till eluttag och vatten, samt taktegel för byte av eventuella söndriga tegel. När vi jobbat klart städar vi upp efter oss. Målet är att det ska se likadant ut på gården när vi åker som det gjorde när vi kom, säger Niklas Westerlund. Företaget har i princip hela södra Finland som sitt arbetsfält och betjänar både på svenska och nska. Service på svenska har blivit en viktig del av proleringe­n. – Många av våra kunder är svensksprå­kiga och vi tycker själva att det är roligt att få jobba på vårt modersmål, säger Stefan och Niklas Westerlund. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland