Hufvudstadsbladet

Så berusande att det inte är sant

Den nya thrillerse­rien om ärkeskurke­n Tom Ripley är en riktig fullpoänga­re, och estetiskt hänförande.

- Krister Uggeldahl

DRAMA/THRILLER/SERIE

Betyg: 5/5

8 delar på Netflix.

Regi och manus: Steven Zaillian, efter en roman av Patricia Highsmith. I rollerna: Andrew Scott, Dakota Fanning, Jimmy Flynn, Eliot Sumner, Maurizio Lombardi.

Premiär: 4.4.

använda sig av färgfilm när det finns svartvitt? Det är en av de frågor som inställer sig i anslutning till Ripley, den färska Patricia Highsmith-serien av Steven Zaillian.

Estetiskt sett är slutresult­atet så berusande att det inte är sant. Och där Anthony Minghellas syskonverk The talented Mr. Ripley (1999) badade i färger, är det här bra mycket mörkare och i den meningen också mer suggestivt.

Det är nästan så att man får lust att packa resväskan och åka till södra Italien men kanske är det för sent att stiga tidigt upp. Det Italien som här presentera­s har troligtvis redan fallit offer för massturism­en, loppet är kört.

Så inte i Ripley som tar vid i 1960talets början – i New York. Här möter vi Thomas ”Tom” Ripley (Andrew Scott), en mindre nogräknad skurk och ensamvarg som livnär sig på bedrägerie­r av olika slag.

Det är nog för att betala hyran, inte mer än så. Och när rikemannen Herbert Greenleaf (Kenneth Lonergan) sedan kommer med ett lukrativt förslag är Tom Ripley med på noterna. Det gäller att locka hem Greenleaf junior (Jimmy Flynn) som – om vi ska tro farsgubben – kastar bort sitt liv vid Medelhavet.

Det ljuva livet

Det bär av till Atrani, ett stenkast eller två från Neapel. Det är här som Richard Greenleaf, ”Dickie” oss emellan, hänger tillsamman­s med sin flickvän, författarf­röet Marge (Dakota Fanning).

Dagarna går åt till att måla, bada och dricka vin, snacka om la dolce vita, det ljuva livet. Alltså är inte så konstigt att Tom hakar på, låter sig blidkas.

Istället för att övertala Dickie att åka hem flyttar han in hos den samma, inte för att Marge är så himla förjust i arrangeman­get. Hon ser Tom för vad han är, en opportunis­t som inget hellre vill än att klättra socialt.

Men det som inte ens Marge noterar är att Tom Ripley därtill är en sociopat, en fullfjädra­d narcissist som blir direkt farlig när kan känner sig pressad.

Och när Tom i det fjärde avsnittet sätter kurs på Rom, den eviga staden, är det i skydd av en stulen idenVarför titet. Men förstås är det endast en tidsfråga innan det förflutna hinner upp honom.

Kalla kårar

Anthony Minghellas filmversio­n, den med Matt Damon, Jude Law och Gwyneth Paltrow på topp, var inte illa. Men sett mot en bakgrund av Steven Zaillians serieuppla­ga har filmen inte en chans.

Zaillian (Schindler's list, The irishman) må vara bäst känd som manusförfa­ttare men i Ripley levererar han också som regissör. Det svartvita fotot (signerat Robert Elswit) och den tryckande stämningen för tankarna till såväl Alfred Hitchcock som Orson Welles och trots att tempot är diskret blir det sällan eller aldrig tråkigt.

Ögat vilar och som skildring av ett Italien av igår är Ripley en dyrgrip, sprängfyll­d av historia och karaktär.

Det stör inte att filmen i kraft av Andrew Scott (bioaktuell i All of us strangers) har sympati för djävulen, som det heter. Eller att hans rolltolkni­ng framkallar det lätt anonyma, det sexuellt vaga. Kalla kårar finns det gott om.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? ■
Den ikoniska bedragaren Thomas ”Tom” Ripley är tillbaka i en kanonserie på Netflix, med Andrew Scott i huvudrolle­n.
FOTO: NETFLIX ■ Den ikoniska bedragaren Thomas ”Tom” Ripley är tillbaka i en kanonserie på Netflix, med Andrew Scott i huvudrolle­n.
 ?? FOTO: NETFLIX ?? ■
Man får lust att packa resväskan och åka till 1960-talets södra Italien, när man tittar på thrillerse­rien Ripley.
FOTO: NETFLIX ■ Man får lust att packa resväskan och åka till 1960-talets södra Italien, när man tittar på thrillerse­rien Ripley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland