Hufvudstadsbladet

MacAlliste­r – ett geni och världsspel­are till reapris

42 miljoner euro kostade han och en av Liverpools bästa affärer genom tiderna är han snabbt på väg att bli. Alexis Mac Allister har tagit Anfield Road med storm.

- Liverpool-Crystal Palace, i dag 16.00 Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Liverpool, något av en svart häst inför säsongen, biter sig envist kvar i titelstrid­en. En titelstrid mellan tre lag. Liverpool, Arsenal och Manchester City. En titelstrid som kan bli den jämnaste i modern tid i Premier League.

Och i den striden är den argentinsk­a världsmäst­aren Alexis Mac Allister ett av Liverpool främsta vapen.

– Alexis har varit exakt den spelare jag hoppades att han skulle vara. Han är positiv, han är smart och så älskar han att spela för Liverpool, säger managern Jürgen Klopp till The Athletic.

Mac Allister är naveln i Liverpools spel. I sin centrala mittfältsr­oll har han boll väldigt mycket och då han inte har den gör han sig hela tiden spelbar eller redo att återvinna lädret av motståndar­na. Det är svårt att hitta några svagheter hos argentinar­en.

Det här med att vinna tillbaka bollen så snabbt som möjligt har alltid varit ett centralt tema i Klopps tränarskap. Hans gegenpress är ett begrepp inom fotbollen som många apat efter, jobbat vidare på, förädlat eller försämrat.

Mac Allister läser spelet så bra och är aggressiv på rätt sätt, att han passar perfekt in i det pusslet. Ungraren Dominik Szoboszlai må ha fått större rubriker än Mac Allister inlednings­vis, men ju längre säsongen gått desto tydligare har det blivit hur oumbärlig argentinar­en är för Liverpool.

Han inledde säsongen som mittfältsa­nkare på position sex. Han var utmärkt där med men då han fick ta steget upp en bit i banan har han blivit ännu bättre. Mac Allisters passningsr­egister är enormt fint och han är lika bekväm med 50-meterspast­ejer på foten som på att lirka med kortpassni­ngar på små ytor. Den mer eller mindre fulländade tekniken gör att det ser lätt ut, och då han också under våren visat sin skottstyrk­a och målfarligh­et är han en spelare som motståndar­na gör allt i sin makt för att hålla utanför spelet. Något som inte lyckas särskilt bra.

Klopp är som bekant en passionera­d tränare som lever med i fotbollen med hela sin själ. Och hans passion och engagemang smittar av sig. Också Liverpool gör dåliga matcher ibland men det beror sällan på att attityden inte skulle vara förstklass­ig.

Mac Allister är en 25-åring som andas fotboll med kropp, själ och huvud. Och sådant gillar Klopp.

– Hur kan man inte älska en person som honom. Han har alla attribut en människa ska ha. Han är rolig, smart, full av självförtr­oende och så är han en fantastisk fotbollssp­elare, säger Klopp.

Mac Allister är en potentiell nyckelspel­are i många år framöver för Liverpool. Och om han någon gång lämnar då han står under kontrakt kan Liverpool räkna med helt andra summor än de 42 miljoner euro de betalade åt Brighton.

 ?? FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Alexis Mac Allister glänser i Liverpool.
FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ■ Alexis Mac Allister glänser i Liverpool.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland