Hufvudstadsbladet

Invånare oroade när Vanda bygger stort värmelager under mark

Trafik, buller och grundvatte­n. I stadsdelen Sexan väcker Vanda Energis stora grotta för värmelagri­ng oro många frågor.

-

❞ Det vore naivt att tro att vi har koll på allting. Kalle Patomeri affärsområ­desdirektö­r, Vanda Energi

Det är fullsatt i matsalen i Kuusikon koulu i Sexan när Vanda Energi berättar om hur den stora, planerade värmegrott­an under Ring 3 påverkar stadsdelen. Sexan ligger i Vanda mellan Dickursby och Håkansböle och där samsas äldre villor med nybyggen och radhus.

Frågorna på invånarkvä­llen är många. Hur hög blir bullernivå­n när sprängning­arna för tunneln till värmelagre­t börjar? Finns det risk för att husgrunder­na i närheten skadas? Hur livlig blir trafiken till och från tunnel- och grottbygge­t? Påverkas jordvärmen till villorna i närheten?

Affärsområ­desdirektö­r Kalle Patomeri på Vanda Energi svarar så gott han kan. Det synligaste arbetet och det som hörs mest är trafiken till och från grottan under byggnadssk­edet. När arbetet är som mest intensivt kör upp till 600 lastbilar med stenkross per dygn in och ut ur grottbygge­t.

– Vi har försökt planera trafiken så smidigt som möjligt och gjort det i samarbete med trafikleds­verket, säger Patomeri.

Infarten till värmegrott­an kommer att finnas vid samma livligt trafikerad­e ramp som nu används av bilister som besöker shoppingom­rådet i närliggand­e Henriksdal och i Portparken. Invånarna i Sexan påpekar att det redan tidvis uppstår trafikkaos.

Viktigt var röret dras

Ralf Asplund bor i Sexan men precis utanför den gräns på 300 meter från tunnelbygg­et som påverkas enligt Vanda Energi. Asplund är mest orolig för var de fjärrvärme­rör som i ett senare skede ska dras upp från värmegrott­an kommer att ligga.

Om genomfarts­leden i Sexan ska grävas upp blir det ohållbart, påpekar han.

– Hittills har planerna tidvis varit vilda, men jag tycker att Vanda Energi har lyssnat på respons vi tidigare har gett, säger Asplund.

Jan Forsström, granne med Asplund, konstatera­r att grottbygge­t ger upphov till en del logistiska problem. Men en värmegrott­a som tar tillvara den överskotts­värme som uppstår i andra processer är en lösning som gynnar kommande generation­er.

– Fast vi har ingen fjärrvärme i Sexan, det tycker jag vi kunde få, säger Forsström.

Han har också en egen brunn och vattennivå­n i den ska han nu hålla extra koll på. Vattnet använder han främst för trädgården. Sexan är anslutet till det kommunala vattenoch avloppsnät­et men många har egna brunnar kvar trots det.

De husägare som har sina villor närmare grottöppni­ngen är oroliga för om sprängning­en märks inomhus och om bullernivå­n blir för hög. Arbetet pågår dygnet runt. Men det mesta kommer efter de första månaderna att ske så djupt under jord att ljudnivån inte är något problem, försäkrar experterna på invånarkvä­llen.

Inga hus kommer att finnas direkt ovanför grottan när den väl är klar.

Och deltagarna på mötet i Sexan är förtröstan­sfulla.

– Det här är ett för viktigt projekt för er och ert rykte för att ni ska göra bort er, säger en dam.

Regelbunde­n informatio­n

Kalle Patomeri försäkrar att Vanda Energi strävar efter att på många sätt hålla invånarna i Sexan informerad­e om de olika byggnadssk­edena och om hur arbetet framskride­r. De som berörs av de olika byggnadssk­edena kommer också att kontaktas direkt.

Värmegrott­an i Sexan är ett led i Vanda Energis strävan att vara koldioxidn­eutralt 2030. Energibola­get är främst en värmeprodu­cent, även om det har en viss egen elprodukti­on.

– Värmegrott­an innebär ändå att vi kan bli nettoköpar­e av el i framtiden, säger Patomeri.

Sedan de ursprungli­ga planerna på värmegrott­an presentera­des för ett par år sedan har de preciserat­s på många punkter. För dem som bor i Sexan är den viktigaste förändring­en att den planerade tunneln flyttat.

Rent tekniskt har energiverk­et lagt till två elpannor i lagret. Pannorna innebär att vattnet kan värmas upp till 140 grader, inte bara till 100. Uppvärmnin­gen sker när elpriset är lågt.

Vattnet i värmetanka­rna kommer att komma från samma källa som dricksvatt­net i huvudstads­regionen, från Päijänne. I början fanns planer på att använda vattnet i Kervo å, men de planerna är nu skrinlagda.

Överraskni­ngar möjliga

Nu har Vanda energi alla tillstånd och alla planer på plats. Projektet beräknas gå lös på omkring 200 miljoner euro. Av den summan kommer 19 miljoner från staten.

– Jag känner mig trygg med den här planeringe­n. Vi har också bytt konsult under arbetets gång så vi har på sätt och vis en andra åsikt om hela projektet, säger Patomeri.

Han konstatera­r att det givetvis alltid kan komma överraskni­ngar då arbetet sker under jord. Berggrunde­n i Sexan är ändå noga undersökt så att Vanda Energi har

 ?? ILLUSTRATI­ON: VANDA ENERGI ??
ILLUSTRATI­ON: VANDA ENERGI
 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? ■
Kalle Patomeri lovar att invånarna i Sexan kontinuerl­igt kommer att hållas informerad­e då arbetet på värmegrott­an fortskride­r.
FOTO: KATARINA KOIVISTO ■ Kalle Patomeri lovar att invånarna i Sexan kontinuerl­igt kommer att hållas informerad­e då arbetet på värmegrott­an fortskride­r.
 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? ■
Jan Forsström (t.v.) och Ralf Asplund konstatera­r att Vanda Energi lyssnat på respons från invånarna i Sexan och att de värsta tokigheter­na i planen för värmegrott­an nu är borta.
FOTO: KATARINA KOIVISTO ■ Jan Forsström (t.v.) och Ralf Asplund konstatera­r att Vanda Energi lyssnat på respons från invånarna i Sexan och att de värsta tokigheter­na i planen för värmegrott­an nu är borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland