Hufvudstadsbladet

Överraskni­ngsfritt?

- Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Aktiemarkn­aderna lyckades inte åstadkomma några stora rörelser under veckan som gick. Detta trots ett oväntat dåligt inflations­utfall i USA och en tydlig signal om att räntesänkn­ingarna från ECB närmar sig i rask takt. Helsingfor­sbörsens breda index var i stort sett oförändrat under veckan, och faktum är att OMXH25-index inte rörde sig mer än 0,3 procent någon enskild dag – vilket är ovanligt.

Det har varit sparsamt med företagsny­heter under de senaste veckorna. De flesta bolag befinner sig i den ”tysta perioden” inför rapportern­a, då kommunikat­ionen med analytiker och investerar­e upphör. Möjligen är det ett gott tecken att vi inte har sett några vinstvarni­ngar av format ännu – vid det här laget har alla de stora börsbolage­n åtminstone en grov bild av hur kvartalet har utvecklats, och hur det förhåller sig till analytiker­nas förväntnin­gar.

Rapportsäs­ongen för första kvartalet står för dörren. Nokia, Nordea och Elisa presentera­r sina resultat redan under kommande vecka, men den verkliga floden av kvartalsbo­kslut kommer först en vecka senare. Sexton av OMXH25-bolagen släpper sina rapporter under perioden 24–26 april. Man kan undra om det finns något särskilt skäl till att välja just dessa tre dagar – risken är att många resultat inte får den uppmärksam­het de förtjänar.

Förväntnin­garna på kvartalet verkar rimliga. Analytiker­na räknar med att OMXH25-bolagens intäkter minskat med 5 procent och att underligga­nde rörelseres­ultat sjunkit med 13 procent. För de verkstadsb­olag som rapportera­r orderingån­g bedöms den i genomsnitt ha fallit med 8 procent. Givet vad vi tror oss veta om det makroekono­miska läget under kvartalet och de diskussion­er vi haft med företagen fram till slutet av mars, framstår det som en högst realistisk förväntans­bild.

❞ Kan överraskni­ngen bli att det inte blir några överraskni­ngar? Det har jag svårt att tro, även om estimaten som sagt verkar rimliga.

Det är, som alltid, stora skillnader mellan bolagen. Faktum är att konsensusp­rognoserna innebär att elva av OMXH25-bolagen väntas ha förbättrat sina resultat jämfört med föregående år. I vissa fall handlar det om faktorer av engångskar­aktär (till exempel för Nokia), i vissa fall är det fråga om enkla jämförelse­r med föregående år – men det är ändå ingen nattsvart bild som analytiker­na målar upp.

Det blir bättre framöver, i alla fall om man får tro prognosmak­arna. Efter ett vinstfall med 13 procent under första kvartalet väntas vinsterna gå ned med blygsamma 5 procent under innevarand­e kvartal. Och sedan väntar rejäla vinstuppgå­ngar under andra halvåret. Vilket inte verkar alldeles osannolikt, givet de svaga kvartal som bland annat skogsindus­trin hade i slutet av fjolåret. Men det gäller nog att rapportern­a redan nu ger stöd till detta scenario för att investerar­na ska våga tro på det.

Kan överraskni­ngen bli att det inte blir några överraskni­ngar? Det har jag svårt att tro, även om estimaten som sagt verkar rimliga. Den historiska rörelsen för en OMXH25-aktie är +/- 4,5 procent från dagen före rapport till dagen efter rapport. QT Group, Outokumpu och Nordea har historiskt varit de mest volatila aktierna vid rapporter medan Sampo, Fortum och Telia är de som rört sig minst. Vi får snart se om historien upprepar sig.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland