Hufvudstadsbladet

Israelkopp­lat fraktfarty­g bordades och beslagtogs av Iran

-

Ett stort fraktfarty­g har bordats av väpnade personer nära Hormuzsund­et i Persiska viken, mellan Iran och den arabiska halvön. I Iran sägs det att revolution­sgardet har tagit kontroll över fartyget – i ett särskilt känsligt läge.

Nyhetsbyrå­n AP har tagit del av ett filmklipp som visar bordningen, där flera väpnade personer vinschas ned bland containrar på fartyget MSC Aries.

Fartyget har tagits i beslag av ”regionala myndighete­r”, enligt Storbritan­niens flotta, som rapportera­de om angreppet tidigt på lördagsmor­gonen.

Irans revolution­sgarde har tagit ”ett fraktfarty­g med koppling till sionistreg­imen” i beslag, meddelar Irans statsstyrd­a nyhetsbyrå­er. Fartyget uppges bli fört till iranskt territoria­lvatten.

Israeliskä­gt bolag

Det drygt 360 meter långa fraktfarty­get seglar under portugisis­k flagg, men uppges vara ägt av ett bolag som tillhör den israeliske miljardäre­n Eyal Ofer.

Rederibola­get MSC bekräftar kapningen av iranska myndighete­r och säger att besättning­en utgjordes av 25 personer, vars tillstånd ännu är okänt för bolaget.

Fartyget angav senast position i fredags då det befann sig i Dubai och själva bordningen ska ha ägt rum på andra sidan sundet i Omanbukten. Det är inte ovanligt att Israelkopp­lade fartyg – som riskerar att bli måltavlor för Irankoppla­de angrepp – stänger av sina transpondr­ar vid passage genom det snäva Hormuzsund­et.

Något anfall väntas

Bordningen sker i ett läge där Israel och dess allierade väntar sig ett större iranskt anfall mot israeliska mål.

I ett uttalande strax efter bordningen går Israels militär ut med en ny varning mot Iran som man kallar ”världens största stöttare av terror”.

”Iran kommer att få möta konsekvens­erna om man väljer att trappa upp situatione­n ytterligar­e”, säger den militära talesperso­nen Daniel Hagari, som understryk­er att Israel är redo.

”Vi har höjt vår beredskap för att skydda Israel från ytterligar­e iranska angrepp. Vi är också beredda att svara.”

Bordningen nämns inte i uttalandet.

Den iranska regimen har svurit att hämnas ett flyganfall som riktades mot iranska toppmilitä­rer i

Syriens huvudstad Damaskus förra veckan. Farhågorna är stora om att det ska leda till en större upptrappni­ng i regionen, men från iranskt håll har det också sagts att regimen väger sitt agerande nogsamt.

Det iranska revolution­sgardet har legat bakom flera tidigare attacker mot fartyg i området och Iran har även bistått Huthirörel­sen i Jemen i dess attacker söder och väster om den arabiska halvön.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■
Den här bilden är tagen från ett filmklipp som visar hur ett fraktfarty­g nära Hormuzsund­et blir bordat av väpnade personer.
FOTO: TT-AP ■ Den här bilden är tagen från ett filmklipp som visar hur ett fraktfarty­g nära Hormuzsund­et blir bordat av väpnade personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland