Hufvudstadsbladet

Jättevinst för HJK – gröna siffror tionde året i följd

Störst, bäst och överlägset rikast. HJK dominerar den inhemska fotbollen på ett sällan skådat sätt.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

För det senaste räkenskaps­året visar HJK Ab en omsättning på 13,3 miljoner euro. Rörelsevin­sten efter skatter och andra avgifter är 479 000 euro.

HJK-koncernen redovisar vinst för tionde året i följd och redan nu står det klart att också följande räkenskaps­år kommer att bli positivt då laget inkasserat övergångsa­vgifter för Matti Peltola, Tuomas Ollila och Bojan Radulovic under vintern. Den totala summan för de övergångar­na ligger på någonstans mellan två och två och en halv miljon euro. Det är dessutom rätt sannolikt att Topi Keskinen byter klubb i sommar.

Till HJK-koncernen hör HJK Ab, Helsinki Stadium Management HSM och Helsinki Cup Ab.

HJK Ab äger 78 procent av Helsinki Cup Ab. HJK-koncernen är skuldfri.

Att HJK igen redovisar en jättevinst beror främst på att laget för tredje året i följd kvalificer­ade sig för gruppspel i Europa. Spel i Europa ger inkomster i mångmiljon­klassen men ökar också utgifterna då HJK brukar satsa ansenliga summor på nya spelare med tanke på matcherna i Europa.

Förra året sålde man också bland annat Casper Terho till belgiska topplaget Union Saint-Gilloise.

HJK lockade också bra med publik då publiksnit­tet i ligan låg på drygt 5600 åskådare per match.

– Våra ambitioner att vara en nordisk storklubb har vi uppfyllt på de mätare som gäller. Sportslig framgång nationellt och internatio­nellt, spelarutve­ckling, ekonomi och det mervärde vi lyckas skapa för gemenskape­n. Vi har också satsat mycket på att vårt samhälleli­ga ansvar, säger vd Aki Riihilahti.

I HJK:s styrelse sitter Olli-Pekka Lyytikäine­n (ordförande), Joonas Lyytikäine­n, Kai Koskinen, Pasi Lankinen, Juhani Merimaa, Karri Haaparinne, Mariet Louhento, Petteri Kilpinen och Remy Palmroth.

HJK har inlett ligasäsong­en med förlust mot KuPS och seger mot FC Lahti.

 ?? NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: JUSSI ?? ■
Aki Riihilahti har gjort ett ypperligt jobb som vd för HJK.
NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: JUSSI ■ Aki Riihilahti har gjort ett ypperligt jobb som vd för HJK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland