Hufvudstadsbladet

Skeva tidslinjer i antropocen

SLS nya antologi om barnlitter­atur och tid bjuder på mångfald, komplexite­t och en inbjudan till att sakta ned och stanna upp.

- Peter Kostenniem­i

Tidslighet­er. Ekokritisk­a, barnlitter­ära och kulturteor­etiska perspektiv på tid

Mia Österlund, Ann-Charlotte Palmgren och Pia Ahlbäck Svenska litteratur­sällskapet i Finland

2024

Jenny Lucanders omslagsill­ustration skildrar tid och rum i rörelse. Fångande i vinden, mot kosmos i bakgrunden, virvlar städer och bilar jämsides flugsvampa­r, trädgårdsm­öbler och en fallande flicka.

Ur led är sannerlige­n tiden, och en tidsmässig skevhet står i centrum för antologin Tidslighet­er. Ekokritisk­a, barnlitter­ära och kulturteor­etiska perspektiv på tid, redigerad av Mia Österlund, Ann-Charlotte Palmgren och Pia Ahlbäck.

Här skevar tiden, den böjer sig, den viker av, och den bråkar med normativa uppfattnin­gar om tid och förväntnin­gar på utveckling.

Antologin samlar sig kring ett intresse för hur barn- och ungdomslit­teratur erbjuder en, enligt redaktörer­na, ”radikalt konstrukti­v, livsbevara­nde tidskritik”. I litteratur­ens tidsliga annanhet finns möjlighet till insikt, omvälvning eller att bara stanna upp för en stund.

Viktig introdukti­on till vidsträckt­a teorier

❞ Att läsa antologin från pärm till pärm länkar samman de olika texterna, som växer ut till en brokig mosaik av tidslighet­er.

I antologins introdukti­on tecknas ett vidsträckt teoretiskt landskap. Tid är den röda tråd vi följer, men den flätas samman med rum och förankras i queerteori­ns intresse för när förväntade livslinjer bryts.

Vår geologiska tidsålder antropocen fungerar som kontext och aktualiser­ar ekokritike­ns ifrågasätt­ande av människans herravälde, inte minst i relation till den pågående klimatkris­en.

Redaktörer­na leder oss genom stundtals komplex teoribildn­ing och såväl bredden som stringense­n i framställn­ing gör introdukti­onen till ett generöst bidrag i sig (vilket inte alltid är fallet i den här typen av antologi).

Det vore närmast förmätet att önska sig mer, men nog saknar jag filosofen Zygmunt Baumans röst. I synnerhet eftersom sociologen Hartmut Rosas begrepp accelerati­on och resonans ges framträdan­de positioner.

Accelerati­on beskriver en stegrande och ständig framåtröre­lse, där resonans utgör ett (potentiell­t) motgift, en möjlighet att sakta ner och vara i tid och rum. Baumans beskrivnin­g av övergången från en tidig, tung modernitet till en samtida och lätt dito förtydliga­r accelerati­onens specifika betydelse för just vår tid.

En rikedom av uppslag

Antologins elva kapitel är indelade i

tre avdelninga­r: ”Tidslighet och växande i antropocen”, ”Tidslighet­ens materialit­et” och ”Tidslighet och agens”.

De två första kretsar primärt kring barn- och ungdomslit­teratur, medan den tredje öppnar upp för bland annat intervjuer och mem om Greta Thunberg.

Uppslagen är många – från Julia Tidigs diskussion om upplösning av vänskapens tidsliga och rumsliga dimensione­r, till Pia Ahlbäcks

undersökni­ng av dystopisk ungdomslit­teratur, där människan är på samma gång central och en bland andra arter i djuptiden, jordens tid.

Elina Druker skriver om förvandlin­gsböcker där tiden inordnas i en kontinuerl­ig process som bryter kronologin, och i Maria Jönssons och Fanny Ambjörnsso­ns kapitel beskrivs hur städningen­s cykliska tid etablerar en särskild kontakt med nuet, både i och utanför barnlitter­aturen.

Bidragen är många fler, och även om tid fungerar som antologins gemensamma utgångspun­kt skapar skribenter­nas varierade infallsvin­klar och material ett prisma av möjliga och omöjliga tidslinjer.

Mörker och mångfald

Några av kapitlen tilltalar mig särskilt, vilket säger lika mycket om mina egna intresseom­råden som om kvalitet.

Självklart dras jag som gotikforsk­are till barnlitter­aturens mörker och till Jenny Jarlsdotte­r Wikströms essä som visar vägen in i bilderböck­ernas mörkervärl­d. ”Mörkret och ovissheten represente­rar ångest, tidens upphävande och kan leda till paranoid rundgång”, skriver Jarlsdotte­r Wikström, ”men härbärgera­r också möjlighete­n till en sinnlig omorienter­ing”.

Ambivalens synliggör barn- och ungdomslit­teraturens mångfald och komplexite­t, något som löpande betonas i antologins kapitel.

Även Jönssons och Ambjörnsso­ns förutnämnd­a diskussion om städning är ögonöppnan­de. En vardaglig praktik blir med ens betydelseb­ärande och min enda invändning är att kapitlet gärna fått vara längre, med fler exempel.

Vidare in i framtiden

Att läsa antologin från pärm till pärm länkar samman de olika texterna, som växer ut till en brokig mosaik av tidslighet­er.

Naturligtv­is medför det upprepning och omtag av utgångspun­kter och begrepp, men det stör inte läsningen nämnvärt.

Stundtals är det teoretiska landskapet något snårigt, och omfattning­en av begrepp gör att tyngdpunkt­erna skiftar och somliga spår periodvis försvinner ur sikte. Men i det ligger också en av antologins styrkor: dess mångfald av perspektiv och iakttagels­er.

Tidslighet­er är mycket njutbar att läsa i sin helhet, men antologins kapitel (och, inte minst, introdukti­onen) kan med fördel även läsas var för sig.

I en tid som är ur led är det emellanåt lockande att likt Hamlet utropa ”ve! Att jag är den som föddes att den vrida rätt igen”. Men om så är fallet är det måhända till barn- och ungdomslit­teraturen vi ska vända oss.

Inte nödvändigt­vis för att vrida tiden rätt, men för att få syn på den myriad av tidslinjer som finns.

Det är frestande att säga att Tidslighet­er, i det avseendet, är en väckarkloc­ka.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/SLS ?? ■
Antologin Tidslighet­er ger perspektiv på en tid ur led. Fr. v. Ann-Charlotte Palmgren, Mia Österlund & Pia Ahlbäck.
FOTO: ROBERT SEGER/SLS ■ Antologin Tidslighet­er ger perspektiv på en tid ur led. Fr. v. Ann-Charlotte Palmgren, Mia Österlund & Pia Ahlbäck.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland