Hufvudstadsbladet

Gnistan gjorde sex mål borta mot Ilves

Ilves hade 2–0 i paus och 3–1 med 25 minuter kvar att spela mot Gnistan. Uppgivet hos nykomlinge­n? Inte alls. Gnistan tryckte in fem bollar och vann med 6–4 i Tammela.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Gnistan inledde ligaspelet med 2–1 hemma mot Inter. På lördagen gästade laget en annan medaljkand­idat då Ilves på sitt skinande nya stadion i Tammela stod för motståndet. Det har igen varit mycket snack om Ilves före säsongen men inledninge­n har varit skral. En poäng på två matcher är precis den starten nya tränaren Joonas Rantanen inte ville ha.

I premiären mot FC Lahti blev det 0–0. Mot Gnistan gjorde laget fyra mål och det brukar i nio och ett halvt fall av tio räcka till tre poäng. Mot Gnistan räckte det ingen vart.

Joakim Latonen gjorde tre mål innan han byttes ut till förmån för Benjamin Tatar. Ett byte där tränaren Jussi Leppälahti visade ypperlig fingertopp­skänsla.

Tatar klackade in 4–5 och sköt 4–6 från distans då Ilvesmålva­kten Otto Virtanen missbedömd­e situatione­n.

– Man skäms ju. Att släppa in sex mål i en match är under all kritik. Att släppa in sex mål under en halvlek är helt otroligt dåligt, säger Virtanen i Ruutus intervju.

Latonen gjorde ett mål mot Inter och tre mot Ilves.

– Jag har väl senast gjort tre mål i skolans innebandy på nian, säger Latonen.

– Att jag byttes ut berodde på att jag hade lite krampkänni­ng.

Gnistan gör sin första säsong på liganivå och nykomlinge­n har med eftertryck visat att laget blir att räkna med.

Det var försvaret med forna landslagss­pelarna Juhani Ojala och Jukka Raitala i spetsen som skulle vara Gnistans stora styrka. Men i Jussi Leppälahti­s väldigt energiska och framåtsträ­vande fotboll har offensiven verkligen burit frukt.

Åtta mål framåt på två matcher talar sitt tydliga språk.

Och segerproce­nten i ligan genom alla tider ligger alltjämt på 100 jämnt.

?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Gnistan har inlett ligan i stor stil. Momodou Sarr och Joakim Latonen firar ett av målen mot Ilves.